ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Alternative universer

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning

Science fiction-koncept ofte anvendt i amerikanske superhelteserier.

Baggrund

Ideen om alternative verdener opstod som følge af forskellige science fiction-forfatteres spekulationer baseret på begreber som kvantefysik og tidsrejser. I stedet for en verden og en virkelighed som man kender det fra de fleste historier arbejder historier med alternative universer med ideen om at der kan eksistere flere alternative virkeligheder samtidigt, eller at virkeligheden kan ændres så en alternativ virkelighed opstår.

To slags alternative virkeligheder

Historier om alternative virkeligheder er ofte centreret om en bestemt begivenhed, for eksempel anden verdenskrig eller den amerikanske borgerkrig. Ved at lade en eller flere nøglebegivenheder udspille sig anderledes kan man således nå frem til en alternativ virkelighed hvor aksemagterne har vundet anden verdenskrig, med de konsekvenser for den videre udvikling det måtte have. Dette kombineres i nogen tilfælde med tidsrejser, hvor for en rejse tilbage i tiden kan ændre en af disse begivenheder og dermed den fremtid som den tidsrejsende kommer fra. Marvel Comics Age of Apocalypse historie er et eksempel på denne slags alternative universer.

I andre udgaver er der ikke tale om alternativer skabt ved nogen specifikke begivenheder, men simpelhen en række alternative verdener som eksisterer sideløbende og hvor personer fra de forskellige virkeligheder kan rejse frem og tilbage mellem dem. DC Comics mange alternative verdener i tiden før "Crisis on Infinite Earths" er et eksempel på denne slags alternative universer.

Alternativer udenfor normal kontinuitet

Både Marvel Comics og DC opererer jævnligt med historier som foregår i alternative verdener, men som ikke har nogen forbindelse til den øvrige kontinuitet. Hos Marvel kaldes historierne "What If" og tager oftest udgangspunkt i en enkelt begivenhed eller person og undersøger konsekvenserne for personen hvis vedkommende havde valgt en anden livsbane, for eksempel hvis Wolverine havde valgt ikke at slutte sig til X-Men. Hos DC opererer man tilsvarende med Elseworlds og Otherworlds, hvor man for eksempel har en Batman der møder Dracula, eller en Batman som optræder i Victoria-tiden og møder Jack The Ripper (udgivet på dansk i Batman nr. 16 "Jack the Ripper er tilbage!"). Disse historier tenderer dog også mod at høre til i nedennævnte kategori.

Hos Marvel Comics har man taget brugen af de alternative virkeligheder så langt at serien Exiles er baseret på en gruppe af superhelte som bevæger sig gennem alternative virkeligheder og forsøger at redde de alternative virkeligheder fra deres skæbne. Eksempler på alternative virkeligheder de bevæger sig igennem omfatter blandt andet en verden hvor Charles Xavier er en superskurk og en verden hvor retssagen mod Phoenix betyder at hun og dermed også Jean Grey må dø.

Alternative universer gennem alternative stilarter

I nogen tilfælde kan det være tegnestil eller fortællestil der skaber de alternative universer i stedet for ændringer til den tidsmæssige kontinuitet. Marvel har for eksempel udsendt en række fortællinger i Marvel Mangaverse hvor en række af de klassiske Marvel historier genfortælles i en stil inspireret af japanske manga.

Et tilsvarende tiltag af nyere dato er Fairy Tales udgaverne fra Marvel Comics som genfortæller historierne om blandt andet X-Men, Spider-Man og Avengers i eventyr-stil. Denne tilgang til historierne er uden tvivl inspireret af en klassisk X-Men fortælling af Chris Claremont, "Kitty's Fairy Tale" som blev trykt i The Uncanny X-Men #153. I denne historie genfortæller Kitty Pryde historien om Dark Phoenix som et godnateventyr for sin værelseskammerat Illyana Rasputin.

Marvel har siden fulgt op med X-Men Noir som lader X-Men optræde i en verden der i stil minder om filmens cinema noir og gammeldags [pulp] historier.