ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Crossover

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning

Crossover er en amerikansk betegnelse for en begivenhed, hvor figurer fra forskellige serier optræder i en fælles historie, eller hvor figurer fra en serie gæsteoptræder i en anden serie. Det sidste bliver naturligt kaldt gæsteoptræden på dansk, det første kunne kaldes fællesoptræden.

Skabeloner for et crossover

En lang række af de simple crossover historier bygger på en enkel skabelon som bliver genbrugt med få variationer.

De to helte som indgår i historien mødes, men på grund af en simpel misforståelse tror de at den anden er skurk, hvorfor der nødvendigvis må udkæmpes et større slagsmål. Først efter dette slagsmål opklares misforståelsen og de to helte forenes om at bekæmpe den egentlige trussel.

De to heltes respektive ærkefjender undslipper fra fængslet, men undervejs udvikler handlingen sig således at i stedet for at kæmpe den sædvanlige kamp, så ender de to helte med at "bytte" skurk.

Crossovers mellem forlag

Crossovers indenfor samme forlag findes der en lang række eksempler på, Superman og Batman har for eksempel længe arbejdet sammen i deres respektive serier.

Et tidligt eksempel på crossovers mellem to forlag var Superman & Edderkoppen som lader de to mest populære helte fra henholdsvist DC og Marvel Comics mødes. Efterfølgende har Marvel og DC jævnligt arrangeret crossovers hvor helte fra de respektive universer mødes, for eksempel X-Men og Teen Titans. Generelt er der dog ikke tale om historier som hører til den normale kontinuitet, selv om heltene mødes og kæmper sammen refereres der ikke til handlingen i de normale historier hos forlagene.

Også mindre forlag som Image, Top Cow med flere har lavet crossovers med helte fra DC- og Marvel-universet.

Crossovers for hele universer

Hvor de tidligere crossovers var enkeltstående begivenheder der berørte en eller to helte, så har genren med tiden udviklet sig til rene mastodont-events som kan involvere stort set alle serier fra et enkelt forlag. De to skelsættende udgivelser der startede denne trend var henholdsvis Marvel Comics Secret Wars og DC's "Crisis on Infinite Earths".

Her er der tale om store koordinerede begivenheder hvor historien påvirker alle udgivelser fra forlaget, begivenhederne i den centrale historie har også varige eller længerevarende konsekvenser for udgivelserne hos det pågældende forlag, som eksempler kan nævnes Spider-Mans sorte dragt som første gang optræder i "Secret Wars" og fra DC universet tilsvarende at Supergirl og Flash dør i forbindelse med "Crisis on Infinite Earths".

I de seneste år har denne type begivenheder næsten gennemsyret alt hvad der er blevet udgivet fra Marvel og DC, hvor henholdsvis Civil War og 52, World War Hulk og Countdown har været centrale. I sommeren 2008 var Secret invasion fra Marvel Comics og Final Crisis fra DC Comics være de to tilsvarende hovedbegivenheder. Titlen på begivenheden hos DC såvel som visse udtalelser fra forlaget har antydet at dette vil være den sidste store begivenhed fra deres side i et stykke tid, men både fans og journalister har udtrykt skepsis med hensyn til om dette er andet end endnu et led i markedsføringen. Secret Invasion er siden blevet fulgt op af Dark Reign.

Genoplivede crossovers

Man kan med en vis rimelighed sige at alle nyere crossovers hos Marvel og DC er genoplivninger af Secret Wars og Crisis on Infinite Earths, men hos Marvel har man indført en vis tradition med at fejre jubilæum for de tidligere crossovers med en ny mindre serie. Således er Onslaught (på dansk udgivet som "Ragnarok" i X-Men) blevet mindet med "Onslaught reborn" og "Inferno" er blevet mindet med den netop udgivne serie "X-infernus". Sidstnævnte begivenhed blev også fulgt op med genudgivelser af "Inferno" i hardcover, suppleret med en anden hardcover udgivelse "Storm & Illyana" som genoptrykker en mini-serie med relevanst for den senere historie.

Parodier på crossovers

Store begivenheder som crossovers har også ført til parodier, både internt hos forlagene og mellem de forskellige forlag. Marvel dedikerede således et helt nummer af X-Men til at parodiere DC's crossover "Invasion", hvor invasionen er henlagt til Australien og hvor den i "Invasion så vigtige gene-bomb er erstattet af en Jean-bomb med udseende som Jean Grey.

Alan Moore kommenterer også på både Crisis og Secret Wars i sin serie Top 10Americas Best Comics, hvor en scene der minder om begivenhederne derfra opføres af en flok mus der har invaderet en af hovedpersonernes lejlighed.