ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Danske Tegneserieskabere

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning

Danske Tegneserieskabere logo.jpg

Danske Tegneserieskabere er interesseorganisationen for tegneserieskabere i Danmark; forfattere, tegnere og farvelæggere, der arbejder professionelt med tegneserier. Foreningen har siden 1989 varetaget de professionelle tegneserieskaberes faglige interesser. Foreningen har 100 medlemmer, hvilket svarer til en organisationsprocent på ca. 65.

Historie

Initiativet til foreningens stiftelse blev taget i 1989 af Frank Madsen, der også i en periode har varetaget hvervet som foreningens formand i lighed med Michael Jensen, Jan Kjær og Freddy Milton. Foreningens nuværende formand er Sussi Bech.

Bestyrelsen

På foreningens seneste generalforsamling blev følgende valgt til bestyrelsen:

  • Sussi Bech (formand)
  • Ingo Milton (kasserer)
  • Frank Bruun Madsen
  • Tatiana Goldberg
  • Thomas Schrøder
  • Angelica Inigo
  • Freddy Milton
  • Martin Flink (suppleant)
  • Karsten Mungo Madsen (suppleant)

Arbejdsområder

Foreningens formål er at varetage serieskabernes interesser "overfor regering, folketing, ministerier og beslægtede kulturorganisationer, i forbindelse med fordeling af pujlemidler fra Copydan og retningslinierne for biblioteksafgiften." Foreningen arbejder også for "i offentligheden ved at skabe forståelse for branchens vilkår og for generelt at udbrede kendskabet til og efterspørgslen efter tegneserier" samt "at styrke efteruddannelse, vidensdeling, produktudvikling, salgstræning, målgruppetænkning mv."

De seneste år har foreningen udarbejdet høringssvar til Lov om biblioteksafgift, ændring af ophavsretsloven (Marrakeshdirektivet), ophavsret på EU’s digitale indre marked, EU’s direktiv om ophavsret (Ophavsretsdirektivet) og DSM-direktivets kap. 3 om rimelige kontrakter.

Danske Tegneserieskaberes bestyrelse til seminar i COPYDAN/Visda

Danske Tegneserieskabere er repræsenteret i COPYDAN/Visda, Samrådet for Ophavsret og Dansk Kunstnerråd. Foreningen har gennem årene arrangeret daglange konventer med faglige oplæg, dagskurser med danske og udenlandske gæstelærere, it-kurser mm. for foreningens medlemmer, ligesom foreningen er repræsenteret med egen stand på tegneseriefestivalerne Copenhagen Comics og Art-Bubble, hvor medlemmerne kan sælge og promovere egne tegneserier.

I 2015 besluttede Danske Tegneserieskabere at indstifte en ny, årlig tegneseriepris, Claus Deleuran Prisen. Foreningen "følte at vi, som Danmarks eneste officielle brancheorganisation for tegneserier, burde anerkende årets bedste udøvere inden for vores fag og uddele en pris fra professionelle til professionelle." Prisen har sin egen hjemmeside, hvor man kan se nominerede og vindere for hvert år.

Salgsfremstød i udlandet

Danske Tegneserieskaberes stand i Angoulême januar 2020.

Danske Tegneserieskabere har gennem en årrække arbejdet for at øge kendskabet til danske tegneserier i udlandet ved at sponsorere en række danske tegneserieskaberes tilstedeværelse på udenlandske tegneseriemesser i f.eks. St. Malo, New York, Angoulême, Brabrant, Erlangen og München. I 2020 bookede foreningen en stand på Angoulême-festivalens pavillion for salg af udlandsrettigheder, hvor man holdt møder med 35 udenlandske forlag og redaktører og uddelte et Foreign Rights katalog, ligesom man har oprettet en Foreign Rights portal, altsammen for at styrke salget af danske tegneserierettigheder til udenlandske forlag.

Eksterne links