ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Frank Madsen

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Version fra 5. jun 2009, 08:41 af 91.100.42.11 (diskussion) 91.100.42.11 (diskussion) (Kurt Dunders blog, Dundertale, på Seriejournalen)
Skift til:navigering, søgning
Frank Madsen.jpg

Frank Bruun Madsen er født i Kalundborg i 1962 og har tegnet, siden han var 5 år. Hans første offentliggjorte tegneserie var en månedlig side om "Uffe Ulv" til Avisen Kalundborg i 1980, inspireret af Anders And-tegneren Carl Barks og den danske Disney-tegner Freddy Milton.

I 1982 flyttede han ind på Tegnestuen Gimle, hvor han siden har arbejdet sammen med Sussi Bech, Per Vadmand, Niels Roland og en halv snes andre danske tegneserietegnere. Hans første professionelle tegneserieopgave var en 13 siders historie med Søren Spætte, som han skrev og tegnede for det svenske forlag Semic (trykt på dansk i månedsbladet Søren Spætte nr. 2/1985).

Stegte Striber og Jim Spaceborn

Omtrent samtidig overtog Frank Madsen avisstriben Hans og Grete efter Helge Halls død i 1983, og producerede den daglige stribe indtil 1986, hvor arbejdet med en anden tegneserie, Jim Spaceborn for LEGO, krævede hans fulde opmærksomhed. Samarbejdet med LEGO var kommet i stand i 1984, hvor LEGO forsøgte at udvide sit univers med tegneserier, børnebøger og legebøger. Kun Jim Spaceborn fandt nåde for anmelderen på DRs "Dine børns bøger", hvor man oven i købet lavede et lille hørespil med tale og lydeffekter til en sekvens fra det første album, "Galaksens hemmelighed". Frank Madsen skrev og tegnede i alt 3 album på 46 sider og 3 mini-album på 24, som blev udgivet på forskellige forlag i 6 lande, bl.a. Tyskland og England. I 1987 lukkede LEGO sin forlagsvirksomhed, men Frank Madsen fortsatte indtil 1996 med at lave layouts til LEGOs kataloger, annoncer og reklamefilm, via reklamebureauet Advance.

Sideløbende med disse opgaver havde Frank Madsen fundet tid til at eksperimentere med sine egne projekter, bl.a. et tegneseriehæfte med titlen Stegte Striber, som han selv redigerede og udgav tre numre af i 1984-85. Hovedserien var en superhelteparodi med den danske superhelt, Frikadellemanden, der fik sine superkræfter efter at være blevet bidt af en radioaktiv frikadelle, og siden kom på eventyr i USA og det daværende Sovjetunionen, hvor han krydsede klinger med KBG-chefen Karla, kom til at lukke luften ud af Tjernenko og mødte Verdenskommunismens Spøgelse.

Kurt Dunder

I 1988 påbegyndte Frank Madsen arbejdet med serien om Kurt Dunder, hvis første afsnit, "Kurt Dunder i Afrika", blev bragt som månedlig føljeton i HK-bladet. Historien blev udgivet som tegneseriealbum af Forlaget Carlsen i 1991, og i 1994 fulgte "Kurt Dunder på Grønland", der blev bragt som daglig tegneserie i dagbladet B.T. Tegneseriehistorikeren Anders Hjort-Jørgensen skriver i sit tegneserieleksikon fra 1997: "Tegneserien er et eksempel på underholdning af høj kvalitet, velfortalt, logiske og sammenhængende historier som kan nydes af såvel børn som voksne. Der er for få af den slags tegneserier i 90'erne!"

I 1996 gik Frank Madsen i gang med det tredie album om Kurt Dunder, "Kurt Dunder i Tyrol", der blev bragt som føljeton i FDF-spejdernes blad GLIMT og udkom som album i starten af år 2000. Album 4 bliver en selvstændig fortsættelse af album tre, hvor Kurt Dunder og hans venner drager til Jordan for at finde tempelriddernes skat.

I 1996 var Kurt Dunder den første danske tegneseriefigur med egen hjemmeside på internettet, udformet som hans dagligstue og fyldt med aktiviteter. Bl.a. kunne man prøve at bevæge sig rundt som Kurt Dunder i Zaires hovedstad Kinshasa, hentet fra et computerspilprojekt som firmaet Mediamix puslede med i 1995.

I 2002-03 udgav Frank Madsen sammen med Paw Mathiasen tegneseriemagasinet Kurt Dunder & kompagni, hvortil Frank skrev og tegnede historien Kurt Dunder og Nanobotterne.

I september 2008 lancerede firmaet Catooz "Kurt Dunder i Afrika" som tegneserie på mobiltelefon. Frank Madsen har selv stået for omarbejdelsen af albummet til 10 afsnit på mobilen.

Samme år udgav Frank Madsens eget forlag Eudor Comics to udgivelser med Kurt Dunder: Hardcoveralbummet De apokryfe skrifter, der rummer en række uafsluttede og ukendte historier med Kurt Dunder, og Kurt Dunder og Nazi-guldet, en 24 siders Kurt Dunder historie, som Frank skrev og tegnede under Seriejournalens 24 timers tegneseriemarathon i oktober.

Kurt Dunder har også sin egen blog, Dundertale, på Seriejournalen.

Andre tegneopgaver

Ud over disse humoristiske tegneserier har Frank Madsen også lavet en del sort/hvid tegneserier, bl.a. til "Kulørte Sider" og "Kannibal", undervisningstegneserier for Gyldendal, Anders And manuskripter for Egmont og mange andre kommercielle tegneopgaver. Eksempler kan ses på Frank Madsens hjemmeside.

Storyboards

Sideløbende med tegneserien har Frank Madsen arbejdet med storyboards til TV-reklamer og tegnefilm, bl.a. for In-Wear og Matinique i 80'erne (Helge Steen-Knudsen og Mikael Salomon), LEGO 1993-96 (Advance), Volkswagen, Sundhedsstyrelsen (BBDO), Grønlands Hjemmestyre m.fl. I 1998 arbejdede han på storyboardet til A-Films tegnefilm, "Hjælp! Jeg er en fisk!" og i 1999-2000 arbejdede Frank Madsen som storyboarder på ITE/Sandrew/Metronomes tegnefilmprojekt om Skærmtrolden Hugo instrueret af Jørgen Klubien.

Danske Tegneserieskabere

I 1988 startede Frank Madsen foreningen Danske Tegneserieskabere, en professionel brancheforening der siden har fået 80 medlemmer og varetager tegnernes interesser overfor Kulturministeriet, med sæde i bl.a. Copy-Dan, Dansk Kunstnerråd og Samrådet for Ophavsret.

Links