ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Gavrilo Princip – manden, der ændrede et århundrede

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
(forskel) ←Ældre version | se nuværende udgave (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til:navigering, søgning
 
 

Gavrilo Princip 2.jpg

 
Forfatter: Henrik Rehr
Tegner: Henrik Rehr
Format: sort-hvid

Danske udgaver:

Forlaget Fahrenheits beskrivelse

28. juni 1914 gik den 19-årige Gavrilo Princips navn over i verdenshistorien, da han affyrede de dræbende skud mod den østrig-ungarske tronfølger Frans Ferdinand og hans hustru. Attentatet udløste en lavine af reaktioner, der i løbet af en måned fik Første Verdenskrig til at bryde ud.

Hvem denne unge, bosnisk-serbiske nationalist var, og hvorfor hans overbevisning bragte ham så langt i sine handlinger, at de om noget står som årsagen til det europæiske ragnarok og en af verdenshistoriens mest ødelæggende konflikter, sætter serieskaberen Henrik Rehr sig for at undersøge.

Den danske udgave af Gavrilo Princip er en del af en større international udgivelse af Henrik Rehrs værk. Således udkommer bogen også på fransk, hollandsk og tysk og er desuden solgt til udgivelse i Sydkorea og Amerika.

Samlerens Bogklubs beskrivelse

1. Verdenskrig har ikke fået samme opmærksomhed i litteraturen som 2. Måske fordi den er så kompleks? Henrik Rehrs tegneserie sætter barren for, hvordan det gøres. Et blækmættet storværk om drengen, der skød ærkehertugen - og hvorfor den begivenhed åbnede porten til helvede Vi ved ikke helt, hvordan det fungerer. Men semiotisk sker der noget andet i en tegneserie end i en tekst.

Måske er det derfor, Henrik Rehrs grafiske pragtværk gør det muligt at begribe så kompleks en begivenhed som 1. Verdenskrigs begyndelse. Eller måske er det, fordi noget meget stort og meget tragisk kun kan forstås via noget meget smukt.

Gavrilo fødes i Grahovo-dalen i 1894. Vi følger ham, mens han udvikler trangen til at bekæmpe en overmagt og finde mening med sit liv. Og vi præsenteres for overblikket og ser, hvorfor han bliver gnisten, der får krigen til at eksplodere, da han skyder Franz Ferdinand. Krigen, der kostede 15 mio. mennesker livet - inklusiv 1¼ mio. af de serbiske landsmænd, han ønskede at befri.

Indtil Jugoslavien kollapsede i start-90'erne, stod Gavrilo Princips fodspor præget i Sarajevo, hvor han skød Franz Ferdinand og ændrede historiens gang.

Her i 100-året for 1. Verdenskrigs begyndelse skændes man intenst på Balkan om, hvem den unge mand var. Helt eller terrorist? Vil man danne sin egen mening, kan man begynde her.

Forsider

Anmeldelser