ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Grant Morrison

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Version fra 10. aug 2018, 22:26 af Daniel (diskussion | bidrag) Daniel (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | se nuværende udgave (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til:navigering, søgning
Grant morrison.jpg
Grant Morrison
Født:

1960

Grant Morrison, der kommer fra Skotland, er en af de mest originale og genrefornyende tegneserieskabere i dag. Udover sit arbejde med tegneserier skriver han også bøger, har en fortid som musiker og er praktiserende kaosmagiker.

Tidlig karriere

Han debuterede i starten af 1980′erne med små serier som Gideon Stargrave i bladet Near Myths og Zenith for forlaget 2000AD. Disse seriers kvalitet banede vejen for en kontrakt med det amerikanske forlag DC, for hvem han har skrevet hovedparten af sine værker.

Hos DC startede han med serierne Animal Man (1988-1990) og Doom Patrol (1989-1993), to serier som ingen rigtigt regnede for noget. Morrisons arbejde på de to serier blev imidlertid en stor succes, både kreativt og kommercielt, og Morrison blev en af frontfigurene i den såkaldte "britiske invasion" sammen med blandt andre Alan Moore, Jamie Delano og Neil Gaiman.

Morrisons Animal Man er et af de første eksempler på postmodernisme i mainstream amerikanske superhelte, mens Doom Patrol med succes indkorporerde elementer fra surrealisme og dadaisme. Hans Batman-fortælling, Arkham Asylum (1989) var en symbolistisk og skræmmende nyfortolkning af Batman, med smukke tegninger af Dave McKean, bl.a. kendt fra sit samarbejde med Neil Gaiman.

Invisibles

Herefter begav han sig i gang med hvad mange betragter som hans foreløbige hovedværk, The Invisibles (1994-2000). Serien er et dybt komplekst værk, og refererer i flæng til pop- og sub-kultur, Timothy Leary, Kaosmagi, De Sade og tusinder af andre ting. The Invisibles havde en stor indflydelse på den såkaldte modkultur - Morrison blev inviteret til at tale til Disinfo.con i 2000 - og har efter sigende også været en stor indflydelse på filmen The Matrix.

Sideløbende med The Invisibles skrev Morrison også den meget succesfulde (og noget lettere tilgængelige) JLA (1996-2001), som introducerede DCs populæreste superhelte i ikoniseret form, en stilart som senere er blevet kaldt “Widescreen Comics” og bl.a. er blevet benyttet af Warren Ellis i The Authority. Der kom tre hæfter med Morrisons JLA på dansk.

New X-Men

I 2000 tegnede han kontrakt med Marvel og skrev bl.a. miniserierne Marvel Boy (2000-2001) og Fantastic Four: 1234 (2001), inden han kastede sig over X-Men, som han ændrede så radikalt, at forlaget lancerede hans udgave under navnet New X-Men (2001-2004).

Morrison genstartede serien, så nye læsere kunne spring på med forholdsvis lethed, og introducerede mange nye elementer i X-Men-universet, bl.a. “sekundære mutationer”, samtidig med at han lavede nye indfaldsvinkler til gamle plotelemeter. Serien splittede fanskaren i to, og da Morrison forlod serien, var Marvel ikke sene til at bortforklare hans ændringer og bringe serien tilbage til status quo. Hele Grant Morrisons New X-Men er kommet på dansk i de danske X-Men-blade fra Egmont. Sideløbende med New X-Men skrev han også The Filth (2004), som er en syret vinkel på agentfortællingen.

Fornyer hos DC

I 2004 vendte Morrison tilbage til DC, og gik straks i gang med dels tre miniserier for DCs søsterforlag Vertigo, dels med flere større projekter for DC selv. De tre miniserier var Seaguy (en gribende, men syret fortælling om en klassisk helt i en post-utopisk verden, hvor der ikke er brug for ham), WE3 (beskrevet som “Kaninbjerget møder The Terminator”, på dansk fra G. Floy Studio), samt Vimanarama (lige dele indiske myter, Bollywood og Jack Kirby). Især WE3 fangede både anmeldere og læsere med sin dramatiske tegnestil (af tegneren Frank Quietly, en af Morrisons faste medspillere) blandet med en dybt gribende historie om cybernetiske dyr, som flygter fra en forsøgsstation og forsøger at finde hjem.

De større projekter er (indtil videre) Seven Soldiers, All-Star Superman, 52 og Final Crisis.

Seven Soldiers er en ny udgave af en gammel serie fra krigens tid, Seven Soldiers of Victory - de to serier har dog ikke meget andet end navnet tilfælles. Serien skildrer hvordan de syv hovedpersoner - The Manhattan Guardian, The Shining Knight, Zatanna, Klarion the Witch-Boy, the Bulleteer, Frankenstein, og Mister Miracle - på hver deres måde konfronteres med truslen fra en fremmed race, kendt som The Sheeda.

All-Star Superman er tænkt som en "destilleret" version af Superman, hvor persongalleriet er kogt ned til sin bare essens. Første nummer udkom november 2005 og der forventes 12 numre i alt. Serien udkommer sporadisk pga. tegneren Frank Quietlys langsommelige tegneproces, men er en af de bedst anmeldte tegneserier fra den amerikanske mainstreamscene i mange år. All-Star Superman er kommet på dansk af flere omgange - dels i Superman/Batman-bladet og dels i sit eget one-shot i 2007.

Den ugentlige serie 52 fortalte om en lang række mindre kendte helte i DCs univers og havde samtidig til formål at genskabe multivers-strukturen i DC-universet (Jord-1, Jord-2, etc.). 52 blev til i samarbejde med Geoff Johns, Greg Rucka og Mark Waid med Keith Giffen på layouts.

Final Crisis starter i løbet af 2008, og er en universomspændende krise a la Crisis on Infinite Earths eller den nyligt overståede Infinite Crisis.

Ellers arbejder Morrison også på filmmanuskripter (en filmatisering af konsolspillet Area 51 samt filmen over hans egen WE3) og flere bogmanuskripter. Han har også sammen med Quietly udformet coveret til popstjernen Robbie Williams album "Intensive Care".

Eksterne links