ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Forskel mellem versioner af "H.P. Lovecraft"

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
m (Udgivelser på dansk)
Linie 20: Linie 20:
 
== Nuværende amerikanske udgivelser ==  
 
== Nuværende amerikanske udgivelser ==  
 
På det amerikanske marked findes der for øjeblikket to faste serier med referencer til Cthulhu mytologien. "Fall of Cthulhu" fra [[Boom! Studios]] og [[Savage Tales]] hvor en af de fortsatte serier fortæller baggrunden for en række af de ting der indgår i Lovecrafts historie "Call of Cthulhu", såsom hvordan Cthulhu er kommmet til jorden og hvorfor han befinder sig i den sunkne by R'lyeh.
 
På det amerikanske marked findes der for øjeblikket to faste serier med referencer til Cthulhu mytologien. "Fall of Cthulhu" fra [[Boom! Studios]] og [[Savage Tales]] hvor en af de fortsatte serier fortæller baggrunden for en række af de ting der indgår i Lovecrafts historie "Call of Cthulhu", såsom hvordan Cthulhu er kommmet til jorden og hvorfor han befinder sig i den sunkne by R'lyeh.
 +
 +
Den engelske serieskaber [[Alan Moore]] har flere gange ladet sig inspirere af Lovecraft og skrevet historier og illustrerede prosastykker som har relation til Cthulhu mytologien.
  
 
== Inspiration til bøger og musik ==
 
== Inspiration til bøger og musik ==

Versionen fra 1. nov 2007, 10:14

Amerikansk pulp forfatter, og ven med Robert E. Howard. Mest kendt for at være en af de første forfattere til at skabe et univers som flere forfattere kunne dele på samme måde som man senere har set det hos for eksempel Marvel og DC.

Lovecrafts delte univers, den såkaldte Cthulhu mythos, er en blanding af horror og science fiction. I Lovecrafts univers er mennesket ofte ubetydeligt i forhold til ukendte væsener fra rummet og andre dimensioner som har deres egne, for os ufattelige verdener og planer med jorden.

Indflydelse på tegneserier

Lovecraft har øvet en betydelig indflydelse på forfattere, musikere, filmskabere og tegneserie-tegnere. Alan Moore har lavet flere mindre historier med relation til Cthulhu universet, ligesom Marvel Comics flere steder bruger slet skjulte referencer til hans værker, for eksempel i Dr. Strange hvor kun navnene på de monstre Dr. Strange kæmper imod er anderledes end i Lovecrafts fortællinger.

Centralt i Lovecrafts fortællinger er også byen Arkham i Massechusetts i USA, hvor blandt andet det mærkværdige Miscatonic University befinder sig. DC Comics har genbrugt dette i navnet Arkham Asylum som er det sindssygehospital hvor flere af de farligste skurke, for eksempel Jokeren, er indlagt. En anden tydelig indflydelse kan ses hos den senere Astonishing X-Men forfatter Joss Whedon, som i afsnittet i sin TV-serie "Buffy, vampyrernes skræk" anvender en mytologi meget lig Lovecrafts til at forklare eksistensen af vampyrer og flere af de andre overnaturlige væsener som Buffy står over for.

I historien "Ktulu" bruger Moebius Lovecrafts mytologi blandet op med moderne politik. En præsident for en unavngiven vestlig stat opsøger et væsen som kaldes Lovecraft for at få mulighed for at gå på en helt speciel jagt efter et væsen kaldet en Ktulon. I denne historie fremstilles Lovecraft mest som et magtfuldt væsen som lever i en hule under præsidentpaladset.

Udgivelser på dansk

Med direkte reference til Lovecraft er der på dansk udgivet Lovecraft som er baseret på et filmmanuskript af Hans Rodinoff. Den markante DC forfatter Keith Giffen har omsat historien til tegneseriemediet og Enrique Breccia har illustreret. Horror-instruktøren John Carpenter, der selv gjorde brug af mange Lovecraft temaer i filmen "In the mouth of Madness" har skrevet forordet.

G. Floy Studio står for udgivelsen Lovecraft, der oprindeligt kom på Vertigo (ISBN 87-989241-8-4).

I historien optræder Lovecraft som en del af sin egen Cthulhu mytologi, idet biografiske hændelser i forfatterens liv blandes med forekomster af "the ancient ones" som Lovecrafts monstre ofte omtales som.

Nuværende amerikanske udgivelser

På det amerikanske marked findes der for øjeblikket to faste serier med referencer til Cthulhu mytologien. "Fall of Cthulhu" fra Boom! Studios og Savage Tales hvor en af de fortsatte serier fortæller baggrunden for en række af de ting der indgår i Lovecrafts historie "Call of Cthulhu", såsom hvordan Cthulhu er kommmet til jorden og hvorfor han befinder sig i den sunkne by R'lyeh.

Den engelske serieskaber Alan Moore har flere gange ladet sig inspirere af Lovecraft og skrevet historier og illustrerede prosastykker som har relation til Cthulhu mytologien.

Inspiration til bøger og musik

Neil Gaiman har også ladet sig inspirere af Lovecraft til at skrive historien "A study in emerald" til novellesamlingen "Shadows over Baker Street" (red. Michael Reaves og John Pelan, Random House 2003). Titlen refererer til Conan Doyles oprindelige Sherlock Holmes historie "A study in scarlet", og samlingen er da også baseret på mødet mellem Lovecrafts Cthulhu mytologi og det velkendte Sherlock Holmes univers. Historien blev belønnet med en Hugo Award.

Lovecraft har desuden haft indflydelse på flere danske musikere indenfor heavy metal. Lars Ulrich fra Metallica vedkender sig således indflydelse på numre som "Call of Cthulhu" og "The thing that should not be", mens Mercyful Fate har reference til Necronomicon og den gale araber i "The mad arab". Endeligt har bandet Manticora flere referencer til Lovecraft i deres produktion, blandt andet deres seneste album i to dele, "The Black Circus".

Lovecrafts indflydelse er således ganske omfattende, selv om han ofte er miskendt af det bedre litterære selskab. Danmarks mest anerkendte forfatter indenfor science fiction genren, Erwin Neutzsky-Wulff har dog ofte udtrykt anerkendelse for Lovecraft, blandt andet ved at dedikere nummer 27 af sit fanzine Bathos til forfatterens værker indenfor film og bøger.