ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Hexia de Trick

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Hexia.jpg

Hexia de Trick (Magica de Spell) er en troldkvinde skabt af disneytegneren Carl Barks i 1961. Stereotype troldkvinder er altid afbildet grimme, men Carl Barks gav Hexia de Trick et diametralt modsat udseende, inspireret af den italienske filmdiva Sophia Loren. Hexia de Trick bor på skråningen af vulkanen Vesuvio og hendes raison d'etre er at omsmelte Joakim von Ands førsttjente 25-øre (Number One Dime) til De Vises Sten.

Hendes trofaste ravn Rasputin medvirker ofte til planerne.

Første optræden

Den første historie med Hexia de Trick, På jagt efter lykkemønten fra 1961

Barks skabte først Hexia til historien På jagt efter lykkemønten (The Midas Touch) i 1961. Som de fleste ved, er hun ude efter Joakims lykkemønt for at smelte den om til en lykkeamulet, men faktisk ikke kun den: som hun selv forklarer i den første historie, har hun købt mønter af alle de store rigmænd hun kunne finde, da hun har erfaret, at disse mønter bringer held. Joakim er den rigeste af dem alle, og derfor må hans mønter være allermest lykkebringende. En hvilken som helst mønt fra Joakims samling ville egentlig gå an, bare han har rørt ved den, og da hun åbent og ærligt tilbyder at købe en 25-øre af ham for en hel tier, kan han ikke sige nej - det er jo en betragtelig fortjeneste, og desuden har han ikke andet end latter tilovers for Hexias tro på det overnaturlige.

Det er først senere, da det går op for Joakim at han i sin distræthed har givet Hexia hans førsttjente 25-øre, at han fortryder, for dén betyder alligevel så meget for ham, at han ikke vil give afkald på den. Dette ved Hexia selvsagt ikke noget om, så da han fanger hende i lufthavnen, og tilbyder hende en anden 25-øre, giver hun ham glædeligt mønten tilbage. Først i det øjeblik hun erfarer, at den mønt hun havde mellem hænderne, var hans førsttjente, og dermed potentielt den mønt med mest lykkebringende kraft i sig, vender hun sig imod ham, og har siden da gjort alt for at få fat i den mønt.

Joakim og Hexia

Hexia er skrupelløs, beregnende og magtbegærlig - hun er Joakims diamentrale modsætning. Hvor Onkel Joakim har tjent sig sin formue igennem hårdt slid og snilde, bruger Hexia list, bedrag og magi. Hvor Onkel Joakim står for integritet, flid og selvfølgelig hans kærlighed til fysiske værdier, er disse ting komplet ligegyldige for Hexia. Enhver ting, det være sig personer, skatte eller andre genstande, er kun ligegyldige objekter som hun bruger eller ødelægger for at nå sit ultimative mål: magt, igennem rigdom.

Der sniger sig dog nogle små paradokser ind i deres forhold alligevel, ind imellem. Selvom Joakim tror på flid og hårdt arbejde, og som regel afviser al snak om held og lykkebringere, er han dog ikke helt fri for at blive ramt af det overnaturlige alligevel. For det første bliver mønten af mange i Andeby, heriblandt Anders, ungerne og fætter Højben, betragtet som en lykkebringer (på dansk bliver mønten også ofte refereret til som lykkemønten), og Joakim behandler den da også nogle gange på en nærmest overtroisk måde. For det andet har vi da også set, at hvis han mister mønten, om end kun for en kort stund, begynder hans ellers så mægtige imperium at rammes af uheld, at opløses og smuldre - og problemet vender først, når lykkemønten er sikkert tilbage i hans varetægt.

Barks selv har også haft det skidt med at have gjort mønten så vigtig, at den blev betragtet som lykkeamulet. I et brev til Don Rosa i 1991 forklarede han, at det for det første stred imod Joakims egen overbevisning, og desuden modsagde sig den måde, Joakim rent faktisk havde tjent sine penge på. Men Barks måtte erkende, at han var kommet til at bryde den regel [1].

Carl Barks' Hexia optrådte i 9 historier, hvorefter han lagde hende på hylden. Billedligt nok valgte Barks i den allersidste historie faktisk at tage hendes magiske kræfter fra hende, da Anders kaster en speciel magnetisk sten på hende, der på underlig vis fjerner hendes kræfter. På den vis sluttede han altså med at gøre hende hjælpeløs, og på en måde derfor vel (for ham) et overstået kapitel.

Hexia er dog alligevel fortsat efter Barks, da hun selvsagt altid har været umådelig populær i Italien, og hun har siden da optrådt i mange, mange historier i Anders And & Co., hvor hun selvfølgelig også stadig har sine kræfter i behold. Tegneserieskaberen Daniel Branca har bl.a. udtrykt, at Hexia var en af hans yndlingsfigurer.

Eksterne links

Referencer