ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Jeff Smith

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Version fra 6. jan 2019, 12:29 af Ezme (diskussion | bidrag) Ezme (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | se nuværende udgave (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til:navigering, søgning
Jeff Smith til konferencen Dragon*Con i Atlanta 1997

Amerikansk tegner og forfatter, født 27. februar 1960. Mest kendt for sin episke og dramatiske Fantasy (serie-genre)-tegneserie Bone.

Baggrund

Jeff Smith blev fascineret af tegneserier allerede i sin barndom (som de fleste af os), hvor han efter eget udsagn lærte, at der ikke var noget emne, der ikke kunne behandles eller beskrives igennem tegneseriens medie, hvad enten det henvendte sig til børn eller voksne.

Af kendte indflydelseskilder kan nævnes Walt Kellys Pogo, Charles M. Schulz' Radiserne, Carl Barks' onkel Joakim, E. C. Segars Skipper Skræk, Will Eisners Spirit, George Herrimans Krazy Kat og Garry Trudeaus Doonesbury.

Allerede i den unge alder af 9-10 år, efter at have læst Pogo, tog Smith en belslutning om at blive tegneserietegner, og han opfandt hurtigt sine egne tegneseriefigurer, nemlig tidlige udgaver af de kendte Bones, der senere skulle blive udpenslede i hans nu så berømte fortælling Bone. Allerede omkring 1970 tegnede han sine første historier med Bone-fætrene, og figurerne og deres univers blev over årene bygget mere og mere op.

Bone tager form

Da Smith startede på Ohio State University i 1982, påtog han sig samtidig opgaven med at tegne en stribe til universitetets studenterblad The Lantern. Det blev til serien "Thorn", en tidlig forløber til "Bone", der, udover Bone-fætrene, også introducerede Dalen og flere af dens indbyggere. Smith tegnede serien til The Lantern i fire år, og forsøgte endda at få den udgivet igennem de officielle tegneseriesyndikater i USA, men blev desværre afvist. Det var også i disse år, at Smith mødte sin nuværende kone, Vijaya Iyer, der skulle blive inspirationen til den kvindelige hovedperson i Bone, Thorn. [1]

Efter universitetet grundlagde han sammen med en medstuderende, Jim Kammerud, animationsstudiet Character Builders i 1986. Studiet arbejdede bl.a. på film som "Space Jam" og "Rover Dangerfield". Igennem disse år videreudviklede Smith sin vision af Bone, og fem år senere, i 1991, gik han ud af samarbejdet med Kammerud, og påbegyndte sit storværk Bone. Samtidig startede han sit eget forlag, Cartoon Books, udelukkende med henblik på selv at ville udgive Bone. I 1992 trådte hans kone Vijaya til Cartoon Books for at håndtere oversættelse, udgivelse og distribution af serien.

Igennem arbejdet med Bone udsprang også to sideprojekter relateret til den, nemlig Stupid, stupid rat-tails i samarbejde med Tom Sniegosky og Rose i samarbejde med Charles Vess. Begge historier beskriver tidligere tiders begivenheder i Dalen, hvor Bone-serien for det meste foregår. Smith arbejdede på Bone-serien i 13 år, for hvilken han har modtaget et utal af priser. Han tegnede den sidste streg på Bone den 10. maj 2004.

Efter Bone

Siden færdiggørelsen af Bone tog Jeff Smith et jobtilbud fra DC Comics om at tegne historien om tilblivelsen af en af deres største superhelte i 1940'erne, nemlig Captain Marvel, også kaldet Shazam! (ikke at forveksle med Marvels Comics egen Captain Marvel, den kvindelige superhelt). Det blev til en firebinds miniserie ved navn Shazam! The monster society of evil, udgivet i 2007.

Dernæst kastede Smith sig over en af sine egne fortællinger, RASL, om en tidsrejsende tyv. Serien er påbegyndt i 2008 og er sommeren 2012 nået til hæfte nr. 15; de 15 hæfter er samlet i 4 bøger.

Smith har også skrevet og tegnet Little Mouse Gets Ready, en 32-siders grafisk roman for børn. Bogen er udgivet i 2009 af Toon Books, et forlag med en børnebogslinie, startet af bl.a. Art Spiegelman.

Smith er en stor fan af Walt Kelly og Carl Barks, og han har tegnet forsiden til nogle genudgaver af deres værker.


Værker af Jeff Smith

Referencer

  1. Fra The Art of Bone side 23.