ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Jim Spaceborn

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning

Albumserie af Frank Madsen, produceret af den kendte legetøjsfabrikant LEGO. Udgivet på seks sprog: Dansk, svensk, finsk, engelsk, tysk og hollandsk. I Danmark blev albummet udsendt på LEGOs eget forlag, LEGO Publishing, mens serien i Tyskland blev udgivet af Carlsen Verlag. Serien blev meget positivt anmeldt i P1's "Dine børns bøger", hvor man omsatte 5 sider fra bind 1 til en radiotegneserie. Serien stoppede, da LEGO lukkede sit forlag i efteråret 1987.

Resumé

Jim Spaceborn er blevet fundet af Spydspids' besætning på et forladt rumskib, da han var helt lille. Spydspids' kaptajn, Bart Seeker, beslutter at tage drengen med, og Jim vokser op på det vældige rumskib. Spydspids er udsendt fra planeten Zonia for at søge efter nye planeter og råstoffer. Spydspids styres af den hyperintelligente (og hyperarrogante) computer MAGS.

I "Galaksens Hemmelighed" glæder de 300 besætningsmedlemmer sig til at komme tilbage til deres hjemplanet, da Spydspids indfanges de af et sort hul og havner i en helt anden galakse. Her møder de robotten Keko, der er på flugt fra rumdiktatoren Kazak og hans sorte mænd, der er ved at tage magten i hele galaksen. Bart Seeker, hans assistent Viva og Spydspids' chefingeniør Duncan beslutter, at Spydspids ikke skal blande sig i konflikten, men Jim får ondt af Keko og beslutter at tage sagen i sin egen hånd.

I bind 2, "Mørkemændenes borg", sender Spydspids et hold ned på en planet efter et vigtigt råstof. Her bliver 2. piloten Mello bortført af nogle mystiske paddehattemænd, og Bart Seeker beslutter at sende et redningshold til "mørkemændenes" planet for at redde ham. Jim og Keko må gennem jungler, bræmmer af kødædende planter og underjordiske gange, før de kommer helt ind i mørkemændenes borg, hvor Mello er genstand for en række videnskabelige undersøgelser.

I bind 3, "Panik om bord", kommer truslen om bord på Spydspids i form af to kæmpe majskolber, Mello finder under en provianteringsekspedition. Kolberne er i virkeligheden to fremmede livsformer, der er i stand til at skifte form og udseende efter behov, og snart bliver det ene besætningsmedlem efter det andet fanget, indtil der kun er Jim og hans mekaniske krage tilbage. Albummet blev færdiggjort men aldrig udgivet, da LEGO lukkede sit forlag i 1987.

Historierne i de 3 minihæfter:

I "Monorailen" er Mello blevet ansvarlig for at køre monorailen, det nye transportsystem om bord på Spydspids. Den post ville Jim og Keko også gerne have haft. Mello har kun hån og foragt til overs for deres forsøg på at hjælpe, og det ender galt, da et bur med en bjørn kommer om bord og Mello åbner sin madpakke med honningmadder.

I "Rengøringsrobotten" skal Jim og Keko gøre rent på Jims værelse, der ifølge Bart Seeker er en hån mod den menneskelige civilisation. Jim opfinder en rengøringsrobot, som dog viser sig at være svær at styre.

I "Konkurrencen" vil Jim gerne deltage i Spydspids' sportsmesterskaber, men alle de stærke deltagere griner ad ham. Jim ender dog med at le sidst.

Minihæfterne blev færdiggjort men aldrig udgivet, da LEGO lukkede sit forlag i 1987.

Album i serien

I Danmark udkom kun bind 1, og album 3 er aldrig udgivet.

 1. Galaksens hemmelighed
 2. Mørkemændenes borg
 3. Panik om bord!

Ud over de tre album er der produceret 3 mini-hæfter (24 sider, halv højde) med Jim og Kekos oplevelser på rumskibet Spydspids. Disse er skrevet og layoutet af Frank Madsen, og tegnet af Niels Roland og Gorm Transgaard, men blev aldrig udgivet:

 1. Monorailen (arbejdstitel)
 2. Rengøringsrobotten (arbejdstitel)
 3. Konkurrencen (arbejdstitel)

Desuden eksisterer der to prøvetryk med materiale fra Galaksens Hemmelighed, anvendt til forudgående markedsanalyser i 1984 og 85. Det første prøvetryk er på 10 sider med hvidt omslag, det andet er på 48 sider og med en lidt anden forside end den endelige. Kun de første 32 sider er tegneserier, resten af siderne er blanke. Prøvetrykkene eksisterer på dansk, tysk og engelsk. I det danske prøvetryk hedder serien "Jan Spaceborn", et navn, der senere blev opgivet til fordel for det mere internationalt klingende "Jim Spaceborn".

Figurernes navne på andre sprog

 1. Jim Spaceborn: Iku Avaruuspoika (fi)
 2. Keko: Keeko (fi)
 3. Bart Seeker: Reima (fi)
 4. Duncan: Paavo (fi)
 5. Viva:
 6. MAGS: MAKSI (fi)
 7. Spydspids: Spearhead (eng, ty), Spjutspetsen (sv), Nuolenpää (fi)

Hollandske navne mangler. Hvor intet andet er nævnt, er navnene som i den danske udgave.

Forsider

Bind 1

Bind 2

Billedeksempler

Modelsheet af Jim Spaceborn, 1987
Manus til side 12, bind 3, "Panik om bord" (1987)