ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Joakim von And

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Joakim von And, verdens rigeste and. Maleri af Carl Barks.
Onkel Joakims første optræden, 1947. Tegnet af Carl Barks.

Joakim von And (Scrooge McDuck) er en tegneseriefigur i Disneys historieunivers. Han er kendt som verdens rigeste and, holder til i Andeby og er onkel til Anders And. Von And blev oprindeligt skabt af Carl Barks og optrådte første gang i historien Christmas on Bear Mountain fra 1947. Herhjemme blev historien trykt for første gang i det danske Anders And-blad nr. 26-27 fra december 1957 med titlen Jul på Bjørnebjerg.

Baggrund

Scrooge hate Christmas.jpg

Joakim er oprindeligt skotte, og omend der fra Barks' side af ikke gives ret mange oplysninger om hans baggrund, ved vi dog at han stammer fra von And-klanen (the clan McDuck). Anders' familiealbum afslører bl.a. at der findes en onkel til Joakim, Jakob von And (kilde: Jul i Pengeløse), og man kan ved nærlæsning af Barks' historier danne sig et omrids af Joakims liv. Senere har Disneytegneren Don Rosa forsøgt at fortælle hele Onkel Joakims livshistorie og få klarlagt familien Ands stamtræ, hvilket der kan læses om i serien Her er dit liv, Joakim.

I nogle historier, bl.a. Mit liv i en æggeskal af Marco Rota og Tilbage til de gode gamle dage! tegnet af Jack Bradbury, er Joakim lillebror til bedstemor And; men i Don Rosas historier er de ikke i familie. Dér er Joakim bror til de to søstre Andrea og Hortensia.

Joakim bærer en rød kradsuldfrakke, høj hat, stok og gamacher. Desuden er han nærsynet og bærer et par briller på næbbet. Han regnes for at være verdens rigeste and. Han ejer det meste af Andeby, og driver forretninger i hele verden. Han er selvsagt en utroligt sparsommelig and: jakken er købt på udsalg i Skotland 1902 (kilde: Det gyldne skind), hatten fik han for en to-krone i 1910. Han har desuden ikke købt en avis siden de steg i pris i 1950, men plejer i stedet at finde dem i parker eller andre steder hvor de er blevet efterladt. Hans formue er forsøgt opgjort mange gange, men det præcise beløb er dog ikke kendt. I flere historier fortæller Joakim selv, hvor meget han ejer: I historien hvor han kæmper mod Guld-Iver Flintesten (Flintheart Glomgold) om titlen Verdens rigeste and, opgøres formuen til 2 multiplilliarder og 617 kroner (kilde: Verdens næstrigeste and). I den amerikanske udgave hedder det dog five multiplujillion, nine impossibidillion, seven fantasticatrillion dollars and sixteen cents. Hvad der lyder af mest, må være op til læserens fantasi. I en anden historie, En krukke fuld af guld, nævner Joakim selv beløbet 9 fantasillioner, 4 trillioner, 10 kr og 97 øre. Og i Den snedige Onkel Joakim indledes historien med teksten: "Hvis du havde en formue på 39 centrifugillioner kroner, hvad ville du så gøre med alle de penge?" Men det er selvfølgelig den danske oversættelse, og oversætterne må have haft deres hyr med at finde på "umulige" tal. Joakim er selvsagt også medlem af Milliardærernes Klub i Andeby, hvor blandt andet Andy Anderbilt også er medlem. I de europæiske historier er Guld-Iver Flintesten endvidere medlem, selv om han bor i Sydafrika!

Onkel Joakim nærer dyb kærlighed til sine penge.
Et typisk eksempel (af mange!) på Joakims logik omkring unødig ødslen med penge. Bemærk at Joakims briller her har stænger. Tegnet af Carl Barks.

Von And har tjent sin formue ved hårdt slid og sin gode snusfornuft. ("Jeg har tjent mine penge ved at være flittigere end de flittigste, og fiffigere end de fiffigste! Jeg er kommet ærligt til dem!") Han spinker og sparer på hver en krone, hvor det er muligt, og hader at give penge ud. Mange kalder ham grisk, gerrig og en fedtsyl, men det er ikke decideret rigdom og magt der driver ham: Joakim elsker simpelthen den fysiske mønt, og følelsen af penge. Og så elsker han at tjene dem, at lave en god handel. Joakim husker historien bag hver eneste mønt han har tjent, og det er derfor han ikke kan bære at skille sig af med pengene - hver en mønt betyder så meget for ham. I denne kærlighed genkender de fleste da også et af Joakims mest excentriske ritualer: Han elsker at bade i sine penge! Afbilledet i utallige historier ser vi ham svømme igennem de enorme pengemængder i pengetanken, mens han citerer sin berømte remse, nogenlunde sådan her: Jeg elsker at tumle mig i pengene som et marsvin, grave mig igennem dem som en muldvarp, og kaste dem op i luften.

Men selvom han elsker sine penge så meget, tager konkurrenceånden i ham dog over, hvis der er tale om, hvem der er rigest i verden. Således bruger han oceaner af penge på at overgå Maharahjaen af Pengostan, Verdens rigeste mand, da denne gavmildt vil skænke en statue af Andebys grundlægger, Kornelius Blisand (Cornelius Coot), til byen. Maharahjaen bliver ruineret i konkurrencen, men for von And var det blot et greb i lommen.

Seriebladet Uncle Scrooge

Onkel Joakim blev så populær en figur, at han mod slutningen af 1953 fik sin egen serie, Uncle Scrooge, se denne artikel.

Pengetanken

Onkel Joakims pengetanke gennem tiderne tegnet af Don Rosa.
Onkel Joakims pengetank på toppen af Bilbremsebakken.

Joakim opbevarer alle sine penge i sin elskede pengetank, som han også bor og arbejder i. Pengetanken er i de fleste historier en gigantisk kasseformet bygning placeret på Bilbremsebakken (Killmotor Hill) i Andeby. I nogle historier har den dog været placeret andre steder i byen, og ved flere lejligheder har Joakim da også midlertidigt bygget den om, bl.a. har den været rund og bygget af metal, i en anden historie bygger han den af et superstærkt glasmateriale ved navn sikrium, den har været overtrukket med superparaffin og har både haft larvefødder og raketmotorer påmonteret. Ifølge Carl Barks, Joakims skaber, fylder hans penge 3 cubic acres, et fiktivt volumen opfundet til lejligheden. En acre er en engelsk arealenhed på omtrent 64x64 meter, så en cubicacre må teoretisk set være en kube med samme mål - hvilket giver et indhold på ca. 257260 m3. Tre cubicacres giver så omkring 771780 m3 med penge! For at indeholde det, må hans pengetank være i nærheden af 92 meter på hver led, eller tæt på 100 yards. Spændende regning!

Ud over sin faste stab af bogholdere, er der nogle gennemgående personer i pengetanken hos Joakim: Frk. Rappesen er Joakims sekretær, Rentesen (nogle gange kaldet Tællesen, Spareby eller Spinkesen) er hans hovedbogfører. I mange italienske historier har han en fast butler ved navn Albert.

Pengetanken er i de fleste historier omgivet af og fyldt med et sandt arsenal af fælder og våben, for at holde forbrydere, sagførere, tiggere og lignende på afstand. En vindebro, automatiserede kanoner, miner, faldlemme og Joakims trofaste muskedonner for blot at nævne nogle få. En skov af advarselsskilte og pigtråd er også ofte afbildet på bakken rundt om tanken.

Pengetanken er også kendt for sit "græmmelsesrum", hvor Joakim, igennem tider med udsigt til dårlig økonomi, har travet en dyb cirkelrende i gulvet i ren frustration. Enkelte gange, når han ikke har haft tid til at græmme sig, har han tilkaldt Anders til at påtage sig den opgave.

Don Rosa har desuden tegnet et udførlig gennemsnit af pengetanken og dens inddeling. Den kan findes i historien Angreb på pengetanken der er trykt i Anders And-bladet nr. 21, 2001 og i Hall of Fame - Don Rosa 9.

Rivaler og fjender

Se også separat artikel: Anders Ands univers

Grundet sin store formue, har Joakim selvsagt nogle rivaler, der dyster med ham både i rigdom og excentricitet:

 • Guld-Iver Flintesten (Flintheart Glomgold), en sydafrikansk guldmineejer. Han og Joakim har dystet et par gange om titlen Verdens rigeste and, og selvom Guld-Iver ligger tæt på, er Joakim dog stadig den rigeste.
 • Andy Anderbilt (John D. Rockerduck), en rockefeller-agtig type, der selv bor i Andeby. Han er dog ikke så rig som Joakim eller Guld-Iver, men dyster mere på et forretningsplan, samt om at være den største velgører i Andeby.
 • Af deciderede fjender kan først og fremmest nævnes Bjørnebanden (The Beagle Boys), der konstant forsøger at stjæle Joakims penge med den ene snedige plan efter den anden. Ofte får de fingre i pengene, men Joakim får dem altid tilbage ved snedig list.
 • Hexia de Trick (Magica de Spell) - en smuk, men farlig heks fra Vesuv, der lider af et iltert temperament. Hexia er ude efter Joakims lykkemønt, hans første 25-øre, som hun agter at smelte om til en kraftfuld magisk amulet. Mange gange har hun haft fingrene i mønten, men ligesom med Bjørnebanden er Joakim, Anders og ungerne altid snedigere.


En alsidig and

Joakim af en af de nyere tegnere

Da Joakim von And har rejst og arbejdet mange steder i verden, kan han efterhånden mange praktiske ting:

 • Han snakker de sorte gæs' sprog (hvilket han lærte da han dresserede gæs som perlefisker i Asien) [1]
 • Han taler flere dialekter af kinesisk, bl.a. cathay [2]
 • Han taler ældre bengali [3]
 • Han taler latin og arabisk [4]
 • Joakim taler også hollandsk - det lærte han da han solgte vind til vindmøllerne ved Zuidersøen [5]
 • Joakim kan tage hovedspring direkte ned i et pengebassin, uden at slå sig [6]
(I den amerikanske original fortæller han: "It's a trick!", mens han i den danske oversættelse fortæller, at "...det kommer efter mange års øvelse!")

Desuden har han:

 • solgt harmonikaer til Zarens kavaleri [7]
 • drevet et saltfirma i Ægypten

Tidslinje

Tidslinje, onkel Joakims liv
År Begivenhed
1867 Født i Glasgow, Skotland som søn af en fabriksarbejder. Tjente sine første penge som skopudser og ved at hugge og sælge brænde.
1880 Rejste til USA, hvor hans onkel var en flodkaptajn på Mississippi-floden. Han rejste igennem landet indtil han løb tør for penge, og fik hyre som cowboy i 1882. Han købte et stykke jord og gravede efter kobber. Med overskuddet fra minen kunne han vende tilbage til Skotland som en rig and i 1884.
1885 I sin higen efter flere penge rejste Joakim nu verden tynd. I Afrika grundlagde han en diamantmine og blev millionær. Senere var han perlefisker i Asien, solgte yak-okser i Tibet, og oprettede et netværk af sælgere i Gobi-ørkenen.
1898 Da Joakim hører om guldfeberen i Alaska, rejser han dertil over Beringstrædet. I Klondyke graver han guld i Yukon-floden, og sparer det hele op. Her møder han også sin ungdoms kærlighed, Gulda Glimmer (også kaldt Guldina Glitter og Gyldne Gulda). Det er en kærlighed der aldrig rigtigt bliver fuldbyrdet, da de strides over penge. Efterfølgende flytter han til byen og åbner en bank og en købmandsforretning.
1902 Efter at have tjent sin første milliard, tager han kortvarigt tilbage til Skotland for at få sine søstre til at komme med ham til USA, hvor de slår sig ned i Andeby. Her begynder han at grundlægge sit imperium, og bygger den første pengetank.
1909 Joakim lader sine søstre om at styre forretningerne i Andeby, og rejser ud i verden igen for at tjene flere penge og udvide sit imperium.
1930 På dette tidspunkt er Joakim blevet verdens rigeste and. Han vender tilbage til Andeby, men hans gerrighed har gjort ham hård og bitter, og han rager uklar med sine søstre. I dette år møder han desuden også sin nevø, den 10-årige Anders And, for første gang.

Han ejer nu det meste af Andeby, og driver forretningsvirksomhed i hele verden.

1947 Joakim optræder for første gang i historien Jul på Bjørnebjerg.
For yderligere detaljer om Joakims liv, se artiklen Her er dit liv, Joakim, samt flere artikler i Disneykategorien.

Eksterne links

Referencer