ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Justice League

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Justice League of America
JLA1 turner.jpg
JLA tegnet af Michael Turner
Leder:

Batman, Superman, Aquaman, Martian Manhunter, Black Canary (nuværende)

Oprindelige medlemmer:

Superman, Batman, Wonder Woman, Flash, Green Lantern, Aquaman, Martian Manhunter

Medlemmer:

Batman, Black Canary, Black Lightning, Flash, Green Lantern, Hawkgirl, Red Arrow, Red Tornado, Superman, Vixen, Wonder Woman

Tidligere medlemmer:

Utallige

Ærkefjender:

Starro, The Key, The Injustice Gang

Udgivelse
Udgiver:

DC Comics

Dansk udgiver:

Egmont Serieforlaget

Debut:

Brave and the Bold #28, 1960

Dansk debut:

Lovens Vogtere #1, 1968

Skabere:

Gardner Fox

Amerikansk superheltegruppe, udgivet af DC Comics i eget blad. Bladet har på dansk både heddet Lovens Vogtere og JLA.

Oprindelse

DC Comics bad den berømte forfatter Gardner Fox om en titel, som havde alle deres bedst sælgende helte - Superman, Batman, Wonder Woman, Flash, Green Lantern, Aquaman og Martian Manhunter - på én og samme gang. De mødtes i Brave and the Bold #28, 1960, hvor de sloges mod den intergalaktiske søstjerne Starro the Conqueror, og det blev så stor en succes at de i samme år fik deres eget blad, Justice League of America. Det siges at seriens succes fik redaktøren Stan Lee til at skabe sin egen superheltegruppe, Fantastic Four, for konkurrenten Marvel Comics. I løbet af årene gennemgik gruppen mange forandringer - de fik nye medlemmer og et nyt tilholdssted (en satellit i kredsløb om Jorden), men der foregik også en generel afmatning af både kreativitet og salgstal igennem 1980'erne.

Justice League International og JLA

I 1987 overtog forfatterne Keith Giffen og J.M. DeMatteis serien og den blev relanceret under navnet Justice League International (undertiden forkortet JLI). Under de to forfattere skiftede serien stil og der blev lagt stor vægt på humor og personskildringer (ikke ulig de to herrers udgave af Marvels Defenders). Persongalleriet var meget kulørt og bestod udover Batman og Martian Manhunter bl.a. af Booster Gold og Blue Beetle, der noget senere sammen med JLIs leder Maxwell Lord kom til at spille en større rolle i DC-universet igennem udgivelserne Countdown to Infinite Crisis, Infinite Crisis og 52. Serien blev igen populær, men forfatterne der efterfulgte Giffen og DeMatteis formåede ikke at videreføre succesen, så seriens popularitet dalede igen. I 1997 gav DC så serien til Grant Morrison, som på det tidspunkt var i gang med den noget syrede The Invisibles. Det skulle dog vise sig at være en særdeles god ide, både kunstnerisk og kommercielt.

Morrison fjernede alle de marginale figurer og førte persongalleriet tilbage til at indeholde DCs absolutte topnavne: Superman, Batman, Wonder Woman, Aquaman, Flash (Wally West), Green Lantern (Kyle Rayner) og Martian Manhunter. Senere kom bl.a. Steel, Huntress, Aztec og Plastic Man til. Under Morrison blev serien gjort til et af de første eksempler på såkaldte "Widescreen Comics" - truslerne mod Jorden er store, armbevægelserne er endnu større og ideerne bag det hele er blandt de største i superhelteverdenen. Tegningerne er dynamiske med en del splash pages. For ligesom at understrege de store armbevægelser, flyttede teamet til månen i en base kaldet The Watchtower. Seriens succes medførte ikke - som tidligere - at der blev lavet flere titler, men derimod udsprang en lang række one-shots og miniserier, ofte som Elseworlds. Den gamle superheltegruppe Justice Society of America (JSA) blev også succesfuldt genlanceret i denne periode. Der udkom tre numre af Morrisons JLA på dansk fra Egmont Serieforlaget.

Kriser og det moderne Justice League

Hændelserne i bl.a. Identity Crisis og Infinite Crisis førte til at JLA blev opløst - midlertidigt, naturligvis. Teamet er nu gendannet, igen som Justice League of America og medlemmerne tæller - udover Batman, Superman og Wonder Woman - Green Lantern (Hal Jordan), Black Canary, Red Arrow (Green Arrows tidligere sidekick Speedy), Red Tornado, Vixen, Black Lightning og Hawkgirl. Genlanceringen blev skrevet af Brad Meltzer, som også skrev Identity Crisis, og der er en spinoff med en anden holdsammensætning på vej, skrevet af James Robinson (Starman).

I andre medier

Animation

Justice League har været hovedpersoner i flere animerede serier, bl.a. Super Friends, Justice League, Justice League Unlimited med crossovers til serier som Batman Beyond, Batman: The Animated Series og Superman: The Animated Series. En del af disse afsnit er udkommet på DVD i Danmark. En animeret version af Darwyn Cookes The New Frontier er udkommet direkte til DVD.

Live action

En tillempet version af Justice League optrådte i TV-serien Smallvilles sjette sæson i afsnittet "Justice". Holdet her bestod af Impulse, Aquaman, Green Arrow, Cyborg og så naturligvis Clark Kent. Der er også en spillefilm på vej, instrueret af George Miller (manden bag Mad Max og Babe - den kække gris). Den blev udsat på ubestemt tid grundet forfatterstrejken i Hollywood vinteren 2007/2008.

Computerspil

I 2006 udkom spillet Justice League Heroes, som var et action-rollespil i stil med Marvel Ultimate Alliance. Tidligere er udkommet Justice League Task Force til Segas konsol Genesis, samt en række spil baseret på de animerede versioner af teamet.

Eksterne links