ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Muhammed-tegningerne

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Lande hvor tegningerne blev offentligjort i en eller anden form


Samlende betegnelse for 12 tegninger bragt af Morgenavisen Jyllands-Posten.


Baggrund for tegningerne

De tolv tegninger blev oprindeligt bragt som en reaktion på at forfatteren Kåre Bluitgen havde problemer med at skaffe illustratorer til en bog om profetens liv. Dette skyldes at det indenfor den muslimske tro opfattes som upassende at afbilde profeten.

Dette førte til en undren hos Jyllands-Postens redaktion over hvorfor selv ikke-muslimske tegnere udførte en form for selvcensur, idet disse jo ikke var underlagt noget religiøst påbud.

I sidste ende lod man 12 bladtegnere udføre forskellige tegninger af profeten som blev offentliggjort i Jyllands-Posten.

Reaktioner på tegningerne

Offentliggørelsen af tegningerne den 30. september 2005 medførte en række protester og trusler mod tegnerne, men det var først i starten af 2006 at reaktionerne fra den muslimske verden nåede sit højdepunkt, blandt andet med afbrænding af to danske ambassader og boykot af danske varer i en lang række mellemøstlige lande. Reaktionerne blev betegnet som den værste udenrigspolitiske krise for Danmark siden anden verdenskrig.

Fra at være en forholdsvis uskyldig diskussion om hvorvidt tegnere censurerede sig selv eskalerede sagen således til at være af principiel karakter både fra den danske side hvor man stod fat på ytringsfriheden og fra den muslimske side hvor man krævede respekt for sine religiøse følelser.

Undervejs bakkede en række udenlandske aviser op og publicerede de kontroversielle tegninger i sympati med Jyllands-Posten, mens aviser i Yemen blev truet med lukning og retssager mod redaktøren for at offentliggøre tegningerne.

En række religiøse ledere og Al Qaida-lederen Osama bin Laden har udstedt dødsdomme over de tolv tegnere.

Kurt Westergaard og tegningerne efterfølgende

I 2008 blev der fornyet opmærksomhed på tegningerne da PET oprullede et komplot med det formål at myrde tegneren Kurt Westergaard. Det var Westergaards tegning af profeten med en turban der samttidigt var en bombe med tændt lunte der var den mest kontroversielle af de 12 tegninger. Da tegningen atter blev bragt af dagspressen i forbindelse med omtalen af attentatplanerne opståd der fornyede demonstrationer i en række muslimske lande.

Den 27. oktober 2009 meddelte PET på en pressekonference at man i samarbejde med FBI havde afsløret planer om terror mod Jyllands-Postens kontorer i København og Århus. Planerne formodes at være en hævnaktion fra islamistiske kredse for Muhammed-tegningerne.

Retmæssig og uretmæssig brug af tegningerne

Westergaards tegning blev senere misbrugt af den hollandske politiker Geert Wilders i den stærkt islam-kritiske film "Fitna". Wilders blev senere tvunget til at fjerne tegningen fra filmen da den var blevet anvendt uden Westergaards accept. På daværende tidspunkt var adskillige kopier af den oprindelige film allerede spredt ud over internettet.

Tilsvarende anvendte den amerikanske metal-gruppe Slayer uden tilladelse tegningerne i forbindelse med deres koncert i Danmark.

Foreningen Trykkefrihedsselskabet foretog i april 2009 derimod et autoriseret og signeret genoptryk af den mest berømte af tegningerne. Denne sælges gennem deres hjemmeside.

Yderligere kontroverser fulgte også i sommeren 2009 da det kom frem at universitetsforlaget tilknyttet Yale havde valgt at fjerne de kontroversielle tegninger fra en bog om Muhammed-krisen. Ud over selve tegningerne var flere klassiske malerier også bortcensureret. Fjernelsen af dem var ikke begrundet i konkrete reaktioner eller trusler, men alene på forventningen om disse. Hermed blev debatten om selvcensur atter aktuel.

Flere serietegnere, blandt andet Neil Gaiman kommenterede sagenTwitter under betegnelsen #yalefail. Hændelsen førte til beskyldninger om censur fra en række intellektuelle. I protest mod udeladelsen valgte Gary Hull at udgive bogen "Muhammad - The "Banned" (her anmeldt på Humand Rights Service) som trykker de omstridte tegninger samt en række andre gengivelser af profeten som har været fremstillet gennem historien.

Kommentarer fra andre tegnere

Carsten Graabæks kommentar til muhammedstegningerne, oprindelig trykt i aviser om årsskiftet 2005-2006 og senere i albummet Så kan de lære det. I denne udgave fra Graabæks hjemmeside er Muhammeds ansigt tilsløret, i modsætning til albumudgaven.

Eksterne links