ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Omnibus

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Asterix Omnibus 01.jpg

Mac Coy Omnibus.jpg

Det latinske ord omni betyder "hel" eller "enhver" og hedder omnibus i dativ pluralis. Ordet er nok bedst kendt om offentlige transportmidler, som er "for enhver". Omnibus anvendes også om en bog, der samler en romanserie eller tegneserie i ét bind. Evt. kan der være tale om flere bind.

Ordbog over det danske sprog skriver om omnibusbog:

Omnibusbog, en. (jf. Omnibus 2 S og -udgave S) antologi af (prosa)tekster som har samme tema, tilhører samme genre ell. er skrevet af den samme forfatter.

Indenfor tegneserier anvendes betegnelsen bl.a. om en samling af tidligere optrykte seriehæfter eller album, mest brugt om optryk af amerikanske seriehæfter.

Modsat hvad ordet kunne tolkes som, indeholder omnibus-udgaver ikke altid den samlede udgave af en serie, men derimod en overstørrelse i antal i forhold til en trade paperback som typisk samler 4, 6 eller 12 hæfter. Som eksempler kan nævnes Fantastic Four, hvor der er udkommet to store omnibus-udgaver fra Marvel Comics, som indeholder omkring halvdelen af det klassiske samarbejde mellem Stan Lee og Jack Kirby. Disse udgivelser er indbundne og på tykkelse med to telefonbøger. Modsat er Dark Horse mindre ambitiøs i deres omnibus-udgave af Buffy the Vampire Slayer, som indtil videre strækker sig over fem bind, der mere minder om trade paperbacks med tykkelse som en lokaltelefonbog.

Bogserien om Asterix udgives på engelsk under titlen Asterix Omnibus.

Avisstriberne om James Bond er samlet i tykke bøger med titlen James Bond Omnibus.

Den hollandske albumserie Arvandor i tre bind er samlet i en bogudgave under titlen Arvandor Omnibus.

Franske Dargaud udgav i 1980'erne en bogserie som de kaldte Collection Omnibus.

Den meget populære amerikanske serie The Walking Dead er udgivet på mange måder, herunder i 8 omnibus, der hver samler 24 af de oprindelige hæfter.

DC Comics udgiver en række af deres klassiske serier i hovedserierne The Golden Age Omnibus, The Silver Age Omnibus og The Bronze Age Omnibus.

Se også artiklen Intégrale