ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Forskel mellem versioner af "Peyo"

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
m
m
Linie 5: Linie 5:
 
|Billede = [[Billede:Peyo.jpg]]
 
|Billede = [[Billede:Peyo.jpg]]
 
}}
 
}}
[[Billede: Reddition Peyo.jpg|205px|right]]
 
  
'''Peyo''', hvis virkelige navn var ''Pierre Culliford'', var en belgisk tegneserieskaber, nok bedst kendt som skaber og tegner af [[Smølferne]].
+
'''Peyo''', hvis virkelige navn var ''Pierre Culliford'', var en belgisk tegneserieskaber, nok bedst kendt som skaber og tegner af [[Smølferne]]. Han var af den klassiske belgiske [[Comic-Dynamic]] tegnetradition fra fyrrene og halvtredserne, i selskab med tegnere som [[Morris]], [[Franquin]] og [[Uderzo]]. Hans sans for spænding, humor og børnevenlig fortælling har gjort ham til en af de mest kendte og afholdte tegneserietegnere af den belgiske tegneskole.
  
 
==Baggrund==
 
==Baggrund==
Kendte tegnere fra Peyos studio er bl.a. [[François Walthéry]] (serien om [[Natacha]]), [[Derib]] (serierne om [[Yakari]], [[Pythagoras & Co.]], [[Go West]] m.fl.), [[Gos]] (senere tegner på serien [[Max Jordan]]), og [[Marc Wasterlain]] (serierne om [[Doktor Pind]] og [[Monica Morell]]).
+
Pierre Culliford blev født 25. juni 1928 i Bruxelles til en engelsk far og belgisk mor. Gik som ung på kunstskolen ''Académie Royale des Beaux-Arts'' i Bruxelles, en meget berømt skole hvor mange andre store kunstnere har gået, bl.a. Rene Magritte, Paul Delvaux og Vincent van Gogh. Efter kunstuddannelsen fik han job på et mindre belgisk animationsstudio, ''Compagnie Belge d'Animation'', hvor han bl.a. mødte tegnerne [[André Franquin]], [[Morris]] og [[Eddy Paape]] for første gang.
 +
Da studioet gik konkurs efter Anden Verdenskrig, fik de tre andre tegnere job hos forlaget [[Dupuis]], men Pierre var yngre og mere uerfaren, og fik ikke job.
 +
{|align="right"
 +
|-
 +
|[[billede: Johan Le Soir.jpg|350px|thumb|Peyos første seriestribe, ''Johan'']]
 +
|[[billede: Poussy Le Soir.jpg|150px|thumb|De første striber med katten ''Poussy'']]
 +
|}
 +
Over de næste 3-5 år tog han istedet forskellige freelance- og reklamejobs, og fik desuden kontakt til avisen ''La Dernière Heure'', hvortil han lavede sin første tegneserie, ''Johan'', der foregik i riddertiden og omhandlede en konges unge væbner. Som det ses på billedeksemplet, var serien en klar tidlig forløber til hans senere success [[Henrik og Hagbart]], med en dengang lyshåret Henrik og en tidlig men genkendelig udgave af kongen fra serien.
  
I 1960 startede Peyo også serien om [[Benny Bomstærk]] (der udkom i Danmark i 1975), en anden klassiker der også nød stor popularitet.
 
  
[[Henrik og Hagbart]] var hans første store success. I starten bestod serien kun af Henrik, men Hagbart kom til i det tredie album. [[Smølferne]] opstod som en bifigur i et album.
+
Mellem 1949-1952 begyndte han også at tegne tegneserie-striben ''Poussy'' til avisen ''Le Soir'', om en rigtig spilopmager af en kat. Serien ''Johan'' overgik også fra La Dernière Heure til Le Soir i disse år. Akkurat som ''Johan'', blev ''Poussy'' senere videreudviklet i en mere moderne streg og udgivet som selvstændig tegneserie.
  
Udover eventyrserier har han også tegnet humor; dansk er der således udgivet tre [[Pussi]]-album med udvalgte striber.
+
=== Le journal de Spirou ===
 +
På trods af flere forsøg at komme indenfor dørene hos Dupuis, var det endnu ikke lykkes for Peyo, men i 1952 gjorde vennen Franquin et forsøg på hans vegne og fik overtalt Dupuis til at tage ham ind som tegner til bladet [[Spirou|Le journal de Spirou]].  
  
Hans søn, [[Thierry Culliford]], har overtaget hans serier, og har således skrevet og tegnet både [[Benny Bomstærk]], [[Henrik og Hagbart]] samt [[Smølferne]].
+
Her begyndte han at videreudvikle sin serie ''Johan''. Historierne blev længere, og med lidt hjælp og opfordring fra Franquin redesignede Peyo den lidt kedelige hovedpersons figur og gjorde ham mørkhåret. Som den perfektionist han var, blev Peyo ved med at forfine sine designs til han var tilfreds, og da han introducerede en skør og underholdende følgesvend, den impulsive Hagbart, sad den i skabet - serien blev hurtigt en af de mest populære i bladet.
 +
[[billede: mini-recit smurfs.jpg|right|thumb|200px|De første solo-historier med Smølferne blev bragt i ''Seriejournalen Spirou''.]]
 +
I 1958 mødte Henrik og Hagbart nogle sære, små blå væsener i historien [[Den fortryllede fløjte]]. Det blev startskuddet til en rivende popularitet verden over, der skulle få stor betydning for resten af Peyos karriere. De fantastiske skabninger ''Smølferne'' var født, og Spirous chefredaktør [[Yvan Delporte]] så med det samme potentialet i de små blå alfer, og overtalte Peyo til at lave en selvstændig serie med dem. De første historier blev i en årrække bragt i de regulære sider i Spirou.
  
Han har desuden været medforfatter på flere forskellige tegneserier, deriblandt [[Splint & Co.]] nr. 15 ([[Ballade i Champignac]]), [[Natacha]] nr. 15 og 19 ([[Gapetos bælte]] og [[Klippehavet]]), samt [[Jacob og Sylvester]] nr. 1 og 2 ([[Det er alt for meget!]] og [[Det kinesiske puslespil]]).
+
I kraft med at Peyos popularitet voksede, lancerede han i 1960 endnu en serie, nemlig den nu så klassiske tegneserie [[Benny Bomstærk]] (''Benoît Brisefer''), om en dreng der er frygtelig stærk, men som mister sine kræfter når han bliver forkølet. Serien udkom i Danmark i 1975. Samtidig fornyede han sin gamle serie ''Poussy'' (på dansk [[Pussi]]) og skrev nye striber til den, og skabte også serien [[Jacob og Sylvester]] (''Jacky et Celestin'').  
  
Peyo døde i 1992 af et hjertetilfælde.
+
=== Studio Peyo ===
 +
Med alle disse projekter igang, og smølfernes voksende popularitet, blev arbejdsbyrden så stor, at Peyo skabte sig sit eget studio til produktionen. Her skulle mange senere berømte tegnere blive uddannet, her iblandt [[François Walthéry]] (serien om [[Natacha]]), [[Derib]] (serierne om [[Yakari]], [[Pythagoras & Co.]], [[Go West]] m.fl.), [[Gos]] (senere tegner på serien [[Max Jordan]]), [[Blesteau]], [[De Gieter]] ([[Papyrus]]) og [[Marc Wasterlain]] (serierne om [[Doktor Pind]] og [[Monica Morell]]), og mange andre.
 +
 
 +
Dette afstedkom flere forskellige senere samarbejder, bl.a. har Peyo været medforfatter på [[Splint & Co.]] nr. 15 ([[Ballade i Champignac]]), samt [[Natacha]] nr. 15 ([[Gapetos bælte]]) og 19 ([[Klippehavet]]).
 +
 
 +
Selvom [[Henrik og Hagbart]] var Peyos hjertensbarn, fyldte produktionen af smølferne mere og mere. Der blev lavet merchandise i alle afskygninger, bl.a. de så kendte plastik figurer, selvstændige blade, film, tv-serier med mere. Op igennem 70'erne fjernede Peyo sig mere og mere fra de andre serier og fokuserede på smølferne, hvis popularitet eksploderede i 80'erne. Smølfe-imperiet voksede, og Peyo inddrog sin familie i foretagenet til at tage sig af de finansielle aspekter af forretningen. Peyo forblev firmaets overhoved frem til hans død af et hjertetilfælde i 1992.
 +
 
 +
=== Efter Peyo ===
 +
Peyos søn, [[Thierry Culliford]], har overtaget meget af arbejdet på de løbende serier, og har således både skrevet og tegnet til [[Benny Bomstærk]], [[Henrik og Hagbart]] samt [[Smølferne]]. Flere andre tegnere har også været involveret i fortsættelsen af serierne, bl.a. [[Alain Maury]] på Smølferne og Henrik og Hagbart, [[Pascal Garray]] på Smølferne og Benny Bomstærk samt [[Ludo Borecki]] og [[Jeroen De Coninck]] på Smølferne.
  
 
== Serier af Peyo ==
 
== Serier af Peyo ==
Linie 34: Linie 50:
 
* [http://www.zilverendolfijn.nl/zd/zd.pl?a=fc&c=1&kt=EN&s=c&k=PEYO&f=sa zilverendolfijn.nl]
 
* [http://www.zilverendolfijn.nl/zd/zd.pl?a=fc&c=1&kt=EN&s=c&k=PEYO&f=sa zilverendolfijn.nl]
 
* [http://www.bedetheque.com/auteur-120-BD-Peyo.html bedetheque.com]
 
* [http://www.bedetheque.com/auteur-120-BD-Peyo.html bedetheque.com]
 +
* [http://www.dupuis.com/servlet/jpecat?pgm=VIEW_AUTHOR&lang=UK&AUTEUR_ID=92 dupuis.com]
 +
 +
[[Billede: Reddition Peyo.jpg|205px|center]]
  
 
[[Kategori: Europæiske tegnere]] [[Kategori: Europæiske forfattere]]
 
[[Kategori: Europæiske tegnere]] [[Kategori: Europæiske forfattere]]

Versionen fra 29. maj 2011, 20:13

Peyo.jpg
Pierre Culliford
Født:

25. juni 1928

Død:

24. december 1992

Peyo, hvis virkelige navn var Pierre Culliford, var en belgisk tegneserieskaber, nok bedst kendt som skaber og tegner af Smølferne. Han var af den klassiske belgiske Comic-Dynamic tegnetradition fra fyrrene og halvtredserne, i selskab med tegnere som Morris, Franquin og Uderzo. Hans sans for spænding, humor og børnevenlig fortælling har gjort ham til en af de mest kendte og afholdte tegneserietegnere af den belgiske tegneskole.

Baggrund

Pierre Culliford blev født 25. juni 1928 i Bruxelles til en engelsk far og belgisk mor. Gik som ung på kunstskolen Académie Royale des Beaux-Arts i Bruxelles, en meget berømt skole hvor mange andre store kunstnere har gået, bl.a. Rene Magritte, Paul Delvaux og Vincent van Gogh. Efter kunstuddannelsen fik han job på et mindre belgisk animationsstudio, Compagnie Belge d'Animation, hvor han bl.a. mødte tegnerne André Franquin, Morris og Eddy Paape for første gang. Da studioet gik konkurs efter Anden Verdenskrig, fik de tre andre tegnere job hos forlaget Dupuis, men Pierre var yngre og mere uerfaren, og fik ikke job.

Peyos første seriestribe, Johan
De første striber med katten Poussy

Over de næste 3-5 år tog han istedet forskellige freelance- og reklamejobs, og fik desuden kontakt til avisen La Dernière Heure, hvortil han lavede sin første tegneserie, Johan, der foregik i riddertiden og omhandlede en konges unge væbner. Som det ses på billedeksemplet, var serien en klar tidlig forløber til hans senere success Henrik og Hagbart, med en dengang lyshåret Henrik og en tidlig men genkendelig udgave af kongen fra serien.


Mellem 1949-1952 begyndte han også at tegne tegneserie-striben Poussy til avisen Le Soir, om en rigtig spilopmager af en kat. Serien Johan overgik også fra La Dernière Heure til Le Soir i disse år. Akkurat som Johan, blev Poussy senere videreudviklet i en mere moderne streg og udgivet som selvstændig tegneserie.

Le journal de Spirou

På trods af flere forsøg på at komme indenfor dørene hos Dupuis, var det endnu ikke lykkes for Peyo, men i 1952 gjorde vennen Franquin et forsøg på hans vegne og fik overtalt Dupuis til at tage ham ind som tegner til bladet Le journal de Spirou.

Her begyndte han at videreudvikle sin serie Johan. Historierne blev længere, og med lidt hjælp og opfordring fra Franquin redesignede Peyo den lidt kedelige hovedpersons figur og gjorde ham mørkhåret. Som den perfektionist han var, blev Peyo ved med at forfine sine designs til han var tilfreds, og da han introducerede en skør og underholdende følgesvend, den impulsive Hagbart, sad den i skabet - serien blev hurtigt en af de mest populære i bladet.

De første solo-historier med Smølferne blev bragt i Seriejournalen Spirou.

I 1958 mødte Henrik og Hagbart nogle sære, små blå væsener i historien Den fortryllede fløjte. Det blev startskuddet til en rivende popularitet verden over, der skulle få stor betydning for resten af Peyos karriere. De fantastiske skabninger Smølferne var født, og Spirous chefredaktør Yvan Delporte så med det samme potentialet i de små blå alfer, og overtalte Peyo til at lave en selvstændig serie med dem. De første historier blev i en årrække bragt i de regulære sider i Spirou.

I kraft med at Peyos popularitet voksede, lancerede han i 1960 endnu en serie, nemlig den nu så klassiske tegneserie Benny Bomstærk (Benoît Brisefer), om en dreng der er frygtelig stærk, men som mister sine kræfter når han bliver forkølet. Serien udkom i Danmark i 1975. Samtidig fornyede han sin gamle serie Poussy (på dansk Pussi) og skrev nye striber til den, og skabte også serien Jacob og Sylvester (Jacky et Celestin).

Studio Peyo

Med alle disse projekter igang, og smølfernes voksende popularitet, blev arbejdsbyrden så stor, at Peyo skabte sig sit eget studio til produktionen. Her skulle mange senere berømte tegnere blive uddannet, her iblandt François Walthéry (serien om Natacha), Derib (serierne om Yakari, Pythagoras & Co., Go West m.fl.), Gos (senere tegner på serien Max Jordan), Blesteau, De Gieter (Papyrus) og Marc Wasterlain (serierne om Doktor Pind og Monica Morell), og mange andre.

Dette afstedkom flere forskellige senere samarbejder, bl.a. har Peyo været medforfatter på Splint & Co. nr. 15 (Ballade i Champignac), samt Natacha nr. 15 (Gapetos bælte) og 19 (Klippehavet).

Selvom Henrik og Hagbart var Peyos hjertensbarn, fyldte produktionen af smølferne mere og mere. Der blev lavet merchandise i alle afskygninger, bl.a. de så kendte plastik figurer, selvstændige blade, film, tv-serier med mere. Op igennem 70'erne fjernede Peyo sig mere og mere fra de andre serier og fokuserede på smølferne, hvis popularitet eksploderede i 80'erne. Smølfe-imperiet voksede, og Peyo inddrog sin familie i foretagenet til at tage sig af de finansielle aspekter af forretningen. Peyo forblev firmaets overhoved frem til hans død af et hjertetilfælde i 1992.

Efter Peyo

Peyos søn, Thierry Culliford, har overtaget meget af arbejdet på de løbende serier, og har således både skrevet og tegnet til Benny Bomstærk, Henrik og Hagbart samt Smølferne. Flere andre tegnere har også været involveret i fortsættelsen af serierne, bl.a. Alain Maury på Smølferne og Henrik og Hagbart, Pascal Garray på Smølferne og Benny Bomstærk samt Ludo Borecki og Jeroen De Coninck på Smølferne.

Serier af Peyo

Eksterne links

Reddition Peyo.jpg