ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Portal:Manga

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Version fra 12. jan 2019, 13:48 af Madsj (diskussion | bidrag) Madsj (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | se nuværende udgave (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til:navigering, søgning
Portal manga.png

Portal:Manga

ComicWikis Manga Portal indeholder fortrinsvist tegneserier fra Japan (manga), men du finder også tegneserieudgivelser fra andre asiatiske lande såsom Korea (kaldet manhwa), Kina (Manhua), Rusland og Thailand.

Tegneserier og -film fra det fjerne Østen har oplevet større og større anerkendelse og popularitet siden starten 90'erne, da japanske storværker som Akira og tegnefilmen Ghost in the shell kom frem i søgelyset. Siden er nichen vokset eksplosivt, ikke mindst i ungdomskulturen herhjemme, da Carlsen kom på gaden med tegneserien Dragon Ball, der nu har mere end 60 udgivelser bag sig på dansk. I vore dage vises der et utal af tegnefilm (anime) for børn i tv (tænk bare på Pokemon), og biograferne blænder også op for både ældre og nyere japanske tegnefilm.

Oversættelsesproblematikker

Oversættelsen fra japansk til vestlige sprog er ikke problemfri.

For det første læser japanerne fra højre mod venstre, modsat os, hvilket vil sige, at en hel bog på japansk skal læses, hvad der i Vesten er bagfra. Det stiller udgiverne overfor et valg, der må træffes. Enten skal siderne spejlvendes. Dette kræver ofte et vist arbejde med ommontering, da ikke alle billeder uden videre kan spejles (et landkort vil fx vende forkert!). Eller bøgerne må udgives med japansk læseretning. Dette får nogle læsere til at stå af, men mange inkarnerede mangafans foretrækker at læse bogen "bagfra".

Manga reading direction.png
Det japanske skriftsprog læses modsat vores fra højre mod venstre, så både billeder og talebobler skal læses omvendt, som vist på illustrationen herover.

Se mere om manga »

Ordforklaringer og begreber

Asiatiske tegneserier

Manga: Japanske tegneserier
Se alle tegneserier i denne stil »

Manhwa: Koreanske tegneserier
Se alle tegneserier i denne stil »

Manhua: Kinesiske tegneserier
Se alle tegneserier i denne stil »

Anime: Japanske tegnefilm

Kendte serier
Akira 04.jpg Akira
Serien foregår i en nær fremtid, hvor Tokyo trues af et hemmeligt våben. Serien har forlængst opnået kultstatus, og regnes for et af de vigtigste gennembrud for manga i vesten.
Af Katsuhiro Otomo
Dragon ball 01.jpg Dragon Ball
Dragon Ball (ドラゴンボール, Doragon Bōru) gik oprindeligt i det japanske blad Weekly Shonen Jump 1984-1995, men har siden gået sejrigt ud i hele verden, som en af de mest sælgende tegneserier på verdensplan nogensinde overhovedet.
Af Akira Toriyama
Death Note 01.jpg Death Note
Handlingen udspiller sig i hovedstaden Tokyo, hvor man stifter bekendtskab med protagonisten, Light Yamagi (Yagami Raito,夜神 月. Light er en aldeles intelligent student, som ved et tilfælde finder en overnaturlig notesbog kaldt Death Note; smidt på Jorden af en Shinigami, dødshersker, Ryuk.
Af Tsugumi Ohba og Takeshi Obata
One Piece nr 1.jpg One Piece
Serien begyndte i Japan i 1997, og i august 2010 udkom bind 59 med et førsteoplag på 3,2 millioner eksemplarer! I Danmark bliver serien udgivet af forlaget Carlsen. Den første bog udkom i april 2003, og januar 2010 er der udkommet 58 bind.
Af Eiichiro Oda
Naruto 01.jpg Naruto
En klassisk mangaserie der handler om en ung dreng der stræber efter at blive en anerkendt ninja. Serien kører stadig på japansk og indtil videre (august 2010) er der udkommet 48 bind.
Af Masashi Kishimoto
Samurai Deeper Kyo 01.jpg Samurai Deeper Kyo
Serien har gået i det japanske blad Shukan Shounen Magazine siden oktober 1999. Serien er siden udgivet i 38 opsamlingsbind både på japansk og dansk. De første 22 bind er udgivet af forlaget Mangismo, de sidste 16 af Carlsen manga.
Af Akimine Kamijyo