ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Splint & Co.

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Splint & Co. logo.jpg


Splint & Co. (Spirou et Fantasio) er serien om piccoloen Splint og journalisten Kviks oplevelser. Sammen med deres dyrevenner, egernet Spip og jungledyret spirillen, bliver Splint og Kvik konstant hvirvlet ind i nye eventyr, der bringer dem til alle egne af kloden, virkelige som fiktive.

Splint Kvik og Spip.jpg

Baggrund

Splint og Bill Moneys arv (Rob-Vel 1939)
Kvik er meget stolt over sin nye jeep, der kan komme frem overalt! (Jijé 1945)

Splint & Co. er en af de stærkeste serier, der er kommet ud af den klassiske fransk-belgiske tegneserietradition. Serien blev oprindeligt skabt i 1938 af den franske tegneserieskaber Rob-Vel (Robert Velter) til lanceringen af det franske tegneserieblad Spirou og startede som en kort stribe med Splint som hovedperson. Splint selv var oprindeligt en elevatorfører (piccolo) i serien, hvilket stadig ses på hans røde dragt, der altid har været et af hans stærkeste kendetegn, og som han (på nær enkeltstående tilfælde) aldrig har skiftet ud, selvom den dog har skiftet design igennem tiden. Splint havde et egern ved navn Spip som kæledyr, men var ellers alene.

Splints bedste ven, Kvik, blev først introduceret senere i 1944 af seriens efterfølgende tegner, Jijé (Joseph Gillain). Det var på opfordring af bladets daværende redaktør, som mente at serien ville blive bedre, hvis Splint fik en menneskelig partner og følgesvend.

Figuren Splint tilhører udgiveren Dupuis, idet forlaget købte rettighederne af Rob-Vel i 1943. Da Dupuis' ejer Média-Participations i 2013 købte Marsu Productions, fik de også rettighederne til Franquins figurer som f.eks spirillen.

André Franquin overtog serien i 1946 og udviklede den fra kortere striber til længere, fuldblods historier. Det var også Franquin, der introducerede en lang række nye nøglefigurer, heriblandt videnskabsmanden grev Champignac, den gale skurk Zorglub, den sleske fætter til Kvik, Sante, Kviks journalistiske modstykke Myg, og ikke mindst Splint og Kviks fantastiske kæledyr, spirillen, der senere har fået sin helt egen serie. Således blev figuruniverset så udbygget, at der var langt bedre muligheder for at fortælle mere komplekse historier. Fortællingerne blev bedre, stregen mere spændstig og karikeret, og både humoren og alvoren i serien blev mere udtalt. Franquin fortsatte i forrygende stil over de næste 22 år og sluttede af med albummet Ballade i Champignac, hvorefter han i 1968 overdrog serien til en ung Jean-Claude Fournier og helligede sig arbejdet med den humoristiske serie Vakse Viggo.

Fournier var noget begrænset af, at Franquin tog rettighederne til spirillen med sig, og Fournier måtte derfor ikke bruge den i historierne. Selvom det på sin vis var et tab for seriens univers, formåede Fournier dog alligevel at skrive en række spændende og humoristiske historier. Men Dupuis syntes, at han arbejdede for langsomt, så da han var gået i gang med sin 10. historie, fik han at vide, at Splint-historien i forlagets flagskib skiftevis skulle være af ham og et nyt hold, Raoul Cauvin og Nic Broca. Dette accepterede Fournier ikke, og han sagde op omgående.

Det nye hold skrev og tegnede tre historier, der aldrig blev den store kassesucces. Fiaskoen skyldtes hovedsageligt, at det var dem forbudt at bruge nogle som helst figurer fra Franquins og Fourniers universer, så de var nødtvunget til at skabe en helt ny 'verden' og omgangskreds til Splint og Kvik, hvilket på sin vis fremmedgjorde serien overfor læserne. Men derudover er Brocas tegnestil også mere stiv i det end Fourniers og ikke mindst Franquins spændstige streg. De tre album fra 1980-82, Kuldechok i troperne, Den sorte boks og Støjsugeren floppede og blev eksempelvis slet ikke udgivet i Danmark før langt senere, nemlig i 2005.

Tome & Janrys tegnestil lå dynamisk set langt tættere på Franquins, og det bragte liv til figurerne igen.

I 1982 overtog Tome og Janry serien, hvilket bragte fansene tilbage... Tome & Janrys tegnestil lå dynamisk set langt tættere på Franquins, og det bragte liv til figurerne igen. Desuden må de have fået nogle rettigheder som Cauvin og Broca ikke havde, for nu måtte fortællingerne igen handle om Champignac og det udbud af bifigurer (på nær spirillen), der knytter sig til de tidlige historier. Tome & Janry både skrev og tegnede sammen, og de formåede succesfuldt at blande lige dele af humor, spænding og alvor ind i fortællingerne, og dét, sammen med et sikkert tag i det tegnemæssige håndværk, resulterede i en række moderne, sjove og rigtigt spændende eventyr.

Igennem de 16 år, de arbejder på serien, helliger Tome sig mere og mere skriveriet, mens Janry overtager tegnearbejdet. Samtidig udvikler de universet og fortællingerne i en mere og mere moderne retning, og den tendens kulminerer i 1998 i det markant stilbrydende album Jagten på Splint, hvor den gaggede tegneseriehumor helt er forsvundet, og vi har at gøre med en moderne, realistisk thrillerfortælling. Dette album markerer også Tome og Janrys afgang fra serien.

Efter en pause på nogle år udkom så endelig i 2004 det næste Splint & Co.-album fra det nye makkerpar Morvan & Munueras hånd. Igen er det blevet til en nyfortolkning af Splint & Co.-universet, ikke mindst udtrykt i design og opsætning, men også i miljø og fortælling. Morvan og Munuera nåede at tegne 4 album, før det i 2009 blev annonceret i seriemagasinet Spirou, at serien ville overgå til makkerparret Vehlmann og Yoann, der har skrevet og tegnet De forstenede kæmper i underserien Et ekstraordinært eventyr med Splint & Co.

I midten af 00'erne var serien presset af faldende salgstal. Direktøren for Dupuis - Julien Papelier - måtte erkende, at konkurrencen fra andre medier, ikke midst de digitale medier, gjorde indhug i salgstallene. Det seneste album med Yoann og Vehlmann havde kun solgt ca. halvdelen i forhold til salgstal i 90'erne. Dette har vel været en medvirkende årsag til, at Dupuis påbegyndte en ny albumserie med Splint & Co. under titlen Et ekstraordinært eventyr med Splint & Co. (Une aventure de Spirou et Fantasio), der var tænkt som en række enkeltstående album, der gav de enkelte forfattere og tegnere mulighed for deres egne genfortolkninger af figurerne i Splint & Co. Denne frihed har resulteret i en række album, der varierer meget i både handlingen og i den og grafiske fremstilling, hvilket har medført en blandet modtagelse blandt fans af Splint & Co.

Selv om Et ekstraordinært eventyr med Splint & Co. var tænkt som enkeltstående album, er der alligevel udgivet en trilogi bestående af albummene Operation Flagermus, Leopardkvinden og De sorte hostiers herre, skrevet af Yannick le Pennetier og tegnet af Olivier Schwartz. I 2018 påbegyndte Dupuis udgivelsen af en underserie med fire sammenhængende album kaldet Håbets tid, skrevet og tegnet af Émile Bravo. De fire album udkom frem til 2022.

Sideløbende med Håbets tid har Yoann og Vehlmann fået til opgave at producere tre Supergroom-album, der er en slags superhelteudgave af Splint, beregnet på et yngre publikum. Det første album udkom på fransk i 2020, og en smagsprøve på dette fik vi i historien Superpiccolo, der udkom på dansk i albummet Splint & Co. slår gækken løs!, der blev nr. 56 i den ordinære danske albumserie.

5. juli 2021 blev Sophie Guerrive og Benjamin Abitan samt Olivier Schwartz udråbt som værende henholdsvis de nye forfattere og den nye tegner på hovedserien. Deres første historie var Splints Død.

Seriens forfattere og tegnere

Nedenfor er listet forfattere og tegnere på hovedserien om Splint & Co. samt hvilket år, de arbejdede på serien. Foruden disse har en del andre tegneseriekunstnere været med til at skabe en række særalbum og enkelte historier.

Splint gennem tiderne.gif

År Forfatter(e) Tegner
1938-43 Rob-Vel
1943-46 Jijé
1946-68 Franquin
1968-79 Fournier
1979-83 Cauvin Nic
1982 Yves Chaland
1981-98 Tome & Janry
2004-10 Morvan Munuera
2010-19 Vehlmann Yoann
2022- Sophie Guerrive og Benjamin Abitan Olivier Schwartz

Splint gennem tiderne.jpg

Seriens univers

Persongalleri

Splint.jpg

Hovedpersoner

 • Splint
Splint er seriens oprindelige hovedperson - i den spæde start arbejdede han blot som piccolo, men da Jijé og senere Franquin udviklede serien, gik han over til at være Kviks medjournalist på Serieforlaget. Splint er den velovervejende og mere alvorlige af de to og en sand helt. Han vil ofre sit liv for sine venner, hvad enten det er Kvik, greven af Champignac eller Spip og spirillen, det drejer sig om. I historien Den stærkes ret finder vi ud af at Splints borgerlige navn er Jean-Baptiste.
Kvik.jpg
 • Kvik
Kvik er Splints bedste ven og skabt af tegneren Jijé. Han arbejder til dagligt som journalist for Serieforlaget, hvem Splint også indimellem skriver for. Kvik er ofte ret impulsiv og har et iltert temperament, hvilket både leverer en del komik, men også skaber problemer for vores duo. Kvik ryger ofte pipe. Trods Kviks humørsvingninger vil han dog uden tøven gøre alt for sin ven Splint. Kvik er en gør-det-selv mand og lidt af en opfinder, og han har i tidens løb opfundet en række opfindelser, heriblandt brillen med vinduesviskere, den håndfri hattehilser og ikke mindst den berømte Kvikokopter. Han er meget interesseret i moderne teknik, især biler og kameraer.
Spip.jpg
 • Egernet Spip
Et lille egern som Splint fandt allerede i et tidligt Rob-Vel-eventyr, og som siden har været en trofast følgesvend til Splint (og Kvik som dog kom med i serien noget senere i et Jijé-eventyr). Spip er bl.a. kendt for sine sarkastiske kommentarer til læseren.
Spirillen.jpg
 • Spirillen
Dette mystiske, sagnomspundne dyr, som Splint og Kvik finder dybt inde i Palombias jungle, er i sandhed et unikum! Spirillen er et gult, leopard-plettet, abelignende dyr med en otte meter lang hale, som den kan kontrollere med yderste præcision og bruge til mange praktiske formål. Omend den øjeblikkeligt knyttede sig til Splint og Kvik, og er et utroligt følsomt og hjælpsomt dyr, er den dog på ingen måde blevet tam, og den har vist sig at være lidt af en ballademager også. Dens særdeles specielle evner har reddet Splint og Kvik i mange situationer.
Grev champignac.jpg
 • Grev Champignac
Greve Paulus Hégésippe Adélard Ladislas de Champignac er videnskabsmand og Splint og Kviks nærmeste ven. Hans hovedområde er mykologi, læren om svampe. Greven bor i byen Champignac, der er kendt for sin rige svampeflora, og her eksperimenterer han hyppigt med forskellige ekstrakter og gasser af svampe. Greven har afstedkommet mange fantastiske opfindelser, heriblandt superilten, metomol-gassen, en klogskabseliksir og en metalædende fungusorganisme. Greven er uden tvivl genial, men desværre også fanatisk og en smule distræt. Splint og Kviks første møde med greven sker f.eks. under ret foruroligende omstændigheder, da greven kidnapper Kvik og bruger ham til sine forsøg! Trådene bliver dog hurtigt redet ud, og siden da har de været nære venner og har været igennem mange eventyr sammen.
Myg.jpg
 • Myg
Myg (fransk navn: Seccotine) er journalist, miljøforkæmper (Se Santes plan) og den første kvindelige hovedfigur i serien. I lighed med Grev Champignac og Spirillen er hun skabt af Franquin. Hun optræder første gang i historien Næsehornets hemmelighed og har afgørende roller i Den vilde spiril og Splints Død. Ofte udkonkurrerer hun Kvik om de bedste journalistiske historier, hvilket irriterer Kvik. Da Fournier overtog serien, forsvandt hun helt fra historierne og vendte først tilbage i Tome og Janrys æra.

Skurke


Landsbyen Champignac

 • Borgmesteren af Champignac
Champignacs borgmester, der bærer navnet Gustarve Labarbe, er en mistænksom mand, og han bevæger sig ofte omkring på inspektionsrunder i byen i et forsøg på at beskytte det lokale byliv og samfund mod enhver form for forandringer. Specielt greven og hans eksperimenter holder han et vågent øje med. Han er berømt (eller berygtet) for sine pompøse taler og holder meget af at fremhæve sig selv, gerne i form af diverse statuer på byens lokale torv.
 • Didriksen
Didriksen er borgmester-sekretær i Champignac. En fin ældre herre, der dog ofte plages af problemer med sit køretøj:
 • I Ægget fra fortiden bliver hans bil mast flad af en dinosaurus.
 • I Ned med diktatoren! bliver hans bil blød som gummi, efter spirillen gasser den med metomol.
 • I Ballade i Champignac har han skiftet køretøjet ud med en knallert, men ender med den oppe i et træ, da en eks-zormand drøner forbi i sin store Mercedes.
 • I Miniaturemysteriet går hans bil i stykker (bremserne blokerer) netop inden han kører over dukken af Kvik. Men det er trods alt heldigt nok!
 • Betjent Bosser
 • Dyptud
Dyptud er Champignacs lokale drukkenbolt, og han oplever sandt at sige mange sære ting, når han bevæger sig fordrukken rundt i byens gader, altid fint klædt. Ofte er han den eneste der ser, hvad der virkelig foregår bag kulisserne, men der er som regel ingen der kan få sig selv til at tage hans ord alvorligt.
Splint & Co - persongalleri.jpg

Kviks arbejdsplads, Serieforlaget

I historien Et værre cirkus (også trykt i albummet Ballade i Champignac) foregår store dele af historien på hans arbejdsplads Serieforlaget, der også er omdrejningspunktet i Franquins efterfølgende serie, Vakse Viggo. I historien møder vi mange figurer fra Vakse Viggo, bl.a. betjenten Strøm, tegneren Mons, Kviks chef hr. Blomme, bladets regnskabschef hr. Høm (der også optræder i Franquins sideprojekt Sjarly), hr. Parker, og ikke mindst Vakse Viggo selv.

Et værre cirkus er en af de sidste historier, Franquin tegnede med Splint og Kvik, inden han helligede sig arbejdet på serien om Vakse Viggo, og derfor er det måske ikke så underligt at de to seriers universer blandes sammen. På originalsproget kaldes arbejdspladsen Spirou, hvilket er en direkte reference til det ægte belgiske forlag, der udgiver det ugentlige blad Spirou, hvor Franquin selv arbejdede, og både Splint & Co. og mange andre populære belgiske tegneserier oprindelig blev publiceret.

Splint og Kviks biler

Turbot-raceren
"... det lille fejespån der. Når den får et lille klap, drysser den derudad med 315 km/t..."
Turbot Rhino I
Turbot T2

En af de mere mindeværdige ting fra historierne er naturligvis Splint og Kviks bil, Turbot'en (eller Turbomobilen) som Franquin så mesterligt designede. Ved at læse historierne i kronologisk rækkefølge, kan man stykke bilens historie sammen fra start til slut, og det er næsten en hel sidehistorie i sig selv:

I Arvestriden møder Splint og Kvik for første gang Martin og Rulle-Børge fra bilfirmaet Turbot, da Kvik som en del af prøverne fra testamentet skal deltage i et racerløb. Det er Turbots racermodel, han fuldfører løbet i.

Martin og Rulle-Børge optræder igen i Næsehornets hemmelighed, hvor Turbot-fabrikken har været udsat for sabotage og spionage i forbindelse med det hemmelige arbejde på deres nye turbo-motor. Splint og Kvik hjælper med at tilvejebringe de hemmelige planer over motoren, og modtager som tak herfor den første færdigt udviklede Turbot-model i gave af Rulle-Børge, modellen "Turbo-Rhino I" (opkaldt efter hele affæren med næsehornet). Bilen ses første gang i 1953.

I historien Ægget fra fortiden fra 1957 kører Splint og Kvik stadig i denne ældre model, men i den efterfølgende korte historie, Oliesheik på afveje, kører en farveblind oliesheik galt i deres bil og totalskader den. Som bod herfor forærer ham dem en nyere Turbot-model, "T2", hvor designet er blevet opdateret betydeligt, og funktionaliteten er helt i top:

 • Når dørene åbnes, glider de ind i karosseriet og skjules fuldstændigt.
 • Modellen er en cabriolet, og 'kalechen' er lavet af et klart gennemsigtigt materiale, så det føles som om man sidder under åben himmel selv med kalechen oppe. Når den skjules, glider den ned under bagagerummet.

Ahh... hvem ville ikke gerne have en bil der kunne det!

Turbot model "T2" holder faktisk i 11 år! Men designmæssigt var den også langt forud for sin tid. Først i Franquins sidste album, Ballade i Champignac fra 1968, skifter Splint og Kvik bil igen, denne gang til et virkeligt mærke, nemlig en lille Honda S800 sportsvogn, der går videre i Fourniers historier. Stadig i hænderne på Fournier, skifter vore venner efterfølgende til en Lotus Europa for en kort bemærkning, og siden en Renault 5! Det går øjensynligt tilbage for dem, økonomisk!

Så overtager Nic & Cauvin serien, og nu reduceres Splint og Kviks transportmiddel til en motorcykel. Den bliver dog opgraderet til en Citroën Visa, inden serien igen skifter hænder, og Tome & Janry går tilbage til Renault 5 i et godt stykke tid. I Lunefulde Luna skifter de bil til en Jeep Cherokee.

Franquins opfindelser

I Splint & Co. blev der igennem årene skabt forskellige opfindelser, der i Franquins sikre design nærmest har fået kultstatus blandt læserne. Utallige modeller er blevet lavet af Franquins fartøjer, og på en udstilling arrangeret af AutoWorld i 2006-07 har man sågar bygget en kørbar Turbot I. Læs om Kvikokopteren, Santajetten, Dykkerboblen og lignende i artiklen om Franquin.

Vakse Viggo i Splint & Co.

Her møder vi for første gang Vakse Viggo i Splint & Co.s univers.

Figuren Vakse Viggo havde optrådt sporadisk med korte vitser på de redaktionelle sider i seriebladet Spirou, men i 1957 startede Franquin sin egen serie med figuren, og dette kunne også ses i Splint og Kviks verden.

 • Vi møder første gang Vakse Viggo i historien Gangstergøgl, hvor han til en boksekamp er lige ved at forpurre Splints planer om at udspionere bokserne. Senere, netop på grund af Viggos dumhed, er han dog ansvarlig for at det ikke går helt galt, udover at han selv må tilbringe natten i fængslet (se billedet). Dette er første glimt af, at de to seriers verdener foregår samme sted.
 • I Ægget fra fortiden (1957) ser vi for anden gang Vakse Viggo optræde i Splint & Co. for en kort bemærkning - på side 41 ses han køre på cykel og læse avis samtidigt, og det uundgåelige udfald af dette ses på efterfølgende side.
 • I Oliesheik på afveje (1957) møder vi igen Vakse Viggo, da Splint og Kvik er ude at prøvekøre den nye Turbomobil. Viggo tager et højresving på cykel og kører lige ind i fronten på Turbomobilen. Der er dog ingen der lider overlast, men her forstår vi også, at figurerne kender hinanden fra 'redaktionen', altså bladet hvor Kvik arbejder. Redaktionen, eller 'Serieforlaget' som den hedder på dansk, bliver bindeleddet mellem de to serier.

Historierne

Serien Splint & Co. består efterhånden af mere end 200 historier i over 70 album. Seriens storhedstid var med André Franquin som hovedskaber, men omkring 80 forfattere og tegnere har været involveret i serien.

Se Splint & Co.-historierne for en komplet oversigt over historierne i kronologisk rækkefølge efter deres førsteudgave og med oplysninger om sidetal og hvad der er udgivet på dansk. Artiklerne om de enkelte historier indeholder desuden yderligere detaljer som f.eks. forfatter og tegner og evt. de forskellige navne, en historie er blevet udgivet under.


Splint & Co. vignet.jpg

Album i serien

Udover hovedserien med 56 album (på dansk 57 album) og serien Et ekstraordinært eventyr med Splint & Co. er der på fransk også udgivet to serier med særalbum: Les histoires courtes de Franquin commentées og Spirou et Fantasio L'intégrale Version Originale.

Desuden er der i Danmark udgivet spinoff-serierne Vakse Viggo, Spirillen, Den lille Splint, Zorglub, Robbedoes special og Paulus Hegesippe Adelard Ladislas, greve af Champignac. I Belgien findes også Le Marsupilami de Frank Pé et Zidrou, Mademoiselle J og Super Groom.

I hovedserien er der udgivet nedenstående album.

Trumfserien

Splint & Co. blev først udgivet herhjemme i 1973-1974 i fire bind i Trumfserien fra Interpresse.

 1. Operation Stilhed (af Franquin)
 1. Spirillen og spiralen (af Franquin, indeholder også 4 sider med Vakse Viggo)
 1. Kæmpeøglens æg (af Franquin)
 2. Et værre cirkus (af Franquin)

Splint & Co., første serie

Første udgave

Den første udgave af Splint & Co. som selvstændig serie i Danmark er primært karakteriseret ved at have et billede på bagsiden, der forestiller en silhuet af Splint der taler til spirillen. Første udgave er ikke længere i handel, men kan findes i antikvariater.

Som mange andre tegneserier i Danmark blev Splint & Co. i den første serie ikke udgivet i kronologisk rækkefølge. Dette gjorde at kontinuiteten blev brudt mange steder - f.eks. flygter skurken John Helena fra fængslet i nr. 4, mens det er i nr. 6 at Splint og Kvik møder ham for første gang og får sat ham under lås og slå. Ligeledes bruger Splint i nr. 6 nogle metomol-granater, som grev Champignac først opfinder i nr. 9.

Serien blev udgivet fra 1974 til 1990 af Interpresse (nr. 1-36 samt special) og fra 1991 til 1999 af Carlsen Comics (nr. 37-41).

Da titelhistorien i album nr. 10 (Den vilde spiril), 12 (Operation "Stilhed") og 14 (Ægget fra fortiden) tidligere var blevet udgivet i Trumfserien af Interpresse, blev udgivelserne fra Trumfserien regnet for første udgave, og de nye udgivelser i Splint & Co.-serien som anden udgave. Desuden udgives der senere en andenudgave af nr. 1 (SOS fra Bretzelburg), der er udviddet med fire sider i forhold til førsteudgaven.

Splint & Co.-bagside, førsteudgave
 1. SOS fra Bretzelburg (af Franquin)
 2. Z som Zorglub (af Franquin)
 3. I skyggen af Z (af Franquin)
 4. Havmysteriet (af Franquin, indeholder også Miniaturemysteriet)
 5. Buddhas fange (af Franquin)
 6. I Murænens gab (af Franquin)
 7. Arvestriden (af Franquin, indeholder også historien Rør ikke rødkælken)
 8. Næsehornets hemmelighed (af Franquin)
 9. Ned med diktatoren! (af Franquin)
 10. Den vilde spiril (af Franquin, indeholder også historien Gangstergøgl)
 11. Kvik i knibe (af Franquin, indeholder også historien Buret)
 12. Operation "Stilhed" (af Franquin, indeholder også historien Kvik kører quick)
 13. Guld og gorillaer (af Franquin, indeholder også historien Oliesheik på afveje)
 14. Ægget fra fortiden (af Franquin, indeholder også historien En alarmerende opringning)
 15. Ballade i Champignac (af Franquin, indeholder også historien Et værre cirkus)
 16. Trolddom og champignoner (af Franquin)
 17. Guldmageren (af Fournier)
 18. Trianglen længe leve (af Fournier)
 19. Mystik på klostret (af Fournier)
 20. Tora Torapa (af Fournier)
 21. Hvor er spirillen? (af Franquin, indeholder også historien Solslik)
 22. Den forsvundne Gri-Gri (af Fournier)
 23. Varsleren (af Fournier)
 24. Æblevin til stjernerne (af Fournier)
 25. Tyrannen Kodo (af Fournier)
 26. Bønner overalt (af Fournier)
 27. Virus! (af Tome & Janry)
 28. Eventyr i Australien (af Tome & Janry)
 29. En robot for meget (af Tome & Janry)
 30. De sorte hatte (af Franquin, indeholder også historien Mysteriet ved grænsen)
 31. Fanget i fortiden (af Tome & Janry)
 32. Gensyn med Z (af Tome & Janry)
 33. Den lille Splint (af Tome & Janry)
 34. Splint & Co. i New York (af Tome & Janry)
 35. Det sidste hik (af Tome & Janry)
 36. De fordømtes dal (af Tome & Janry)
 37. Splint & Co. i Moskva (af Tome & Janry)
 38. Uheldige Vito (af Tome & Janry)
 39. Stort uheld i Champignac (af Tome & Janry)
 40. Lunefulde Luna (af Tome & Janry)
 41. Jagten på Splint (af Tome & Janry)
 • Special: Tembo Tabu (af Franquin)
 • Special: Spirillen (af Franquin, indeholder en række korte historier og ensides gags)
 • Klassiker 1: Pygmæerne (af Franquin, indeholder også historien Arven)
 • Klassiker 2: Robotten (af Franquin, indeholder også historierne Robottegningerne og Hyp og hop)
 • Atomtoget (af Franquin)

Anden udgave

Andenudgaven er fra forlagene Interpresse (nr. 1-4) og Carlsen Comics (nr. 5-16 og 21).
Denne udgave omfatter kun album af Franquin og har nye forsider, og nr. 1 er udvidet med 4 sider.
Nummereringen er den samme som førsteudgaven, så heller ikke denne serie er kronologisk.
Endelig er albummet Havmysteriet blevet omdøbt til Miniaturemysteriet, en lidt forvirrende beslutning, da hovedhistorien Havmysteriet stadig ligger først i albummet, og begge udgaver indeholder begge historier.

Nr. 1, 10, 12 og 14 blev i denne udgivelse regnet som tredje udgave; se Første udgave.

Splint & Co., anden serie

I 2004 begyndte Egmont Serieforlaget at udgive Splint & Co. på ny. Planen var at udgive albummene i samme rækkefølge og med samme forsider som de fransk-belgiske album. For at fejre dette, og sikkert også for at promovere det, bragte forlaget korte Splint og Co.-historier, der ikke før var udkommet i Danmark, i seriebladet Basserne nr. 703 og 704.
Nedenstående liste over album (til og med nr. 50) er skrevet af fra bagsiden af de udgivne album fra Egmont. Titler med fed tekst er udgivet, titler med lille tekst var planlagt. Bemærk, at nr. 2 og 3 er byttet i forhold udgivelsesrækkefølgen i seriemagasinet Spirou.

I 2010 opgav Egmont Serieforlaget imidlertid serien. Forlaget Cobolt har siden udgivet nr. 51-55 med originalt nummer samt særalbummet Splint & Co. slår gækken løs! som nr. 56.

Splint kronologisk.jpg

Et ekstraordinært eventyr med Splint & Co.

Et ekstraordinært eventyr med Splint & Co. (Une aventure de Spirou et Fantasio) er en serie med figurerne fra Splint & Co., skrevet og tegnet af forskellige tegneserieskabere.

De fleste af de ekstraordinære eventyr med Splint & Co. er udgivet på dansk, de første to som hæfter i serien Tempo og resten som indbundne album fra Cobolt.

 1. De forstenede kæmper (T3, af Vehlmann, Yoann & Delf)
 2. Tidens sump (T6, af Frank Le Gall & Dominique Thomas)
 3. Katakomberne under Champignac (af Yann, Tarrin, Yuko & Neidhardt)
 4. Portræt af helten som troskyldig ung mand (af Émile Bravo)
 5. Operation Flagermus (af Yann & Olivier Schwartz)
 6. Panik på Atlanterhavet (af Trondheim & Parme)
 7. Leopardkvinden (af Yann & Olivier Schwartz)
 8. Det glatte ansigt (af Makyo, Toldac & Tehem)
 9. Kviks brudefærd (af Benoît Feroumont)
 10. Borneos lys (af Frank Pé & Zidrou)
 11. De sorte hostiers herre (af Yann & Olivier Schwartz)
 12. Fondation Z (af Denis-Pierre Filippi & Fabrice Lebeault)
 13. Håbets tid - første del - En dårlig begyndelse (af Émile Bravo)
 14. Håbets tid - anden del - Rædslerne tager til (af Émile Bravo)
 15. Splint i Berlin (af Flix)
 16. Splint i Sovjetunionen (af Fred Neidhardt & Fabrice Tarrin)
 17. Pacific Palace (af Christian Durieux)
 18. Håbets tid - tredje del - Ouverture til finalen (af Émile Bravo)
 19. Håbets tid - fjerde del - En afslutning og en ny begyndelse (af Émile Bravo)
 20. Spirou chez les fous (af Jul og [Libon]])
 21. Den blå gorgon (af Yann og [Dany]])

Bogserien "Splint & Co."

Smudsomslag på Splint & Co. 1950-1952
Forside på de ældre franske luksusudgaver fra Rombaldi

I 2008-2009 udgav Egmont Serieforlaget en serie luksusbind med Splint & Co. Første bind indeholder Rob-Vels serier fra 1938-1942 i uddrag og Jijés serier fra 1942-1946, men Jijés historier fra før 1942 og efter 1946 er ikke med. De næste 8 bind indeholder næsten alle Franquins serier fra 1946-1968. Foruden tegneserierne indeholder bøgerne en række artikler om serien.

Heldigvis fortsatte Forlaget Zoom serien, men i en lidt anden indbinding og to forskellige design, desværre. Fourniers historier er udgivet i tre bind, Tome & Janrys historier i fire bind, og makkerparrene Cauvin-Broca og Morvan-Munuera har fået hver et bind.

I 2020 udgav Zoom også Splint & Co. Santes plan der indeholder tre Splint & Co.-album af Marc Legendre og Charel Cambré. I slutningen af 2022 udgav Zoom de oprindelige to første bøger i serien Splint & Co. 1938-1943 og Splint & Co. 1940-1951 uforkortet og helt efter fransk forbillede. Endelig var bogserien komplet på dansk.

Se artiklen Splint & Co. (bogserie).

Pastiche

Tegnefilm

Der findes også tegnefilm med Splint & Co. Mellem 1992 og 1995 blev der lavet en tv-serie med 52 episoder i samarbejde mellem Belgien, Frankrig og Canada, instrueret af Michel Gauthier og Pino Van Lamsweerde. TV-serien fokuserede for det meste på Tome og Janrys historier.
I 2006 begyndte endnu en TV-serie, denne gang rent fransk. Serien var ikke videre vellykket, den frembragte 39 episoder på 2 sæsoner, hvorefter den stoppede.

Eksterne links