ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Steffen Kverneland

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Steffen Kverneland, tegneserieskaper, Raptus Tegneseriefestival, Comickwiki.jpg
Steffen Kverneland
Født:

14. januar 1963 i Haugesund

Kanon nr. 4

Steffen Kverneland er en norsk prisvindende tegneserieskaber, karikaturtegner, illustrator og forfatter. Han er oprindelig fra Haugesund, som ligger på Norges vestkyst.

Kverneland er for det meste selvlært i tegneseriefaget. Men, har også fået hjælp af maleren Karl Anton Østensjø, som er Kvernelands onkel.

Tidlig karriere

16 år gammel begyndte han sin karriere i humorbladet «KOnk» (1977–1985), hvor han publicerede sin egen serie, Peer Grynt. Han var også en kort tid redaktør for «KOnk», før bladet gik konkurs.

I 1982 tegnede han serien “Den moderne Odysseen” for magasinet Brage. Omkring denne tid brugte han ofte pseudonymet S. Susej. Han har også tegnet (1989-1991) for det norske Mad; serier som “Trikkekonduktøren, Rotta Rolf“ og “Ynglinge Saga”.

Som karikaturtegner har han også arbejdet for magasinerne “Ny Tid“, “Vagant“, “Inside Data“, “TEGN” og aviserne “Dag og Tid“, “Samtiden“ og “Nationen”.

Udgivelser

De knyttede never

I 1993 debuterede han med det kritikerroste album “De knyttede never” baseret på Øvre Richter Frichs roman med samme tittel. Siden er der kommet en række album som er baseret på kendte littterære værker, biografier eller kendte kunstnere som Edvard Munch, Edgar Allan Poe, Arne Garborg, Tarjei Vesaas, Jan Erik Vod m. fl.

"De knyttede never" blev i 1993 prisbelønnet med SPROING-prisen, som er Norges tegneserie-"Oscar".

Amputerte klassikere

En anden albumserie, som er baseret på litterære tekster, er Kvernelands “Amputerte Klassikere”, som blev samlet i 4 album i perioden 1994 - 2001.

Olaf G.

I 2004 startede han et samarbejde med Lars Fiske om tegneseriebiografien “Olaf G” (Olaf Gulbransson, 1873-1958) som var en av de mest anerkendte norske tegnere på den tid.

Også denne utgivelsen fikk fantastiske anmeldelser av kritikere i både i Norge og i Sverige. Olaf G. mottok også anerkjente norske priser: Sproing-prisen for beste norske serie i 2004, Visuelt prisen 2005: Gull illustrasjon for skjønnlitteratur Årets vakreste bøker, 2005: Gull åpen klasse/illustrasjon og Gull skjønnlitteratur/voksenlitteratur Juryen. I Sverige fikk den Urhunden, for beste oversatte tegneserie til svensk..

Kanon og Munch

Kanon var nok et samarbejdsprojekt med Olav Fiske (tegneserieskaber, illustrator og børnebogforfatter). Der udkom 5 tegneseriebøger i perioden 2006 - 2012.

I 2013 kom en omarbejdet og udvidet samling med tittelen Munch. Det tog Kverneland 7 år at fuldføre bogen. Da bogen blev lanceret fik den meget god modtagelse af både publikum og kritikerhold. Den fik Pondus-prisen på kr. 100 000 fra forlaget Egmont, Kulturdepartementets tegneseriepris og Brageprisen i kategorien for “saksprosa” .

Bogen har også fået positiv omtale i udlandet i aviser som The Guardian, The Observer og Die Zeit.

Munch er solgt i 15 000 eksemplarer, noget som må betegnes som et stort oplag i dagens tegneseriemarked. Bogen er oversat til dansk, svensk, engelsk, hollandsk, tysk, fransk, polsk og koreansk.

Andet

Kverneland har fået endevæggen på Jens Bjelkes gate 64 dekoreret med forsidemotivet fra bogen “Munch”. Kverneland har været gæst på Oslo Comics Expo ved flere anledninger. I 2013 var han også gæst på Raptus - Bergen Internationale Comics Festival.

Eksterne links

http://www.nocomprendopress.com