ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Forskel mellem versioner af "The Silver Age"

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
(25 mellemliggende versioner af 3 andre brugere ikke vist)
Linie 1: Linie 1:
 +
{{Portal|Superhelte}}
 +
 
'''The Silver Age''' er en betegnelse for en historisk periode indenfor amerikanske tegneserier om [[superhelte]]. Perioden regnes ofte fra udgivelsen af bladet [[Showcase]] nr. 4 i marts 1956 og frem til 1970.
 
'''The Silver Age''' er en betegnelse for en historisk periode indenfor amerikanske tegneserier om [[superhelte]]. Perioden regnes ofte fra udgivelsen af bladet [[Showcase]] nr. 4 i marts 1956 og frem til 1970.
  
 
==Baggrund==
 
==Baggrund==
Superheltetegneserier var meget populære i USA under 2. Verdenskrig. 1940'erne omtales også som superheltetegneseriernes [[The Golden Age|Golden Age]]. I slutningen af 1940'erne faldt salget, og markedet blev i stedet domineret af andre genrer som [[gys]], [[krimi]] og [[romantik]]. I begyndelsen af 1950'erne blev tegneseriebladene ramt af en [[Tegneseriehetzen|hetz]], idet de blev kædet sammen med en stigning i ungdomskriminaliteten. Salget faldt drastisk, og mange amerikanske forlag måtte lukke. En følge af kritikken blev at udgiverne indførte [[Comics Code Authority]], som var et alternativ til statslig censur, hvor forelæggere selv kontrollerede, at indholdet i deres blade levede op til visse standarder. I kølvandet på disse ændringer begyndte forlagene igen at udgive superheltetegneserier, og den første store succes var genintroduktionen af den tidligere [[Golden age|Golden Age]]-superhelt [[The Flash]]. Den nye version af The Flash optrådte første gang i Showcase nr. 4. Det er i øvrigt en udbredt opfattelse, at perioden fra ca. 1970-1985 har så mange særegne kendetegn, at den bør benævnes [[The Bronze Age]].
+
Superheltetegneserier var meget populære i USA under 2. Verdenskrig. 1940'erne omtales også som superheltetegneseriernes [[The Golden Age|Golden Age]]. I slutningen af 1940'erne faldt salget, og markedet blev i stedet domineret af andre genrer som [[Gys (serie-genre)|gys]], [[Krimi (serie-genre)|krimi]] og [[Romantik (serie-genre)|romantik]]. I begyndelsen af 1950'erne blev tegneseriebladene ramt af en [[Tegneseriehetzen|hetz]], idet de blev kædet sammen med en stigning i ungdomskriminaliteten. Salget faldt drastisk, og mange amerikanske forlag måtte lukke. En følge af kritikken blev at udgiverne indførte [[Comics Code Authority]], som var et alternativ til statslig censur, hvor forelæggere selv kontrollerede, at indholdet i deres blade levede op til visse standarder. I kølvandet på disse ændringer begyndte forlagene igen at udgive superheltetegneserier, og den første store succes var genintroduktionen af den tidligere [[Golden age|Golden Age]]-superhelt [[Flash|The Flash]]. Den nye version af The Flash optrådte første gang i Showcase nr. 4. Det er i øvrigt en udbredt opfattelse, at perioden fra ca. 1970-1985 har så mange særegne kendetegn, at den bør benævnes [[The Bronze Age]].
  
 
==DC Comics==
 
==DC Comics==
 
  [[Fil: Batman 156.jpg|300px|thumb|left|''Batman № 156'', 1963.<br>Forside af Charles Paris og Sheldon Moldoff.]]
 
  [[Fil: Batman 156.jpg|300px|thumb|left|''Batman № 156'', 1963.<br>Forside af Charles Paris og Sheldon Moldoff.]]
I midten af 1950'erne var der kun tre superhelte-titler, der forsat blev udgivet under deres eget navn. Det var [[Batman]], [[Superman]] og [[Wonder Woman]] fra [[DC Comics]], der i øvrigt er de eneste titler, der er kommet i blade under deres egne navne uafbrudt fra Golden Age perioden og helt frem til i dag. Flere historikere og mange fans beskriver historierne fra starten af 1950'erne som uinteressante og af lav kvalitet. Med udgivelsen af Showcase nr. 4 startede DC en ny æra indenfor tegneserier om superhelte. Redaktør [[Julius Schwartz]], tegner [[Carmine Infantino]] og forfatterne [[Gardner Fox]] og [[Robert Kanigher]] var nogle af de primære kræfter, der deltog i forlagets vellykkede forsøg på at genoplive superheltegenren. Kanigher skrev den første og nogle enkelte flere historier med Flash, men [[John Broome]] overtog og skrev store dele af de tidlige Flash historier. Flere superhelte fra Golden Age perioden blev genoplivet af DC comics, blandt andre [[Green Lantern]], [[The Atom]], [[Hawkman]] og [[Justice League|Justice League of America]]. Blandt tegnerne var navne som [[Gil Kane]], [[Joe Kubert]] og [[Murphy Anderson]]. De genoplivede superhelte fik nye identiteter og udseende, men de beholdte deres navne. Der blev skabt nye videnskabelige begrundelser for, hvordan de havde fået deres [[superkræfter]] i stedet for de magiske forklaringer, der blev brugt til de tidligere versioner. I midten af 1960'erne skabte DC den idé, at superhelte fra The Golden Age levede på en parallel jord, som de kaldte [[Jord-2|Earth Two]]. Superhelte, der blev skabt eller genoplivet i The Silver Age, eksisterede på [[Jord-1|Earth One]]. De to virkeligheder var delt af et vibrationsfelt, som kunne passeres, så superhelte fra de to verdener kunne mødes. Det er ikke alle, der er enige om, hvornår The Silver Age slutter. Som tidligere nævnt er den mest udbredte opfattelse nok omkring 1970, men specielt blandt fans af DC Comics findes der andre opfattelser. Nogle accepterer ikke betegnelsen [[The Bronze Age]] men mener, at Silver Age bør regnes frem til DC-[[Crossover|begivenheden]] [[Crisis on Infinite Earths]] fra 1985. DC Comics udgiver dog selv en bogserie, som de kalder [[The Bronze Age Omnibus (DC)|The Bronze Age Omnibus]], så forlaget selv har i hvert fald accepteret betegnelsen.
+
I midten af 1950'erne var der kun tre superhelte-titler, der forsat blev udgivet under deres eget navn. Det var [[Batman]], [[Superman]] og [[Wonder Woman]] fra [[DC Comics]], der i øvrigt er de eneste titler, der er kommet i blade under deres egne navne uafbrudt fra Golden Age perioden og helt frem til i dag. Flere historikere og mange fans beskriver historierne fra starten af 1950'erne som uinteressante og af lav kvalitet. Med udgivelsen af Showcase nr. 4 startede DC en ny æra indenfor tegneserier om superhelte. Redaktør [[Julius Schwartz]], tegner [[Carmine Infantino]] og forfatterne [[Gardner Fox]] og [[Robert Kanigher]] var nogle af de primære kræfter, der deltog i forlagets vellykkede forsøg på at genoplive superheltegenren. Kanigher skrev den første og nogle enkelte flere historier med Flash, men [[John Broome]] overtog og skrev store dele af de tidlige Flash historier. Flere superhelte fra Golden Age perioden blev genoplivet af DC comics, blandt andre [[Green Lantern]], [[Atom]], [[Hawkman]] og [[Justice League|Justice League of America]]. Blandt tegnerne var navne som [[Gil Kane]], [[Joe Kubert]] og [[Murphy Anderson]]. De genoplivede superhelte fik nye identiteter og udseende, men de beholdte deres navne. Der blev skabt nye videnskabelige begrundelser for, hvordan de havde fået deres [[superkræfter]] i stedet for de magiske forklaringer, der blev brugt til de tidligere versioner. I midten af 1960'erne skabte DC den idé, at superhelte fra The Golden Age levede på en parallel jord, som de kaldte [[Jord-2|Earth Two]]. Superhelte, der blev skabt eller genoplivet i The Silver Age, eksisterede på [[Jord-1|Earth One]]. De to virkeligheder var delt af et vibrationsfelt, som kunne passeres, så superhelte fra de to verdener kunne mødes. Det er ikke alle, der er enige om, hvornår The Silver Age slutter. Som tidligere nævnt er den mest udbredte opfattelse nok omkring 1970, men specielt blandt fans af DC Comics findes der andre opfattelser. Nogle accepterer ikke betegnelsen [[The Bronze Age]] men mener, at Silver Age bør regnes frem til DC-[[Crossover|begivenheden]] [[Crisis on Infinite Earths]] fra 1985. DC Comics udgiver dog selv en bogserie, som de kalder [[The Bronze Age Omnibus]], så forlaget selv har i hvert fald accepteret betegnelsen.
 
 
===Wonder Woman===
 
Kanigher havde også skrevet Wonder Woman siden 1947, hvor skaberen [[William Moulton Marston]] døde. Efter indførelsen af Comics Code Authority i 1954 blev Wonder Woman mindre feministisk, og der blev fokuseret mere på hendes romantiske forhold til [[Steve Trevor]], [[Merman]] og [[Birdman]]. I 1958 stoppede den oprindelige tegner, [[H.G. Peter]], og i stedet kom tegner [[Ross Andru]] på Wonder Woman, og han og Kanigher lavede sammen serien i de næste ni år, hvor den blev en stor succes. Wonder Woman fik også en ny version på Earth One, hvor hun fik en ny oprindelseshistorie, nye kræfter og alle referencer til 2. Verdenskrig blev fjernet. Der blev også skabt en række historier med yngre versioner af Wonder Woman, hvor hun var kendt som [[Wonder Girl]] og [[Wonder Tot]].
 
  
 +
===Superman===
 +
Forfatter [[Jerry Siegel]] og tegner [[Joe Shuster]] skabte Superman, der første gang blev udgivet i 1938 på forlaget [[National Comics]]. Superman blev hurtigt meget populær og bredte sig til andre medier som aviser, radio, tegnefilm og levende film. Sidst i 1940'erne forlod skaberne National, fordi deres kontrakt udløb, og fordi de blev uenige med forlaget om rettighederne til Superman. På dette tidspunkt var [[Mort Weisinger]] redaktør på Superman, og efter at han i første halvdel af 1950'erne havde skrevet TV-serien [[Adventures of Superman (tv-serie)|Adventures of Superman]], blev han igen redaktør. På dette tidspunkt var det tydeligt, at superheltegenren igen var i vækst, og Mort Weisinger greb chancen og pumpede en overflod af idéer ud, som blev en del af Superman-mytologien. Historierne i perioden blev blandt andre skrevet af [[Edmond Hamilton]], [[Otto Binder]], [[Jerry Siegel]], [[Leo Dorfman]] og [[Bill Finger]]. En del skrev som anonyme forfattere. Hen imod slutningen af Silver Age debuterede [[Jim Shooter]] som kun 14-årig på Superman, hvor han fik stor succes. Nogle af de største tegnere i perioden er [[Al Plastino]], [[Wayne Boring]] og [[Curt Swan]]. Boring tegnede Superman fra 1942 og frem til sidst i 1950'erne. Plastino fra 1948 og frem til 1960'erne. Swan havde tegnet Superman fra 1940'ene, og han blev den altoverskyggende tegner i 1960'erne. Mange betragter ham stadig som den bedste Superman-tegner nogensinde. [[Dick Sprang]] og [[Kurt Schaffenberger]] var også vigtige tegnere i perioden.
 +
[[Fil: Superman 170.jpg|300px|thumb|right|''Superman № 170'', 1964.<br>Forside af Curt Swan]]
 
===Batman===
 
===Batman===
 
Forfatter [[Bill Finger]] og tegner [[Bob Kane]] skabte Batman i 1939, og i løbet af 1950'erne og 1960'erne arbejdede de stadig på serien, men størstedelen blev lavet af anonyme skabere. Senere er det blevet kendt, at blandt andre forfatter [[David Wood]] og tegner [[Sheldon Moldoff]] var nogle af de mest produktive skabere i perioden. I 1940'erne var Batman fyldt med farverige skurke, der lavede alskens kriminalitet, men i begyndelsen af 1950'erne fik historierne lagt mere fokus på [[science fiction]] og mindre på kriminalitet. Det skete som følge af [[tegneseriehetzen]] og for at undgå anklager om en sammenhæng med ungdomskriminalitet, men nok også fordi underholdningsindustrien i 1950'erne generelt var meget præget af science fiction. [[Batwoman]] og [[Batgirl]] blev skabt for at imødegå anklager om, at Batman og [[Robin]] havde et homoseksuelt forhold. Bat-familien voksede også med Bat-hunden Ace og Bat-Mite, der er en lille nisse-lignende skurk i Batmankostume. Bladene solgte ikke godt i midten af 1960'erne, og på et tidspunkt overvejede DC at stoppe udgivelserne. Julius Schwartz overtog ansvaret for bladene, og han ændrede igen historierne, så der blev færre rumvæsener og regnbuemonstre og mere fokus på detektivarbejdet, som det havde været i 1940'erne. Mange af Batmans mest kendte modstandere blev genintroduceret til universet, og Batman blev igen meget populær. Mange af historierne fra denne periode var morsomme og ind imellem ret skøre og fjollede, og i tv-serien fra 1966 kan man tydeligt mærke inspirationen fra tegneserierne.
 
Forfatter [[Bill Finger]] og tegner [[Bob Kane]] skabte Batman i 1939, og i løbet af 1950'erne og 1960'erne arbejdede de stadig på serien, men størstedelen blev lavet af anonyme skabere. Senere er det blevet kendt, at blandt andre forfatter [[David Wood]] og tegner [[Sheldon Moldoff]] var nogle af de mest produktive skabere i perioden. I 1940'erne var Batman fyldt med farverige skurke, der lavede alskens kriminalitet, men i begyndelsen af 1950'erne fik historierne lagt mere fokus på [[science fiction]] og mindre på kriminalitet. Det skete som følge af [[tegneseriehetzen]] og for at undgå anklager om en sammenhæng med ungdomskriminalitet, men nok også fordi underholdningsindustrien i 1950'erne generelt var meget præget af science fiction. [[Batwoman]] og [[Batgirl]] blev skabt for at imødegå anklager om, at Batman og [[Robin]] havde et homoseksuelt forhold. Bat-familien voksede også med Bat-hunden Ace og Bat-Mite, der er en lille nisse-lignende skurk i Batmankostume. Bladene solgte ikke godt i midten af 1960'erne, og på et tidspunkt overvejede DC at stoppe udgivelserne. Julius Schwartz overtog ansvaret for bladene, og han ændrede igen historierne, så der blev færre rumvæsener og regnbuemonstre og mere fokus på detektivarbejdet, som det havde været i 1940'erne. Mange af Batmans mest kendte modstandere blev genintroduceret til universet, og Batman blev igen meget populær. Mange af historierne fra denne periode var morsomme og ind imellem ret skøre og fjollede, og i tv-serien fra 1966 kan man tydeligt mærke inspirationen fra tegneserierne.
  
===Superman===
+
===Wonder Woman===
[[Fil: Superman 170.jpg|300px|thumb|right|''Superman № 170'', 1964.<br>Forside af Curt Swan]]
+
Kanigher havde skrevet Wonder Woman siden 1947, hvor skaberen [[William Moulton Marston]] døde. Efter indførelsen af Comics Code Authority i 1954 blev Wonder Woman mindre feministisk, og der blev fokuseret mere på hendes romantiske forhold til [[Steve Trevor]], [[Mer-Man (figur)|Mer-Man]] og [[Bird-Man (figur)|Bird-Man]]. Den oprindelige tegner, [[H.G. Peter]], tegnede frem til sin død i 1958, og i stedet kom tegner [[Ross Andru]] på Wonder Woman, og han og Kanigher lavede sammen serien i de næste ni år, hvor den blev en stor succes. Wonder Woman fik også en ny version på Earth One, hvor hun fik en ny oprindelseshistorie, nye kræfter og alle referencer til 2. Verdenskrig blev fjernet. Der blev også skabt en række historier med yngre versioner af Wonder Woman, hvor hun var kendt som [[Wonder Girl]] og [[Wonder Tot]].
Forfatter [[Jerry Siegel]] og tegner [[Joe Shuster]] skabte Superman, der første gang blev udgivet i 1938 på forlaget [[National Comics]]. Superman blev hurtigt meget populær og bredte sig til andre medier som aviser, radio, tegnefilm og levende film. Sidst i 1940'erne forlod skaberne National, fordi deres kontrakt udløb, og fordi de blev uenige med forlaget om rettighederne til Superman. På dette tidspunkt var [[Mort Weisinger]] redaktør på Superman, og efter at han i første halvdel af 1950'erne havde skrevet TV-serien [[Adventures of Superman]], blev han igen redaktør. På dette tidspunkt var det tydeligt, at superheltegenren igen var i vækst, og Mort Weisinger greb chancen og pumpede en overflod af idéer ud, som blev en del af Superman-mytologien. Det kunne være en kæmpenøgle til hans [[Fortress of Solitude]], som kun Superman kunne løfte, så andre ikke kunne låse sig ind. Skrumpestråler der gjorde folk små, så de kunne bo i en by i en flaske. Historien om hvad der egentligt skete på Supermans fødeplanet [[Krypton]]. Nye figurer som [[Supergirl]] og Super-hund [[Krypto]]. Historierne i perioden blev blandt andre skrevet af [[Edmond Hamilton]], [[Otto Binder]], [[Jerry Siegel]], [[Leo Dorfman]] og [[Bill Finger]]. Og i slutningen debuterede [[Jim Shooter]] som 14-årig og med stor succes. En del skrev som anonyme forfattere. Nogle af de største tegnere i perioden er [[Al Plastino]], [[Wayne Boring]] og [[Curt Swan]]. Boring tegnede Superman fra 1942 og frem til sidst i 1950'erne. Plastino fra 1948 og frem til 1960'erne. Swan havde tegnet Superman fra 1940'ene, og han blev den altoverskyggende tegner i 1960'erne. Mange betragter ham stadig som den bedste Superman-tegner nogensinde. [[Dick Sprang]] og [[Kurt Schaffenberger]] var også vigtige tegnere i perioden.
 
  
 
==Marvel Comics==
 
==Marvel Comics==
DC Comics igansatte The Silver Age of Comic Books med deres udgivelser i perioden 1955-1960. Hos [[Marvel]] kunne de godt se, at der var potentiale i superhelte. Under den legendariske forlægger [[Martin Goodman]] skabte Marvel mange sofistikerede historier og figurer. Superheltene i [[The Golden Age]] havde været uovervindelige helte med baggrund i magi og mystik. Nu fik de hverdagsproblemer, og deres oprindelse blev forklaret i videnskaben. Martin Goodman er kendt som såkaldt trend-følger, og ifølge [[Stan Lee]] bad han om, at de skabte nogle superhelte, fordi det gik så godt for DC. Det resulterede i [[Fantastic Four]] nr. 1. Det er ikke for meget at sige, at det startede en revolution i tegneseriens historie. Senere i perioden blev superheltene blandt andre lavet af forfatter [[Dennis O'Neil]] og [[Roy Thomas]] og tegnere som [[John Romita sr.]], [[Neal Adams]], [[Herb Trimpe]] og [[Jim Steranko]].
+
DC Comics igangsatte superheltenes Silver Age med deres udgivelser i perioden 1955-1960. [[Marvel]] havde hidtil udgivet [[antologi|antologiblade]] som [[Strange Tales]], [[Tales of Suspense]] og [[Journey into Mystery]]. De indeholdt historier i genrer som gysere, science fiction og monsterhistorier, men hos Marvel kunne de godt se, at der var potentiale i superhelte, og ifølge [[Stan Lee]] bad forlægger [[Martin Goodman]] om, at der blev lavet nogle superhelte, fordi det gik så godt for DC. Det resulterede i [[Fantastic Four (serieblad)|Fantastic Four]] nr. 1, som blev en uventet stor succes. Bladet solgte godt og modtog en masse fanpost, og det er ikke for meget at sige, at det startede en revolution i tegneseriens historie. Superheltene i [[The Golden Age]] havde været uovervindelige helte med baggrund i magi og mystik, men nu fik de hverdagsproblemer, og deres oprindelse blev forklaret i videnskaben. DC Comics havde allerede lavet denne type historier blandt andre med The Flash i 1956 og The Green Lantern i 1959, men Marvel lavede nu en masse nye sofistikerede historier og figurer af denne slags. Det var i særlig grad Stan Lee som forfatter og tegnerne [[Jack Kirby]] og [[Steve Ditko]], der stod for historierne, som blev grundlaget for Marvels enorme succes. Med dynamisk og banebrydende tegnestil af Kirby, Ditko, [[Don Heck]] og ikke mindst på grund af rentegner [[Joe Sinnott]] blev Lees fantastiske dialoger gjort til farverige historier. De skabte helte med menneskelig frygt, fejl og indre dæmoner. Helte som kunne have problemer med at betale huslejen til tiden. Den nye stil blev populær blandt studerende, blandt andet fordi de kunne relatere til superheltenes frygt og respektløshed i en tid med  social omvæltning og et ulmende ungdomsoprør. Tegneseriehistoriker [[Peter Sanderson]] beskriver, at DC Comics led af mangel på kreativitet og mest skrev til børn, hvorfor Marvel fik langt større succes. Senere i perioden blev superheltene blandt andre lavet af forfatter [[Dennis O'Neil]] og [[Roy Thomas]] og tegnere som [[John Romita sr.]], [[Neal Adams]], [[Herb Trimpe]] og [[Jim Steranko]]. Der blev skabt en lang række superhelte.
 
+
[[Fil: Fantastic Four Vol 1-86.jpg|300px|thumb|left|''Fantastic Four № 86'', 1969.<br>Forside af Jack Kirby og Joe Sinnott.]]
===Stan Lee, Jack Kirby og Steve Ditko===
 
Under forfatter Stan Lee og tegnere som [[Jack Kirby]] og [[Steve Ditko]] startede Marvel vejen til deres enorme succes. De skabte helte med menneskelig frygt, fejl og indre dæmoner, og som kunne have problemer med at betale huslejen til tiden. Med dynamisk og banebrydende tegnestil af Kirby, Ditko, [[Don Heck]] og andre blev Stan Lees fantastiske dialoger gjort til farverige historier. Den nye stil blev populær blandt studerende, blandt andet fordi de kunne relatere til superheltenes frygt og respektløshed i en tid med  social omvæltning og et ulmende ungdomsoprør. Tegneseriehistoriker [[Peter Sanderson]] beskriver, at DC Comics led af mangel på kreativitet og mest skrev til børn, hvorfor Marvel fik langt større succes. Der blev skabt en lang række superhelte.
 
 
 
 
===The Fantastic Four===
 
===The Fantastic Four===
De blev skabt af Kirby og Lee og optrådte første gang i bladet [[The Fantastic Four (serieblad)|The Fantastic Four]] nr. 1, der blev udgivet i november 1961. dansk fik de navnet [[Fantastic Four|De fantastiske 4]]. Gruppens leder er Reed Richards alias Mister Fantastic, der besidder evnen til at antage utallige former med sin elastiske krop. Han er samtidigt ekspert i ingeniørkunst, kemi, fysik og biologi. Susan "Sue" Storm-Richards også kendt som [[Invisible Woman]], kan gøre sig usynlig, hvilket måske siger noget om tidens syn på kvinder. Hun kan også kontrollere og manipulere objekter og kraftfelter, og hun er kampekspert. Jonathan "Johnny" Storm er mester i pyrokinese. Han kan lave sig om til ild, flyve, absorbere energi fra varme og modstå ekstrem varme. Det sidste medlem er Benjamin "Ben" Grimm, der som The Thing har overmenneskelig styrke og fysik. Han er mester i nærkamp, og hans hud ligner sten. De fik deres [[superkræfter]] efter, at være blevet ramt af en kosmisk storm. Nogle af historierne betragtes af mange som højdepunktet i Jack Kirbys karriere. Det er for eksempel [[Galactus trilogien]], der kørte i ''The Fantastic Four'' nr. 48-50. Kirby tegnede frem til nr. 102 i 1970, hvor han forlod Marvel Comics. Efterfølgende blev den overtaget af tegnere som John Romita sr. og [[John Buscema]].
+
[[Fantastic Four]] blev skabt af Kirby og Lee og optrådte første gang i bladet ''The Fantastic Four'' nr. 1, der blev udgivet i november 1961. De udkom første gang på dansk i 1967 i deres eget blad, der hed [[De Fantastiske 4 (serieblad)|De Fantastiske 4]]. Gruppens leder er Reed Richards alias Mister Fantastic, der besidder evnen til at antage utallige former med sin elastiske krop. Han er samtidigt ekspert i ingeniørkunst, kemi, fysik og biologi. Susan "Sue" Storm-Richards også kendt som [[Invisible Woman]], kan gøre sig usynlig, hvilket måske siger noget om tidens syn på kvinder. Hun kan også kontrollere og manipulere objekter og kraftfelter, og hun er kampekspert. Jonathan "Johnny" Storm er mester i pyrokinese. Han kan lave sig om til ild, flyve, absorbere energi fra varme og modstå ekstrem varme. Det sidste medlem er Benjamin "Ben" Grimm, der som The Thing har overmenneskelig styrke og fysik. Han er mester i nærkamp, og hans hud ligner sten. De fik deres [[superkræfter]] efter, at være blevet ramt af en kosmisk storm. Nogle af historierne betragtes af mange som højdepunktet i Jack Kirbys karriere. Det er for eksempel [[Galactus-trilogien]], der kørte i ''The Fantastic Four'' nr. 48-50 i 1966. Kirby tegnede frem til nr. 102 i 1970, hvor han forlod Marvel Comics. Efterfølgende blev den overtaget af tegnere som John Romita sr. og [[John Buscema]].
  
 
===The Incredible Hulk===
 
===The Incredible Hulk===
{{afsnitstub}}
+
[[Hulk]] blev skabt af Kirby og Lee og optrådte første gang i bladet [[The Incredible Hulk (serieblad)|The Incredible Hulk]] nr. 1, der blev udgivet i maj 1962. Han har overmenneskelig styrke og udholdenhed. Han er næsten usårlig og heler hurtigt, og han kan hoppe meget langt og trække vejret under vand og i rummet. Det var videnskabsmanden Robert Bruce Banner, der blev til Hulk, da han arbejdede på et hemmeligt våbenprojekt i ørkenen. Banner så en teenager, der kørte ind i et testområde, hvor de var ved at springe en ny type bombe The G-bomb. Banner skyndte sig ud for at redde drengen, og det lykkedes, men han blev selv udsat gamma-stråler, da bomben eksploderede, og efterfølgende udviklede han de nye kræfter. Kirby tegnede ''Hulk'' nr. 1-5, og Ditko tegnede nr. 6, hvorefter serien stoppede. Hulk havde en optræden i ''Fantastic Four'' nr. 12, og medvirkede fremover i bladet [[The Avengers (serieblad)|The Avengers]] fra nr. 1, hvor han var et af medlemmerne i de første [[Avengers]], som også blev tegnet af Kirby. Han dukkede siden op i [[The Amazing Spider-Man (serieblad)|The Amazing Spider-Man]], [[Tales to Astonish]] og flere andre blade. Han blev tegnet af mange tegnere, blandt andre [[Gil Kane]], [[John Buscema]], [[Marie Severin]] og [[Bill Everett]]. Stort set alle historier med Hulk i The Silver Age blev skrevet af Stan Lee.
  
===Thor===
+
===The Mighty Thor===
[[Thor (Marvel Comics)|The Mighty Thor]] blev skabt af Kirby, Lee og [[Larry Lieber]] og optrådte første gang i bladet [[Journey into Mystery]] nr. 83, der blev udgivet i august 1962. På dansk blev han første gang udgivet som [[Thor den mægtige]] på [[Williams Forlag]] i 1973. Han besidder overmenneskelig styrke, fart, udholdenhed og levetid. Ved hjælp at sin hammer Mjølner kan han flyve og rejse imellem dimensioner, og han kan manipulere elektricitet og vejr. Han fik sine kræfter, da han som Dr. Donald Blake var på ferie i Norge og skulle flygte fra nogle rumvæsner. Han søgte tilflugt i en hule, hvor han fandt Mjølner, der var forklædt som en træstok. Senere bliver det afsløret, at Blake altid har været Thor, men at hans far [[Odin (Marvel)|Odin]] har fået ham til at glemme sin fortid. Efter ''Journey into Mystery'' nr. 125 skiftede serien navn og fortsatte som ''The Mighty Thor'' nr. 126. På forsiden hed serien oftest ''The Mighty Thor'', og på den første side, der typisk var en splashside, blev den kaldt ''Thor''. Kirby tegnede frem til ''The Mighty Thor'' nr. 179 i august 1970. Efterfølgende tegnede Neal Adams nogle få blade, hvorefter John Buscema tegnede næsten 100 blade. Stan Lee stoppede også med at forfatte serien kort efter, at Kirby forlod Marvel, og historierne blev bagefter hovedsagligt skrevet af [[Gerry Conway]], [[Len Wein]] og Roy Thomas.
+
[[Thor (Marvel Comics)|Thor]] blev skabt af Kirby, Lee og [[Larry Lieber]] og optrådte første gang i bladet ''Journey into Mystery'' nr. 83, der blev udgivet i august 1962. På dansk blev han første gang udgivet som [[Thor den mægtige]] på [[Williams Forlag]] i 1973. Han besidder overmenneskelig styrke, fart, udholdenhed og levetid. Ved hjælp at sin hammer Mjølner kan han flyve og rejse imellem dimensioner, og han kan manipulere elektricitet og vejr. Han fik sine kræfter, da han som dr. Donald Blake var på ferie i Norge og skulle flygte fra nogle rumvæsner. Han søgte tilflugt i en hule, hvor han fandt Mjølner, der var forklædt som en træstok. Senere bliver det afsløret, at Blake altid har været Thor, men at hans far [[Odin (Marvel)|Odin]] har fået ham til at glemme sin fortid. Efter ''Journey into Mystery'' nr. 125 skiftede serien navn og fortsatte som ''The Mighty Thor'' nr. 126. På forsiden hed serien oftest ''The Mighty Thor'', og på den første side, der typisk var en [[splash page|splashside]], blev den kaldt ''Thor''. Kirby tegnede frem til ''The Mighty Thor'' nr. 179 i august 1970. Efterfølgende tegnede Neal Adams nogle få blade, hvorefter John Buscema tegnede næsten 100 blade. Stan Lee stoppede også med at forfatte serien kort efter, at Kirby forlod Marvel, og historierne blev bagefter hovedsagligt skrevet af [[Gerry Conway]], [[Len Wein]] og Roy Thomas.
  
 
===The Amazing Spider-Man===
 
===The Amazing Spider-Man===
{{afsnitstub}}
+
[[Fil: Amazing Spider-Man Vol 1-38.jpg|300px|thumb|right|''Amazing Spider-Man № 38'', 1966.<br>Forside af Steve Ditko]]
 +
[[Spider-Man (figur)|Spider-Man]] blev skabt af Ditko, Lee og Kirby og optrådte første gang i seriebladet [[Amazing Fantasy (Marvel)|Amazing Fantasy]] nr. 15, der blev udgivet i august 1962. Efter debuten fortsatte historien i bladet [[The Amazing Spider-Man (serieblad)|The Amazing Spider-Man]] nr. 1. Hans superkræfter omfatter overmenneskelig styrke, fart, udholdenhed, og han er særdeles adræt. Han er i stand til at holde fast på næsten alle overflader, og han besidder en edderkoppesans, der kan advare ham, når der er farer i nærheden. Han har også overmenneskeligt  intellekt, og han laver nogle håndledsarmbånd, der kan skyde et slags superstærkt spindelvæv af sted, hvilket gør det muligt for ham at svinge sig rundt imellem byens skyskrabere. Peter Parker udviklede sine kræfter og blev til Spider-Man efter, at han blev bidt af en radioaktiv edderkop. Steve Ditko tegnede og rentegnede historien og forsider frem til ''The Amazing Spider-Man'' nr. 38 i juli 1966. Kirby var med til at tegne enkelte af de tidlige forsider. Nr. 39-58 blev tegnet af John Romita sr. med forskellige rentegnere. Efterfølgende tegnede blandt andre Romita, Don Heck, [[Jim Mooney]], Gil Kane og John Buscema serien.
 +
 
 +
===Doctor Strange===
 +
[[Doctor Strange]] blev skabt af Steve Ditko og Stan Lee, og han debuterede i bladet ''Strange Tales'' nr. 110 med en historie på fem sider, der blev udgivet i juli 1963. Doctor Strange er Marvels største troldmand. Han har selv tillært sig sine evner, hvilket har gjort ham til en mester i magi. Hovedhistorien i ''Strange Tales''-bladene var [[Human Torch]] og senere [[Nick Fury, Agent of S.H.I.E.L.D.]], men der var Doctor Strange-historier i alle blade frem til nr. 168, der blev udgivet i maj 1968, hvorefter bladet ændrede navn til [[Doctor Strange (serieblad)|Doctor Strange]], hvor første blad fik nr. 169. Ditko tegnede og rentegnede Doctor Strange frem til nr. 146, der blev udgivet i juli 1966. Nr 146 er det eneste blad i serien, hvor Doctor Strange har hele forsiden for sig selv. ''Strange Tales'' nr. 130-146 er en lang sammenhængende historie, som af mange anses for at være højdepunktet af Steve Ditkos karriere. Efter Ditko tegnede Bill Everett, Marie Severin og [[Dan Adkins]]. Stan Lee skrev Doctor Strange frem til et par blade efter, at Ditko stoppede, hvorefter Roy Thomas og Dennis O'Neil forfattede historierne.
  
===Daredevil===
+
===The Invincible Iron Man===
[[Daredevil]] blev skabt af [[Bill Everett]] og Stan Lee, og Jack Kirby gav også en del input til figuren, der første gang optrådte i bladet [[Daredevil (serieblad)|Daredevil]] nr. 1 i april 1964. På dansk blev han første gang udgivet som [[Dæmonen (serieblad)|Dæmonen]] på forlaget [[Interpresse]] i 1967. Daredevil alias Matt Murdock er blind men besidder overmenneskelige sanser, blandt andet radarsans, og han er ekspert i nærkamp. Han fik sine kræfter og blev blind ved samme lejlighed, da han redder en blind mand fra at blive kørt ned af en lastbil, der kørte med radioaktivt materiale. Chaufføren mistede herredømmet over lastbilen, og Matt fik radioaktivt affald i øjnene. Everett tegnede det første blad, og de næste tre blev tegnet af [[Joe Orlando]]. Nr. 5-10 blev tegnet af [[Wallace Wood|Wallace "Wally" Wood]], [[Bob Powell]] tegnede nr. 11, hvorefter [[John Romita sr.]] tegnede nr. 12-19 med nogen hjælp fra Jack Kirby. ''Daredevil'' nr. 20-49 blev tegnet af [[Gene Colan]]. Stan Lee skrev nr. 1-50 med undtagelse af nr. 10, der blev skrevet af Wallace Wood.
+
[[Iron Man]] blev skabt af Don Heck, Lee, Lieber og Kirby og debuterede i bladet ''Tales of Suspense'' nr. 39 i marts 1963. Han fortsatte i bladet indtil nr. 99 i 1968, hvorefter han efter en enkelt optræden i bladet [[Iron Man and Sub-Mariner]] nr. 1 fik sit eget blad med [[Iron Man (serieblad)|Iron Man]] nr. 1  i maj 1968. Han var også blevet en del af de første [[Avengers]], der havde deres eget blad, som startede med nr. 1 i september 1963. Iron Man har ikke overmenneskelig styrke, men består af en højteknologisk rustning, der bæres af våbenfabrikant og mangemillionær Anthony Edward "Tony" Stark. Han udviklede den første rustning, da han skulle flygte fra krigsfangenskab i Vietnam. Lee skrev alle Iron Man historier frem til ''Tales of Suspense'' nr. 98. [[Archie Goodwin]] overtog forfatterskabet fra og med nr. 99, og han fortsatte med at skrive historierne i ''Iron Man'' nr. 1-28 frem til efteråret 1970. Ud over Kirby blev historierne hovedsagligt tegnet af Heck, Ditko og [[Gene Colan]] samt i mindre grad af [[Adam Austin]].
  
 
===Captain America===
 
===Captain America===
{{afsnitstub}}
+
[[Captain America]] blev skabt af [[Joe Simon]] og Kirby, og han debuterede i bladet [[Captain America Comics]] nr. 1, der blev udgivet i marts 1941. Bladet blev lukket i 1949. [[Atlas Comics]] genoplivede figuren i 1953, men den lukkede igen ni måneder efter. I november 1963 blev kaptajnen igen genoplivet. Denne gang i bladet ''Strange Tales'' nr. 114, hvor historien var skrevet af Stan Lee og tegnet af Kirby. Captain America har overmenneskelig styrke, fart, udholdenhed, og han er mester i kampsport. Han heler hurtigt, han er strategisk og taktisk ekspert, og han har et skjold, der blandt andet er lavet af [[vibranium]] og [[adamantium]]. I udgaven fra 1941 fik han sine kræfter, da han som Steven "Steve" Rogers indtog et serum, fordi han deltog i et eksperiment, hvor militæret ville skabe supersoldater. Denne oprindelseshistorie blev fastholdt i Silver Age-udgaven, men hvor han i 1941 havde indtaget serummet med en sprøjte, så blev det nu indtaget gennem munden, hvilket skyldtes Comics Code. Historien fortsatte i ''Tales of Suspense'', som bragte både Iron Man- og Captain America-historier indtil nr. 99, hvor de fortsatte i bladene ''Iron Man'' nr. 1 og ''Captain America'' nr. 100. Kirby tegnede det meste, men Gil Kane og Romita sr. tegnede også nogle få blade i slutningen af 1960'erne. Stort set alle historierne frem til 1971 blev skrevet af Stan Lee.
  
 +
===Daredevil===
 +
[[Daredevil]] blev skabt af [[Bill Everett]] og Stan Lee, og Jack Kirby gav også sit bidrag til figuren, der første gang optrådte i bladet [[Daredevil (serieblad)|Daredevil]] nr. 1 i april 1964. På dansk blev han første gang udgivet som [[Dæmonen (serieblad)|Dæmonen]] på forlaget [[Interpresse]] i 1967. Daredevil alias Matt Murdock er blind men besidder overmenneskelige sanser, blandt andet radarsans, og han er ekspert i nærkamp. Han fik sine kræfter og blev blind ved samme lejlighed, da han redder en blind mand fra at blive kørt ned af en lastbil, der kørte med radioaktivt materiale. Chaufføren mistede herredømmet over lastbilen, og Matt fik radioaktivt affald i øjnene. Everett tegnede det første blad, og de næste tre blev tegnet af [[Joe Orlando]]. Nr. 5-10 blev tegnet af [[Wallace Wood|Wallace "Wally" Wood]], [[Bob Powell]] tegnede nr. 11, hvorefter [[John Romita sr.]] tegnede nr. 12-19 med nogen hjælp fra Jack Kirby. ''Daredevil'' nr. 20-49 blev tegnet af [[Gene Colan]]. Stan Lee skrev nr. 1-50 med undtagelse af nr. 10, der blev skrevet af Wallace Wood.
  
 
==Andre forlag==
 
==Andre forlag==

Versionen fra 5. sep 2018, 08:28

The Silver Age er en betegnelse for en historisk periode indenfor amerikanske tegneserier om superhelte. Perioden regnes ofte fra udgivelsen af bladet Showcase nr. 4 i marts 1956 og frem til 1970.

Baggrund

Superheltetegneserier var meget populære i USA under 2. Verdenskrig. 1940'erne omtales også som superheltetegneseriernes Golden Age. I slutningen af 1940'erne faldt salget, og markedet blev i stedet domineret af andre genrer som gys, krimi og romantik. I begyndelsen af 1950'erne blev tegneseriebladene ramt af en hetz, idet de blev kædet sammen med en stigning i ungdomskriminaliteten. Salget faldt drastisk, og mange amerikanske forlag måtte lukke. En følge af kritikken blev at udgiverne indførte Comics Code Authority, som var et alternativ til statslig censur, hvor forelæggere selv kontrollerede, at indholdet i deres blade levede op til visse standarder. I kølvandet på disse ændringer begyndte forlagene igen at udgive superheltetegneserier, og den første store succes var genintroduktionen af den tidligere Golden Age-superhelt The Flash. Den nye version af The Flash optrådte første gang i Showcase nr. 4. Det er i øvrigt en udbredt opfattelse, at perioden fra ca. 1970-1985 har så mange særegne kendetegn, at den bør benævnes The Bronze Age.

DC Comics

Batman № 156, 1963.
Forside af Charles Paris og Sheldon Moldoff.

I midten af 1950'erne var der kun tre superhelte-titler, der forsat blev udgivet under deres eget navn. Det var Batman, Superman og Wonder Woman fra DC Comics, der i øvrigt er de eneste titler, der er kommet i blade under deres egne navne uafbrudt fra Golden Age perioden og helt frem til i dag. Flere historikere og mange fans beskriver historierne fra starten af 1950'erne som uinteressante og af lav kvalitet. Med udgivelsen af Showcase nr. 4 startede DC en ny æra indenfor tegneserier om superhelte. Redaktør Julius Schwartz, tegner Carmine Infantino og forfatterne Gardner Fox og Robert Kanigher var nogle af de primære kræfter, der deltog i forlagets vellykkede forsøg på at genoplive superheltegenren. Kanigher skrev den første og nogle enkelte flere historier med Flash, men John Broome overtog og skrev store dele af de tidlige Flash historier. Flere superhelte fra Golden Age perioden blev genoplivet af DC comics, blandt andre Green Lantern, Atom, Hawkman og Justice League of America. Blandt tegnerne var navne som Gil Kane, Joe Kubert og Murphy Anderson. De genoplivede superhelte fik nye identiteter og udseende, men de beholdte deres navne. Der blev skabt nye videnskabelige begrundelser for, hvordan de havde fået deres superkræfter i stedet for de magiske forklaringer, der blev brugt til de tidligere versioner. I midten af 1960'erne skabte DC den idé, at superhelte fra The Golden Age levede på en parallel jord, som de kaldte Earth Two. Superhelte, der blev skabt eller genoplivet i The Silver Age, eksisterede på Earth One. De to virkeligheder var delt af et vibrationsfelt, som kunne passeres, så superhelte fra de to verdener kunne mødes. Det er ikke alle, der er enige om, hvornår The Silver Age slutter. Som tidligere nævnt er den mest udbredte opfattelse nok omkring 1970, men specielt blandt fans af DC Comics findes der andre opfattelser. Nogle accepterer ikke betegnelsen The Bronze Age men mener, at Silver Age bør regnes frem til DC-begivenheden Crisis on Infinite Earths fra 1985. DC Comics udgiver dog selv en bogserie, som de kalder The Bronze Age Omnibus, så forlaget selv har i hvert fald accepteret betegnelsen.

Superman

Forfatter Jerry Siegel og tegner Joe Shuster skabte Superman, der første gang blev udgivet i 1938 på forlaget National Comics. Superman blev hurtigt meget populær og bredte sig til andre medier som aviser, radio, tegnefilm og levende film. Sidst i 1940'erne forlod skaberne National, fordi deres kontrakt udløb, og fordi de blev uenige med forlaget om rettighederne til Superman. På dette tidspunkt var Mort Weisinger redaktør på Superman, og efter at han i første halvdel af 1950'erne havde skrevet TV-serien Adventures of Superman, blev han igen redaktør. På dette tidspunkt var det tydeligt, at superheltegenren igen var i vækst, og Mort Weisinger greb chancen og pumpede en overflod af idéer ud, som blev en del af Superman-mytologien. Historierne i perioden blev blandt andre skrevet af Edmond Hamilton, Otto Binder, Jerry Siegel, Leo Dorfman og Bill Finger. En del skrev som anonyme forfattere. Hen imod slutningen af Silver Age debuterede Jim Shooter som kun 14-årig på Superman, hvor han fik stor succes. Nogle af de største tegnere i perioden er Al Plastino, Wayne Boring og Curt Swan. Boring tegnede Superman fra 1942 og frem til sidst i 1950'erne. Plastino fra 1948 og frem til 1960'erne. Swan havde tegnet Superman fra 1940'ene, og han blev den altoverskyggende tegner i 1960'erne. Mange betragter ham stadig som den bedste Superman-tegner nogensinde. Dick Sprang og Kurt Schaffenberger var også vigtige tegnere i perioden.

Superman № 170, 1964.
Forside af Curt Swan

Batman

Forfatter Bill Finger og tegner Bob Kane skabte Batman i 1939, og i løbet af 1950'erne og 1960'erne arbejdede de stadig på serien, men størstedelen blev lavet af anonyme skabere. Senere er det blevet kendt, at blandt andre forfatter David Wood og tegner Sheldon Moldoff var nogle af de mest produktive skabere i perioden. I 1940'erne var Batman fyldt med farverige skurke, der lavede alskens kriminalitet, men i begyndelsen af 1950'erne fik historierne lagt mere fokus på science fiction og mindre på kriminalitet. Det skete som følge af tegneseriehetzen og for at undgå anklager om en sammenhæng med ungdomskriminalitet, men nok også fordi underholdningsindustrien i 1950'erne generelt var meget præget af science fiction. Batwoman og Batgirl blev skabt for at imødegå anklager om, at Batman og Robin havde et homoseksuelt forhold. Bat-familien voksede også med Bat-hunden Ace og Bat-Mite, der er en lille nisse-lignende skurk i Batmankostume. Bladene solgte ikke godt i midten af 1960'erne, og på et tidspunkt overvejede DC at stoppe udgivelserne. Julius Schwartz overtog ansvaret for bladene, og han ændrede igen historierne, så der blev færre rumvæsener og regnbuemonstre og mere fokus på detektivarbejdet, som det havde været i 1940'erne. Mange af Batmans mest kendte modstandere blev genintroduceret til universet, og Batman blev igen meget populær. Mange af historierne fra denne periode var morsomme og ind imellem ret skøre og fjollede, og i tv-serien fra 1966 kan man tydeligt mærke inspirationen fra tegneserierne.

Wonder Woman

Kanigher havde skrevet Wonder Woman siden 1947, hvor skaberen William Moulton Marston døde. Efter indførelsen af Comics Code Authority i 1954 blev Wonder Woman mindre feministisk, og der blev fokuseret mere på hendes romantiske forhold til Steve Trevor, Mer-Man og Bird-Man. Den oprindelige tegner, H.G. Peter, tegnede frem til sin død i 1958, og i stedet kom tegner Ross Andru på Wonder Woman, og han og Kanigher lavede sammen serien i de næste ni år, hvor den blev en stor succes. Wonder Woman fik også en ny version på Earth One, hvor hun fik en ny oprindelseshistorie, nye kræfter og alle referencer til 2. Verdenskrig blev fjernet. Der blev også skabt en række historier med yngre versioner af Wonder Woman, hvor hun var kendt som Wonder Girl og Wonder Tot.

Marvel Comics

DC Comics igangsatte superheltenes Silver Age med deres udgivelser i perioden 1955-1960. Marvel havde hidtil udgivet antologiblade som Strange Tales, Tales of Suspense og Journey into Mystery. De indeholdt historier i genrer som gysere, science fiction og monsterhistorier, men hos Marvel kunne de godt se, at der var potentiale i superhelte, og ifølge Stan Lee bad forlægger Martin Goodman om, at der blev lavet nogle superhelte, fordi det gik så godt for DC. Det resulterede i Fantastic Four nr. 1, som blev en uventet stor succes. Bladet solgte godt og modtog en masse fanpost, og det er ikke for meget at sige, at det startede en revolution i tegneseriens historie. Superheltene i The Golden Age havde været uovervindelige helte med baggrund i magi og mystik, men nu fik de hverdagsproblemer, og deres oprindelse blev forklaret i videnskaben. DC Comics havde allerede lavet denne type historier blandt andre med The Flash i 1956 og The Green Lantern i 1959, men Marvel lavede nu en masse nye sofistikerede historier og figurer af denne slags. Det var i særlig grad Stan Lee som forfatter og tegnerne Jack Kirby og Steve Ditko, der stod for historierne, som blev grundlaget for Marvels enorme succes. Med dynamisk og banebrydende tegnestil af Kirby, Ditko, Don Heck og ikke mindst på grund af rentegner Joe Sinnott blev Lees fantastiske dialoger gjort til farverige historier. De skabte helte med menneskelig frygt, fejl og indre dæmoner. Helte som kunne have problemer med at betale huslejen til tiden. Den nye stil blev populær blandt studerende, blandt andet fordi de kunne relatere til superheltenes frygt og respektløshed i en tid med  social omvæltning og et ulmende ungdomsoprør. Tegneseriehistoriker Peter Sanderson beskriver, at DC Comics led af mangel på kreativitet og mest skrev til børn, hvorfor Marvel fik langt større succes. Senere i perioden blev superheltene blandt andre lavet af forfatter Dennis O'Neil og Roy Thomas og tegnere som John Romita sr., Neal Adams, Herb Trimpe og Jim Steranko. Der blev skabt en lang række superhelte.

Fantastic Four № 86, 1969.
Forside af Jack Kirby og Joe Sinnott.

The Fantastic Four

Fantastic Four blev skabt af Kirby og Lee og optrådte første gang i bladet The Fantastic Four nr. 1, der blev udgivet i november 1961. De udkom første gang på dansk i 1967 i deres eget blad, der hed De Fantastiske 4. Gruppens leder er Reed Richards alias Mister Fantastic, der besidder evnen til at antage utallige former med sin elastiske krop. Han er samtidigt ekspert i ingeniørkunst, kemi, fysik og biologi. Susan "Sue" Storm-Richards også kendt som Invisible Woman, kan gøre sig usynlig, hvilket måske siger noget om tidens syn på kvinder. Hun kan også kontrollere og manipulere objekter og kraftfelter, og hun er kampekspert. Jonathan "Johnny" Storm er mester i pyrokinese. Han kan lave sig om til ild, flyve, absorbere energi fra varme og modstå ekstrem varme. Det sidste medlem er Benjamin "Ben" Grimm, der som The Thing har overmenneskelig styrke og fysik. Han er mester i nærkamp, og hans hud ligner sten. De fik deres superkræfter efter, at være blevet ramt af en kosmisk storm. Nogle af historierne betragtes af mange som højdepunktet i Jack Kirbys karriere. Det er for eksempel Galactus-trilogien, der kørte i The Fantastic Four nr. 48-50 i 1966. Kirby tegnede frem til nr. 102 i 1970, hvor han forlod Marvel Comics. Efterfølgende blev den overtaget af tegnere som John Romita sr. og John Buscema.

The Incredible Hulk

Hulk blev skabt af Kirby og Lee og optrådte første gang i bladet The Incredible Hulk nr. 1, der blev udgivet i maj 1962. Han har overmenneskelig styrke og udholdenhed. Han er næsten usårlig og heler hurtigt, og han kan hoppe meget langt og trække vejret under vand og i rummet. Det var videnskabsmanden Robert Bruce Banner, der blev til Hulk, da han arbejdede på et hemmeligt våbenprojekt i ørkenen. Banner så en teenager, der kørte ind i et testområde, hvor de var ved at springe en ny type bombe The G-bomb. Banner skyndte sig ud for at redde drengen, og det lykkedes, men han blev selv udsat gamma-stråler, da bomben eksploderede, og efterfølgende udviklede han de nye kræfter. Kirby tegnede Hulk nr. 1-5, og Ditko tegnede nr. 6, hvorefter serien stoppede. Hulk havde en optræden i Fantastic Four nr. 12, og medvirkede fremover i bladet The Avengers fra nr. 1, hvor han var et af medlemmerne i de første Avengers, som også blev tegnet af Kirby. Han dukkede siden op i The Amazing Spider-Man, Tales to Astonish og flere andre blade. Han blev tegnet af mange tegnere, blandt andre Gil Kane, John Buscema, Marie Severin og Bill Everett. Stort set alle historier med Hulk i The Silver Age blev skrevet af Stan Lee.

The Mighty Thor

Thor blev skabt af Kirby, Lee og Larry Lieber og optrådte første gang i bladet Journey into Mystery nr. 83, der blev udgivet i august 1962. På dansk blev han første gang udgivet som Thor den mægtigeWilliams Forlag i 1973. Han besidder overmenneskelig styrke, fart, udholdenhed og levetid. Ved hjælp at sin hammer Mjølner kan han flyve og rejse imellem dimensioner, og han kan manipulere elektricitet og vejr. Han fik sine kræfter, da han som dr. Donald Blake var på ferie i Norge og skulle flygte fra nogle rumvæsner. Han søgte tilflugt i en hule, hvor han fandt Mjølner, der var forklædt som en træstok. Senere bliver det afsløret, at Blake altid har været Thor, men at hans far Odin har fået ham til at glemme sin fortid. Efter Journey into Mystery nr. 125 skiftede serien navn og fortsatte som The Mighty Thor nr. 126. På forsiden hed serien oftest The Mighty Thor, og på den første side, der typisk var en splashside, blev den kaldt Thor. Kirby tegnede frem til The Mighty Thor nr. 179 i august 1970. Efterfølgende tegnede Neal Adams nogle få blade, hvorefter John Buscema tegnede næsten 100 blade. Stan Lee stoppede også med at forfatte serien kort efter, at Kirby forlod Marvel, og historierne blev bagefter hovedsagligt skrevet af Gerry Conway, Len Wein og Roy Thomas.

The Amazing Spider-Man

Amazing Spider-Man № 38, 1966.
Forside af Steve Ditko

Spider-Man blev skabt af Ditko, Lee og Kirby og optrådte første gang i seriebladet Amazing Fantasy nr. 15, der blev udgivet i august 1962. Efter debuten fortsatte historien i bladet The Amazing Spider-Man nr. 1. Hans superkræfter omfatter overmenneskelig styrke, fart, udholdenhed, og han er særdeles adræt. Han er i stand til at holde fast på næsten alle overflader, og han besidder en edderkoppesans, der kan advare ham, når der er farer i nærheden. Han har også overmenneskeligt intellekt, og han laver nogle håndledsarmbånd, der kan skyde et slags superstærkt spindelvæv af sted, hvilket gør det muligt for ham at svinge sig rundt imellem byens skyskrabere. Peter Parker udviklede sine kræfter og blev til Spider-Man efter, at han blev bidt af en radioaktiv edderkop. Steve Ditko tegnede og rentegnede historien og forsider frem til The Amazing Spider-Man nr. 38 i juli 1966. Kirby var med til at tegne enkelte af de tidlige forsider. Nr. 39-58 blev tegnet af John Romita sr. med forskellige rentegnere. Efterfølgende tegnede blandt andre Romita, Don Heck, Jim Mooney, Gil Kane og John Buscema serien.

Doctor Strange

Doctor Strange blev skabt af Steve Ditko og Stan Lee, og han debuterede i bladet Strange Tales nr. 110 med en historie på fem sider, der blev udgivet i juli 1963. Doctor Strange er Marvels største troldmand. Han har selv tillært sig sine evner, hvilket har gjort ham til en mester i magi. Hovedhistorien i Strange Tales-bladene var Human Torch og senere Nick Fury, Agent of S.H.I.E.L.D., men der var Doctor Strange-historier i alle blade frem til nr. 168, der blev udgivet i maj 1968, hvorefter bladet ændrede navn til Doctor Strange, hvor første blad fik nr. 169. Ditko tegnede og rentegnede Doctor Strange frem til nr. 146, der blev udgivet i juli 1966. Nr 146 er det eneste blad i serien, hvor Doctor Strange har hele forsiden for sig selv. Strange Tales nr. 130-146 er en lang sammenhængende historie, som af mange anses for at være højdepunktet af Steve Ditkos karriere. Efter Ditko tegnede Bill Everett, Marie Severin og Dan Adkins. Stan Lee skrev Doctor Strange frem til et par blade efter, at Ditko stoppede, hvorefter Roy Thomas og Dennis O'Neil forfattede historierne.

The Invincible Iron Man

Iron Man blev skabt af Don Heck, Lee, Lieber og Kirby og debuterede i bladet Tales of Suspense nr. 39 i marts 1963. Han fortsatte i bladet indtil nr. 99 i 1968, hvorefter han efter en enkelt optræden i bladet Iron Man and Sub-Mariner nr. 1 fik sit eget blad med Iron Man nr. 1 i maj 1968. Han var også blevet en del af de første Avengers, der havde deres eget blad, som startede med nr. 1 i september 1963. Iron Man har ikke overmenneskelig styrke, men består af en højteknologisk rustning, der bæres af våbenfabrikant og mangemillionær Anthony Edward "Tony" Stark. Han udviklede den første rustning, da han skulle flygte fra krigsfangenskab i Vietnam. Lee skrev alle Iron Man historier frem til Tales of Suspense nr. 98. Archie Goodwin overtog forfatterskabet fra og med nr. 99, og han fortsatte med at skrive historierne i Iron Man nr. 1-28 frem til efteråret 1970. Ud over Kirby blev historierne hovedsagligt tegnet af Heck, Ditko og Gene Colan samt i mindre grad af Adam Austin.

Captain America

Captain America blev skabt af Joe Simon og Kirby, og han debuterede i bladet Captain America Comics nr. 1, der blev udgivet i marts 1941. Bladet blev lukket i 1949. Atlas Comics genoplivede figuren i 1953, men den lukkede igen ni måneder efter. I november 1963 blev kaptajnen igen genoplivet. Denne gang i bladet Strange Tales nr. 114, hvor historien var skrevet af Stan Lee og tegnet af Kirby. Captain America har overmenneskelig styrke, fart, udholdenhed, og han er mester i kampsport. Han heler hurtigt, han er strategisk og taktisk ekspert, og han har et skjold, der blandt andet er lavet af vibranium og adamantium. I udgaven fra 1941 fik han sine kræfter, da han som Steven "Steve" Rogers indtog et serum, fordi han deltog i et eksperiment, hvor militæret ville skabe supersoldater. Denne oprindelseshistorie blev fastholdt i Silver Age-udgaven, men hvor han i 1941 havde indtaget serummet med en sprøjte, så blev det nu indtaget gennem munden, hvilket skyldtes Comics Code. Historien fortsatte i Tales of Suspense, som bragte både Iron Man- og Captain America-historier indtil nr. 99, hvor de fortsatte i bladene Iron Man nr. 1 og Captain America nr. 100. Kirby tegnede det meste, men Gil Kane og Romita sr. tegnede også nogle få blade i slutningen af 1960'erne. Stort set alle historierne frem til 1971 blev skrevet af Stan Lee.

Daredevil

Daredevil blev skabt af Bill Everett og Stan Lee, og Jack Kirby gav også sit bidrag til figuren, der første gang optrådte i bladet Daredevil nr. 1 i april 1964. På dansk blev han første gang udgivet som Dæmonen på forlaget Interpresse i 1967. Daredevil alias Matt Murdock er blind men besidder overmenneskelige sanser, blandt andet radarsans, og han er ekspert i nærkamp. Han fik sine kræfter og blev blind ved samme lejlighed, da han redder en blind mand fra at blive kørt ned af en lastbil, der kørte med radioaktivt materiale. Chaufføren mistede herredømmet over lastbilen, og Matt fik radioaktivt affald i øjnene. Everett tegnede det første blad, og de næste tre blev tegnet af Joe Orlando. Nr. 5-10 blev tegnet af Wallace "Wally" Wood, Bob Powell tegnede nr. 11, hvorefter John Romita sr. tegnede nr. 12-19 med nogen hjælp fra Jack Kirby. Daredevil nr. 20-49 blev tegnet af Gene Colan. Stan Lee skrev nr. 1-50 med undtagelse af nr. 10, der blev skrevet af Wallace Wood.

Andre forlag

Skabere

Eksterne links