ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Forskel mellem versioner af "Variantudgave"

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
(Oprettede siden med "'''Variantforside''', '''variantomslag''' eller '''variantudgave''' (på engelsk ''variant cover'' eller ''variant edition'') er en tegneserie, der udgives med forskellige f...")
 
Linie 2: Linie 2:
  
 
==Forhistorie==
 
==Forhistorie==
I løbet af 1970'erne begyndte nogle ældre tegneserieblade at stige i værdi, hvilket medførte, at både samlere og investorer viste større interesse for at samle blade i håb om en senere fortjeneste. Samtidigt var [[DC Comics]] inde i en alvorlig krise, der blev kendt som [[DC Implosion]]. I et forsøg på at komme ud af krisen ville de prøve noget helt nyt. De lavede derfor mini-serier, der indeholdt en afsluttet historie i et begrænset antal blade. De første blev kaldt ''World of Krypton miniseries'', og sådanne serier blev senere kendt som [[begrænset serie (limited series)|begrænsede serier]] eller på engelsk ''limited series''. Disse begrænsede serier blev meget populære, og samlere blev hurtigt interesseret i at samle serierne. I mange tilfælde sikkert i forventning om, at serierne senere kunne blive penge værd. Andre forlag fulgte hurtigt DCs eksempel, og med udgivelser af bladserier som [[Watchmen]], [[Secret Wars]] og [[The Dark Knight Returns]] i midten af 1980'erne, startede en bølge af spekulation i tegneserier. På engelsk taler man om ''The Speculator Boom'' i perioden 1985-1993.
+
I løbet af 1970'erne begyndte nogle ældre tegneserieblade at stige i værdi, hvilket medførte, at både samlere og investorer viste større interesse for at samle blade i håb om en senere fortjeneste. Samtidigt var [[DC Comics]] inde i en alvorlig krise, der blev kendt som [[DC Implosion]]. I et forsøg på at komme ud af krisen ville de prøve noget helt nyt. De lavede derfor mini-serier, der indeholdt en afsluttet historie i et begrænset antal blade. De første blev kaldt ''World of Krypton miniseries'', og sådanne serier blev senere kendt som [[begrænset serie|begrænsede serier]] eller på engelsk ''limited series''. Disse begrænsede serier blev meget populære, og samlere blev hurtigt interesseret i at samle serierne. I mange tilfælde sikkert i forventning om, at serierne senere kunne blive penge værd. Andre forlag fulgte hurtigt DCs eksempel, og med udgivelser af bladserier som [[Watchmen]], [[Secret Wars]] og [[The Dark Knight Returns]] i midten af 1980'erne, startede en bølge af spekulation i tegneserier. På engelsk taler man om ''The Speculator Boom'' i perioden 1985-1993.
  
 
==Varianter==
 
==Varianter==

Versionen fra 25. jan 2018, 22:26

Variantforside, variantomslag eller variantudgave (på engelsk variant cover eller variant edition) er en tegneserie, der udgives med forskellige forsider men samme indhold.

Forhistorie

I løbet af 1970'erne begyndte nogle ældre tegneserieblade at stige i værdi, hvilket medførte, at både samlere og investorer viste større interesse for at samle blade i håb om en senere fortjeneste. Samtidigt var DC Comics inde i en alvorlig krise, der blev kendt som DC Implosion. I et forsøg på at komme ud af krisen ville de prøve noget helt nyt. De lavede derfor mini-serier, der indeholdt en afsluttet historie i et begrænset antal blade. De første blev kaldt World of Krypton miniseries, og sådanne serier blev senere kendt som begrænsede serier eller på engelsk limited series. Disse begrænsede serier blev meget populære, og samlere blev hurtigt interesseret i at samle serierne. I mange tilfælde sikkert i forventning om, at serierne senere kunne blive penge værd. Andre forlag fulgte hurtigt DCs eksempel, og med udgivelser af bladserier som Watchmen, Secret Wars og The Dark Knight Returns i midten af 1980'erne, startede en bølge af spekulation i tegneserier. På engelsk taler man om The Speculator Boom i perioden 1985-1993.

Varianter

Det var formodentligt på denne baggrund, og fordi forlaget vidste, at mange samlere er kompletister, at den første tegneserie med en variantforside blev udgivet. Mange har i hvert fald mistænkt forlaget for, at de gjorde det, fordi de gerne ville sælge flere blade. Den første variantforside var Man of Steel #1 i 1986, hvor John Byrne havde tegnet to forskellige forsider. Det blev en stor succes, og i de efterfølgende år begyndte mange forlag at udgive tegneserieblade med variantforsider. I 1991 begyndte en ny X-Men bladserie, og forsiden til nr. 1 blev lavet med 5 variantforsider. Dette blad er verdens hidtil mest solgte tegneserieblad med mere end 8.000.000 solgte eksemplarer. The Amazing Spider-Man nr. 666 har rekorden for flest variantforsider med 145 forskellige varianter. Mange tegneserieblade udgives fortsat med variantforsider i dag.

Eksempler

Man of Steel nr. 1 fra DC Comics (1986)

Tegneserieudgave af Anno Dracula nr. 1 i 5 varianter fra Titan Books (2017)

U.S.Avengers nr. 1 blev udgivet i 50 varianter, en for hver stat i USA, fra Marvel (2017)

Eksterne links