« Hermelinen | Seriel rækkefølge | |
|
Udgaver:
|
Forlagets resumé
I dette tredje album om Grønlands forhistorie befinder vi os i 1700-tallets Vestgrønland, hvor inuit og dansk-norske nybyggere befolkede landet, mens der om sommeren på havet var en livlig aktivitet af europæiske hvalfangere.
I "Gaven" følger vi inuitdrengen Qajuuttaq, der bor i Kangeq med sin familie. En sommer drager Qajuuttaq og hans familie ind i Nuuk fjord for at fremstille gryder og lamper af fedtsten, og her bukker forældrene under for koppeepidemien. Qajuuttaq skærer en kajakmodel i træ og lægger den ved forældrenes grav. Qajuuttaq vokser op hos farens familie, og som voksen rejser han og hans familie til Disko Bugt og deltager i hvalfangsten. Under overvintringen bliver Qajuuttaq uvenner med Asaleq, og da Asaleq vil sælge den kajakmodel, som Qajuuttaq havde lavet til sine forældres grav, bliver Qajuuttaq vred, fordi Asaleq har stjålet den fra et helligt sted. De aftaler at afgøre striden på sommerpladsen Taseralik.
"Gaven" er en fortælling om kulturmøder, mission, hævndrab, tuskhandel og venskab baseret på arkæologiske fund og historiske kilder fra denne periode. Bogen udgør det tredje bind i serien "Oqaluttuat/Fortællinger" og er skabt i nært samarbejde mellem det grønlandske undervisningsmiddelforlag Ilinniusiorfik og Danmarks Nationalmuseum.