ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Bone

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Bone logo2.jpg
Bone (complete edition)

Skrevet og tegnet af Jeff Smith.

Bone-serien er en amerikansk Fantasy (serie-genre)-fortælling, oprindeligt tegnet i sort-hvid og udgivet i bladform over 55 hæfter. Løbende blev serien samlet i ni større bind. Første bind kom i 1991, og serien sluttede i 2004. Bone-serien er højt anerkendt for sin gribende blanding af humor og spænding, sin visuelle fortælleform og især også på grund af den intelligente dialog og dybe karakterskildringer.

Resumé

De tre Bone-fætre Fone Bone, Phoney Bone og Smiley Bone er blevet jaget ud af Boneville, efter den rige Phoney Bone havde forsøgt at etablere et børnehjem på en affaldsgrund for farligt affald (som han selv udtrykker det: "... to samfundstjenester med ét smæk!").

Fætrene farer vild i ørkenen og bliver væk fra hinanden da en stor græshoppesværm indhyller alt. De ender hver for sig i Dalen, hvor de må klare sig selv vinteren over, før de kan gøre sig håb om at finde hinanden igen og vende tilbage til Boneville. Men Dalen gemmer på mange væsener og hemmeligheder, og snart er fætrene viklet ind i et eventyr af episke proportioner...

Persongalleri

Bone-fætrene

Fone Bone.jpg Fone Bone

Hovedpersonen i serien. Fone Bone er smart, modig og udviser stor retfærdighedssans. Han er forelsket i Thorn, men fortæller hende det aldrig. Hans fætter Phoney er dog vidende om Fone Bones forelskelse, og bruger det mod ham i ny og næ. Fone Bone vil som udgangspunkt bare væk fra Dalen og hjem, men han og Thorns veje bliver ubrydeligt forbundet da han hjælper hende med at afdække hendes fortid, og sidenhen støtter hende i kampen mod Den Hætteklædte og dennes horder af rottevæsener.

Phoney Bone.jpg Phoney Bone

Phoney Bone, eller Phoncible P. Bone, er pengegrisk, udspekuleret og skruppeløs. Han tænker kun på, hvordan han nemmest kan rage penge til sig, og får ofte den hjernetomme Smiley Bone med på idéen. Men selvom han som regel kun tænker på sig selv, og vil redde sit eget skind først og fremmest, har han dog alligevel et hjerte for sine fætre, når det virkelig gælder. Phoneys store opfindsomhed og snilde kan måske tilskrives, at det var ham der opdragede de to andre Bones, der var forældreløse som børn. Han bliver til sin store forvirring jaget af Den Hætteklædtes horder af rottevæsener, og omtales som "Han der bærer stjernen", på grund af hans sorte t-shirt med en stjerne på.

Smiley Bone.jpg Smiley Bone

Uden sammenligning den dummeste af de tre Bone fætre. Smiley Bone er en glad, ubekymret og simpel type, der spiller på en en-strenget banjo og ryger cigar. Han er den højeste af de tre, hvilket Phoney Bone efter sigende udnyttede da de var små, og fik Smiley til at stjæle tærter stillet til køling i vindueskarmen. Smiley har et stort hjerte, og står som regel til rådighed for hvemsomhelst der kunne have brug for hjælp - om det så er Phoneys pengeruttende planer eller Bedstemor Ben, der har brug for en hånd på gården - men ofte ender han med at drive folk til vanvid.


Andre medvirkende

Thorn.jpg Thorn

Thorn er seriens kvindelige hovedperson. Hun er barnebarn af Bedstemor Ben, og bor på gården sammen med hende. Hun har en stærk tilknytning til Fone Bone, som vel er den eneste af de tre Bones hun rigtigt stoler på. Hun er plaget af uhyggelige drømme om drager og onde væsener, men kan ikke sætte dem i forbindelse med noget, før det afsløres, at hun i virkeligheden er kongelig og tronarving, og har gået igennem nogle uhyggelige oplevelser som barn. Hendes stærke drømme, viser det sig senere, kommer af at hun også er en veni-yan-cari, der kan føle og bruge drømmenes kraft. Og den får hun stærkt brug for.

Granma Ben.jpg Bedstemor Ben

Thorns bedstemor, og en standhaftig lille dame, der opdrætter køer på hendes gård i skoven. Hun er vidt og bredt kendt for sin deltagelse i det årlige store ko-væddeløb, hvor hun løber mod køerne - og altid vinder. Hun har en fortid med Lucius Down, der ejer kroen The Barrelhaven, og, viser det sig senere, er faktisk kongelig og var dronning af Atheia, landet hvori Dalen ligger. Bedstemor Ben har beskyttet Thorn mod hendes fjender, lige siden landet blev overrendt af rottevæsenerne i et forsøg på at udslette den kongelige familie. Hun har et anstrengt forhold til Den Store Røde Drage, som hun ikke stoler fuldt ud på.

Lucius.jpg Lucius Down

Ejer af den lille kro The Barrelhaven, og gammel ven af Bedstemor Ben. Han er en stor og stærk fyr, der ikke siger meget, men handler når der skal handles. Igennem driften af sin kro hører og ser Lucius mangt og meget, og ved hvad der foregår rundt omkring i Dalen. Lucius har en fortid som soldat i den kongelige garde, og har i fordums tid været forelsket i Bedstemor Ben, et forhold der dog blev spoleret af Bedstemor Bens jaloux søster, Briar.

Rat Creatures.jpg Rottevæsenerne

En samling sære væsener, der engang levede i Dalen. For længe siden indgik rottevæsenerne og menneskene en pagt om at leve hver for sig, men flere gange har rottevæsenerne brudt pagten og forsøgt at indtage Dalen igen. Denne gang kommanderes de af det mægtige rottevæsen Kingdok, der styrer dem med hård hånd. Igennem serien følger vi også specifikt to meget dumme rottevæsener, der konstant forklumrer deres opgaver, og samtidig desperat forsøger at få fingrene i Fone Bone, så de kan æde ham (måske indbagt i en quiche).

Kingdok.jpg Kingdok

Et kæmpestort behåret rottevæsen, der går oprejst på to ben, og bærer en gylden stav med pigge. Kingdok er leder af rottevæserne, og tager - omend modvilligt - imod order fra Den Hætteklædte. Selvom han er ondskabsfuld og egomanisk, er han også tilbøjelig til overtro og let at manipulere for Den Hætteklædte. Kingdoks hævngerrighed og had driver ham, og da han hader Bedstemor Ben og Thorn med et ondt hjerte, kommer han i kamp med dem flere gange.

TheHoodedOne.jpg Den Hætteklædte

En mystisk, le-svingende person, lakaj af Græshoppernes Herre og øverstbefalende af Kingdok og rottevæsenernes hær. Den Hætteklædte søger med alle midler efter "Den der bærer stjernen", nemlig Phoney Bone, da han mener Phoney er den eneste der kan stoppe hans planer om at få frigivet Græshoppernes Herre. Det antydes, at Den Hætteklædte måske også er veni-yan-cari, da han bærer en lignende kappe og hætte som de, og har visse drømmelignende kræfter.

Great Red Dragon.jpg Den Store Røde Drage

En ældgammel og mystisk drage, der ofte agerer Fone Bones redningsmand, ikke mindst mod de uhyggelige rottevæsener. Den Store Røde Drage har en fortid med Bedstemor Ben og den kongelige familie. Han er en af de ældste drager i Atheia, og var angiveligt til stede helt i tidernes morgen, da dragerne kæmpede imod den sindssyge Mim og fangede hendes ånd i bjergene.

Lord of Locusts.jpg Græshoppernes Herre

En gammel mystisk kraft, og ganske simpelt "det onde" i fortællingen. Græshoppernes Herre er som et formløst mareridt, fanget indeni et bjerg, og fremstår som en sværm af græshopper når han kommunikerer med sin lakaj, Den Hætteklædte. Med Den Hætteklædtes hjælp forsøger han at slippe fri, så hans ondskab kan sprede sig over verden.

Bartleby.jpg Bartleby

En rottevæsen hvalp, der er blevet efterladt af sine egne i Dalen. Smiley Bone finder ham, og tager ham til sig, til Thorns store vrede og frustration. Selvom Fone Bone og Smiley forsøger at bringe hvalpen tilbage til rottevæsenerne, så han kan leve sit eget liv, vender Bartleby tilbage, og viser sig at være til stor hjælp for vores helte.

Ted.jpg Ted

Ted er et lille insekt, der ved alt hvad der rører sig i skoven. Han er den første Fone Bone møder da han forvilder sig ned i Dalen. Ted er ven af Bedstemor Ben, og har også en forbindelse med Den Store Røde Drage. Han har desuden en gigantisk storebror.

Billede mangler2.jpg Jonathan

En ung landsbyboer, der arbejder for Lucius, som han respekterer meget og ser op til.

Billede mangler2.jpg Wendell

Byens smed, og lidt af en vendekåbe. Stiller krav og spørgsmål ved alt, og er hurtig til at opildne en dårlig stemning. Han bliver dog mere indadvendt og eftertænksom, da krigens realiteter slår ind. Wendell har let til at skifte mening om, hvis side han er på. I starten hader han Bone fætrene, senere følger han dem, og sidenhen hader han dem igen.

Billede mangler2.jpg Tarsil

...mangler...

Billede mangler2.jpg Mim

Moderen til alle dragerne. I tidernes morgen skabte Mim verden, men da hun blev besat af Græshoppernes Herre, blev hun skør og måtte bekæmpes af de andre drager. Sammen fangede de hendes ånd i bjergene der omkranser Dalen.


Album og bøger i serien

De danske udgivelser af Bone er delt op i færre blade pr. bind end de amerikanske, og er endnu ikke færdigudgivet (og det vides umiddelbart ikke, om de bliver det - Info om dette emne modtages gerne!). De amerikanske udgivelser kan ses længere nede på siden. Serien omfatter indtil videre følgende titler:

Danske udgivelser

 1. Flugten fra Boneville
 2. Omringet af fjender
 3. Totalisatoren
 4. Det store kovæddeløb
 5. Genvordigheder
 6. Afsløringen
 7. Dragedræberen Phoney
 8. Mørkets magter
 9. Et skærsommernatsmareridt
 10. Fanget
 11. På flugt!
 12. Masken falder

Engelsk étbindsudgave

På amerikansk er hele serien udgivet i september 2004 i ét bind på 1344 sider i sort-hvid. Bogen vejer omkring 2 kg. Førsteudgaven blev lanceret som et limited edition tryk, men blev hurtigt udsolgt og derfor genoptrykt i langt flere eksemplarer. Derudover blev der også trykt en limited edition hardcoverudgave med gyldne indtrykte bogstaver på forsiden, gyldne sidekanter og et stofbogmærke.

Norsk trebindsudgave

Norske Egmont Serieforlaget har udgivet en flot, indbundet trebindsudgave. Desværre ser det ikke ud til, at danske Egmont vil følge efter med en lignende udgivelse.

Engelsk nibindsudgave

Titlerne herunder er de amerikanske samlede bogudgaver af serien. Efterfølgende er serien blevet genoptrykt, både i hardcover, softcover og en deluxe udgave, med farver af Steve Hamaker.

 1. Out from Boneville
 2. The Great Cow Race
 3. Eyes of the Storm
 4. The Dragonslayer
 5. Rock Jaw - Master of the Eastern Border
 6. Old Man's Cave
 7. Ghost Circles
 8. Treasure Hunters
 9. Crown of Horns
 • Klik her for at se forsiderne til alle bladudgivelserne.

Specialtitler

De første historier med figurerne fra Bone, udgivet i Ohio State Universitys studenterblad, The Lantern.
En tidlig forhistorie til Bone, der omhandler en anden indbygger fra Boneville, Big Johnson Bone, der også engang fandt vej til Dalen.
Den umiddelbare forhistorie til Bone. Her fortælles historien om Gran'ma Ben og Lucious Down.
Specialalbum om tilblivelsen af Bone.
Hardcover udgivelse med skitser, illustrationer, forsider og noter fra Bone.
Bog udgivet i forbindelse med en udstilling af Jeff Smiths værker til Bone, på Wexner Center for the Arts, Ohio 2008
Tre fortællinger om Big Johnson Bone, flettet sammen af mindre episoder med Smiley Bone, der fortæller historierne på en lejrtur med en lille spejdertrup.

Priser

Serien har igennem årene vundet flere Harvey-priser og Eisner-priser, deriblandt Bedste tegner og Bedste humorudgivelse. Den har også fået titlen Bedste tegneserie af National Cartoonists Society, og har desuden vundet flere internationale priser i Italien, Frankrig, Tyskland, Spanien, Finland, Sverige og Norge.

Trivia

Moby Dick er en af forfatterens yndlingsbøger. I serien er det også hovedpersonen, Fone Bones, yndlingsbog, og der er flere sekvenser der refererer direkte til den, blandt andet i Fone Bones drømme. Endnu mere interessant er det, at bogen i serien bliver fremstillet så kedelig, at alle tilhørere uværgeligt falder i søvn, når der bliver læst op af den.

Anmeldelser

Eksterne links