ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Broderier

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
 
 

Broderier.jpg

 
Forfatter: Marjane Satrapi
Tegner: Marjane Satrapi
Originaltitel: Broderies
Originaludgave: 2003: L'Association

Danske udgaver:

Resumé

Fra forlagets pressemeddelelse: Marjane Satrapis BRODERIER udspiller sig i løbet af en lang eftermiddag under et teselskab mellem hendes kvindelige familiemedlemmer og veninder. Gamle som unge drikker de te og taler om det, som kvinder i det meste af verden helst taler om hinanden med, nemlig mænd.

Blot med den forskel, at her er der tale om kvinder i Marjane Satrapis fødeland, Iran, hvor den seksuelle undertrykkelse er statsautoriseret, men hvor kvinderne alligevel med skadefro tavshed eller åbenlyst oprør kæmper mod traditionsbundet kvindehad og svinske mænd.

Blandt bedstemødre, mødre og døtre afsløres, vurderes og kommenteres åbenhjertigt, bramfrit og indimellem trods alt kærligt om emner som for eksempel arrangede ægteskaber, fordelene ved at være elskerinde, sex i en høj alder, de tvivlsomme æstetiske værdier ved en penis – og hvordan man restaurerer en jomfruhinde, et såkaldt "broderi".

Bedstemoderen med tre ægteskaber bag sig fortæller, hvordan hun rådgav en veninde i at overbevise sin mand om, at hun var jomfru – med hylende morsomt resultat. En anden røber, at selv om hun har født adskillige børn – alle piger – har hun aldrig nogen sinde set eller rørt mandlige kønsorganer. En tredje beskriver, hvordan hun undslap en tilværelse som teenagebrud for en general i hæren.

Marjane Satrapis kritik af kvindeundertrykkelsen i Iran er tydelig. Hendes medfølelse med og forståelse for kvinderne i Iran er enorm. Hendes beskrivelse af kvindernes livskraft og deres personlige og private seksuelle forhold, tanker og frustrationer er troværdig, bidende satirisk og ofte hylende morsom.

Forsider