ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Diskussion:Science fiction

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning

Jeg synes det er forkert at placere science fiction som en del af fantasy genren, de to genrer har hver deres baggrund og regeler og normer for hvordan historier fortælles. Jeg synes det vil være mere rigtigt at gå ind i de steder hvor elementer af de to generer krydser over, for eksempel i space operas hvor man låner nogen tekniske gimmicks fra science fiction men i stil fortæller en fantasy- eller eventyr-historie. Udgangspunktet i Verne og Wells er ok, men kan man sammenligne tegneseriens science fiction med den skrevne science fiction? Normalt vil man jo inddrage den tidlige teknologibegejstring hos Gernsbacks magasiner og storhedstiden med Asimov, Heinlein m.fl. som stadigt er meget videnskabelig basere og så New Wave med Moorcock og flere som inddrager de "bløde" elementer. Og så skal der vel også noget ind omkring Cyberpunk og andre nyere subgenrer. Men spørgsmålet er om tegneserierne har det samme forløb historisk? Jens Lyn er jo mere en space opera og selv om videnskab og teknologi indgår flere steder, f.eks. Weird Science så er vi nærmere ovre i grænserne til horror. Og så er der placeringen af science fiction i forhold til for eksempel superhelte-genren, som jo også har elementer af science fiction, men som ofte omgås det videnskabelige lidt lemfældigt - måske burde der være en separat side for videnskab til at dække nogen af de ting som er kommet frem i de "The science of xxx" bøger der er kommet de senere år?Kent Damgaard 30. Jul 2007 kl. 08:03 (CEST)

Mjah, det var mig der skrev det med at SF er en del af fantasy - eller rettere jeg skrev, at det kan ses som en del af fantasy. Det er den tolkning, jeg mener giver mest mening, men alternativt kan man også lade sf og fantasy være en del af en fælles overkategori, jeg har hørt benævnt som "spekulativ fiktion" eller "fantastiske genrer". Jeg synes for så vidt det er lidt ligegyldigt, så du er velkommen til at forsøge dig med bedre formuleringer.
Mere interessant er det naturligvis med overvejelser om hvorvvidt tegnserie-sf har same udvikling som øvrig sf. Jeg er ikke specielt klædt på til den diskussion, men kan man ikke i datidens pulp-magasiner finde det skrevne svar på Jens Lyn? Han havde faktisk sit eget pulp-agasin, omend det kun kom i et eksemplar :-) --S-mand 30. Jul 2007 kl. 12:15 (CEST)
Jeg går nok mest op i det fordi jeg blev slæbt rundt i definitions-spørgsmålet da jeg skrev opgave om det på RUC :-) Afgrænsningen ift. fantasy kunne måske i stedet håndteres med at nævne Clarkes lov om at enhver tilstrækkeligt avanceret teknologi vil være umuligt at skelne fra magi. Men jeg synes ikke at der er så mange hardcore teknologiske science fiction historier i tegneserier - eller også er det bare fordi jeg læser de forkerte. Men jeg er heller ikke 100% velbevandret udi det. Kent Damgaard 30. Jul 2007 kl. 15:28 (CEST)
Hvis du har skrevet akademisk opgave om det, så synes jeg sandelig bare du skal tage kontrollen. Jeg skrev bare et par ord, så der var noget. --S-mand 30. Jul 2007 kl. 19:06 (CEST)
Jeg ved ikke hvor lærd og akademisk opgaven endte med at blive, men den blev ihvertfald godkendt - det var et lusket forsøg fra min side på at få love til at læse sci fi i studietiden :-) Men jeg prøver at flette nogen ting ind når jeg lige får genopfrisket detaljerne - det er trods alt snart 20 år siden.Kent Damgaard 30. Jul 2007 kl. 19:27 (CEST)
Nu har jeg lagt lidt mere på, men der skal nok studeres lidt for at få mere styr på hvordan genren egentlig udviklede sig i tegneserier kontra bøger. Jeg laver nok noget mere når jeg er tilbage fra ferie.Kent Damgaard 31. Jul 2007 kl. 13:15 (CEST)
Jeg synes det er blevet fedt! Den kan sagtens stå som den gør. Der kan også sagtens bygges videre, men så skal man nok til at tænke på at dele den tematisk op i kapitler (Science fiction-defintion, historie og i tegneserier ville være tre oplagte bud). --S-mand 31. Jul 2007 kl. 23:42 (CEST)
Det er jeg glad for at høre. Jeg tror også godt man kan bryde historien ned, så man får noget med pulp æraen og Flash Gordon m.v., golden age sci fi i 50'erne, noget med 70'erne og Heavy Metal/Metal Hurlant osv. Og så burde der nok også være en oversigt over de klassiske sci fi fortællinger der findes som tegneserier - Bladerunner, Dune, Moorcocks "Behold the man" etc. Men nu vil jeg tage fire dage til Tyskland og høre tung musik :-) Kent Damgaard 1. Aug 2007 kl. 07:32 (CEST)