Felix på eventyr
Felix på eventyr er historierne om Felix og hans fantastiske oplevelser. Serien er skabt af Jan Lööf, der i 1967 henvendte sig til PIB (Presse-Illustrations-Bureau) i København med sin nye tegneserie Fiffige Alf. Men da serien får verdenspremiere i Politiken den 2. oktober 1967, er det under titlen Felix.
Indhold
Om serien
Felix på eventyr er skabt som en avistegneserie med visning af en stribe pr. dag for øje og blev også vist først i Politiken, der i øvrigt er den eneste avis, der har bragt (så godt som1) alle striber. Først efterfølgende er historier blevet genudgivet i hæfte/bog. Jan Lööf skrev og tegnede serien fra 1967 til 1972. Da han villle prøve kræfter med andre ting, overlod han serien til Werner Wejp-Olsen (WOW). Senere har også andre danskere været involveret i serien, indtil sidste stribe blev bragt i Politiken den 17. december 1986. Andre aviser i Danmark bl.a. Demokraten (Aarhus) og Aalborg Stiftstidende bragte også Felix. I hvert fald i 70'erne. I Sverige blev Felix også bragt i mange aviser, med Dagens Nyheter som den vigtigste.
Carlsen Comics har udgivet Felix som album i Danmark og Sverige. Cobolt har senere udgivet Jan Löofs Felix-historier i samlebind.
Felix er i Danmark udkommet i 2 albumudgaver, hvoraf 1. udgave indeholder 6 album med 9 af Lööfs 11 historier og 9 album med et spredt udvalg af danskernes historier. 2. udgave indeholder Lööfs historier komplet i kronologisk rækkefølge.
Desværre nåede albumserien ikke at blive komplet med hensyn til de danskproducerede historier, før udgivelsen af serien stoppede.
Da serien blev overtaget af danskere efter Jan Lööf, er der en del album, der kun er udgivet på dansk, og altså ikke på Jan Lööfs sprog svensk. Derimod udgav Carlsen Comics i Sverige en lækker samlingsudgave med alle Jan Lööfs Felix-historier.
Der er stadig mange historier der blev bragt i Politiken, som endnu ikke er udgivet i album- eller bogform. Dette gælder en del af af Wejp-Olsens produktion og de to sidste eventyr af Mårdøn Smet, f.eks.: "Felix i Mikropolis", "Felix og julemanden", "Felix og størrelsespistolen" og mange andre...
1 "Så godt som" dækker over, at Politiken adskillige gange fik kludret i rækkefølgen. Se afsnittet om Politiken nedenfor og de enkelte historier for detaljer herom.
Oversigt
Bemærk: Albumangivelse indikerer kun, at historien som sådan er udgivet i det pågældende album. Se det enkelte album for information om omredigering af historien i albummet.
Identifikation af striber (og dermed historier)
I avistrykkene indeholder samtlige striber en tydelig identifikation af striben Det viste eksempel (24•28) identificerer rammen som værende fra stribe 24 i historie 28. I albumudgaverne er disse stribe-IDer som regel fjernet sammen med PIBs copyright-mærke. Hvis det ikke var sket, kunne layoutfejl i albummene formentlig været undgået (se album 7 og 15).
Titlerne på historierne blev aldrig vist i Politiken, de fremkom først ved album-udgivelse. Til de historier, der ikke er udgivet i album, er titlerne derfor uofficielle.
WOW har oplyst, at heller ikke internt havde historierne navne, i hvert fald ikke hans.
Politiken
Felix blev bragt i Politiken mandag-lørdag, og også selv om det måtte være en helligdag, som f.eks. langfredag. Det skal også bemærkes, at på den tid var visse dage, som juledag, avisfri.
I 1970'erne var der adskillige strejker på Politiken. Under nogle af disse udkom Politiken, og dermed også Felix, kun vest for Storebælt. Efter strejkerne skete det ikke sjældent, at der var gået kludder i, hvor man var kommet til. Under de enkelt historier er gjort rede for hvilke striber, der rent faktisk blev bragt i Politiken (uanset om det kun var vest for Storebælt).
Album i serien
Førsteudgave
Jan Lööfs serie
Den første udgave af Felix er i det mindre format 19½ × 27 cm, som forlagene anvendte i 1970'erne. De tidlige forsider var flade og enkle i farverne og var ikke tegnet af seriens skaber, Jan Lööf. De to første album blev udgivet i senere oplag på bedre papir og med forsider tegnet af Jan Lööf. To af Lööfs historier mangler i denne serie, og to af historierne strækker sig over to album.
- Felix og tidsmaskinen (1973; 3. oplag 1980)
- Felix og det store oprør (1973; 3. oplag 1980)
- Felix og varulven (1973)
- Felix og Cecilie (1974)
- Felix i Afrika (1974)
- Felix og Ben Hassans skat (1976)
Den videreførte serie
Nr. 7 og 8 er af Werner Wejp-Olsen, nr. 9, 10 og 12 er med tekst af Jens Peder Agger og tegninger af Ole Munk Rasmussen, nr. 11 er af Per Sanderhage, og nr. 13, 14 og 15 er med tekst af Per Vadmand og tegninger af Ole Munk Rasmussen.
Nr. 7 og 8 er i samme mindre format som førsteudgaven af nr. 1-6. Nr. 9-15 er i det større format 22 × 29½ cm, som efterhånden blev Carlsen Comics' standardformat.
- Felix og jagten på vidunderstoffet (1978)
- Felix og den nye energikilde (1980)
- Felix og jagten på u-båden (1983)
- Felix og våbensmuglerne (1983)
- Felix og de overjordiske (1984)
- Felix og kong Fido (1985)
- Felix og gummihønen (1986)
- Felix og atomterroristerne (1987)
- Felix og rumolympiaden (1988)
Kronologisk andenudgave
Kronologisk udgave af alle Lööfs historier i standard albumformat. Med mere detaljerede forsider som faktisk var opdateret og tegnet af Jan Lööf. I denne genudgivelse kom der også to hidtil uudgivne historier med: Felix på Store Abeø samt Felix og Fantomet.
- Felix og tidsmaskinen (1988)
- Felix og det store oprør (1988)
- Felix og Fantomet (1989)
- Felix og varulven (1989)
- Felix og Ben Hassans skat (1990)
- Felix i Afrika (1991)
Samleudgaver
Tre samleudgaver, hvoraf den første kun er udgivet på svensk og den tredje kun er udgivet på dansk:
Andre udgaver
- Historien Felix og Kuruhamas skat er udgivet i Gale streger - bind 4.
- Historien Felix i Utopia er udgivet som e-bog.
Trivia
- Felix hed oprindeligt Alf. Dette fremgår bl.a. af historien Felix på Store Abeø.