ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Kurt Westergaard

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Kurt Westergaard.jpg
Kurt Westergaard
Født:

13. juli 1935 i Døstrup

Dansk tegner.

Kurt Westergaard er i nyere tid især kendt som en af tegnerne bag de såkaldte Muhammed-tegninger som udløste en større krise imellem Danmark og den muslimske verden efter deres offentliggørelse. Westergaards tegning af Muhammed med en bombe i turbanen blev et symbol på den krænkelse som visse muslimske kredse følte ovenpå offentliggørelsen af tegningerne. Kurt Westergaard levede i en lang periode derefter med konstant politibeskyttelse.

I 2008 blev Westergaard midtpunktet i den anden tegneseriekrise da efterretningstjenesten afslørede planer om at myrde ham. De mistænkte i sagen blev ikke stillet for en dommer, men i stedet administrativt udvist af Danmark, så offentligheden har kun begrænset indsigt i de konkrete omstændigheder omkring mordplanerne.

I kølvandet på afsløringen besluttede en lang række af de større danske medier at genoptrykke de kontroversielle tegninger, med henvisning til deres vigtighed både nyhedsmæssigt og symbolsk for den danske ytringsfrihed. Som ventet udløste dette genoptryk demonstrationer i den islamiske verden.

Senere i 2008 brugte den invandrerfjendske hollandske politiker Geert Wilders Westergaards tegning af Muhammed med en bombe i turbanen i den kontroversielle islam- og invandrer-kritiske film "Fitna". På grund af problemer med at få filmen vist offentligt valgte Wilders at offentliggøre den på nettet via servicen LiveLeak. Det viste sig dog efter offentliggørelsen at Wilders ikke havde fået tilladelse til at anvende Westergaards tegning som en del af filmen og han måtte derfor fjerne den. I forbindelse med sagen omkring "Fitna" tegnede Westergaard en tilsvarende tegning af Geert Wilders med en bombe i hovedet (flere eksempler på retmæssig og uretmæssig brug af tegningerne findes i artiklen om tegningerne).

Kurt Westergaards rolle som hovedperson i karikatur-krisen har også ført til invitationer til at optræde som taler, blandt andet på Dansk Folkepartis landsmøde og på flere udenlandske universiteter.