ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Lars Dahl

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Lars ved tegnebordet

Lars Dahl blev født i 1957 og laver tegneserier som hobby.

Ka - Den skøre slange

Lars begyndte at tegne serier som 15-årig, og i 1976 debuterede han som tegneseriemager i Interpresses Seriemagasinet med den humoristiske strip KA - Den skøre slange. Derefter optrådte han i forskellige amatørfanzines Knulp, På Stribe, Anderkisten, Action, Hård Kost og Dannebroget, undertiden med en mere realistisk stil.

I 1983 startede Lars sammen med Mogens Gårdsmann og Torsten Overgaard tegneseriekælderen Hjelm Påbudt i Århus (navnet skyldes at der kun var 1,74 til loftet). Lars skrev og tegnede her Septemberrevy, som handlede om det tilbagevendende problem med mangel på ungdomsboliger i studieårets start. Bagefter gik Lars og Mogens sammen om at lave pubertetssatiren Sweet Love - publiceret i Kulørte sider i 1987. Mogens var forfatter og lavede layouts. Både Mogens og Lars lavede skitser, og Lars sluttede af med at rentegne siderne.

Efter opløsningen af Hjelm Påbudt skrev Lars og Mogens i 1987 sammen de første 14 sider af et manuskript til en sørøverhistorie, Kystens brødre. Herefter gik de over til at arbejde på hver sin serie med den anden som bidragsyder og sparringspartner, et samarbejde som varede nogle-og-tyve år. Mogens tog fat på sin vittighedsserie Mads & Møller. Lars fortsatte med Kystens Brødre, og i 1994 udkom den som album.

Kystens Brødre

Kystens Brødre

Kystens Brødre beretter om den danske storkøbmandssøn Per, som i 1600-tallet bliver skyllet overbord fra et handelsskib i det Caribiske Hav og samles op af franske sørøvere. Han tager med dem til Hispaniola, hvor de jager okser og svin i de vidtstrakte skove - når de da ikke hengiver sig til hæmningsløst druk, spidsfindige manddomsprøver eller blodige indbyrdes opgør. Men stormagten Spanien mener at Hispaniola er en spansk besiddelse, og ser ikke med milde øjne på konkurrerende indvandrere.

Kystens Brødre

I 2013 genoptog Lars serien med den skøre slange Ka, og udgav serien til iPad og iPhone via Danske Tegneserieskabere app. Desværre kom denne app ikke til at slå igennem, og i dag er den droppet. Alligevel; arbejdet med at omforme de gamle vittighedsstrips til det nye format gav Lars lyst til at lave masser af nye vitser med Ka, og her i 2020 er albummet Ka...den skøre slange udkommet på Forlaget Fabel.

KA – Den skøre slange

Den skinbarlige sandhed
Den skinbarlige sandhed

I 2018 færdiggjorde Lars et album med satiriske historier omplantet til et fantasy-univers med troldmænd, pansrede krigere, vandrende træfigurer og andre mystiske væsner. Albummet veksler imellem afsnit i tusch og akvarel-gråtoner, og afsnit i fuld farvelægning. Oprindeligt var det tanken at hele albummet skulle udføres i tusch og gråtoner, men undervejs var der så mange der efterspurgte farver at Lars gav efter. Albummet udkom på Forlaget Fabel i foråret 2019.

Gråtoner

Den skinbarlige sandhed fortæller om Thorleif og Gudruns oplevelser under deres flugt fra den centrale kongemagt til fremmede steder langt ud på landet. Albummets kapitler har hvert sit tema: I første kapitel møder vi de to hovedpersoner og deres ven, Oldgeir, som hævder at han på magisk vis kan afsløre, hvad sandhed er. Da kongen ikke kan kontrollere udfaldet af denne magi, føler han sin magt truet, og Thorleif og Gudrun kommer i klemme. Andet kapitel handler om Esbjørn, som er meget dygtig til at lave modeller, både fysiske og abstrakte. Problemet er, at lige så snart han har skabt en model, så har han mistet evnen til at se virkeligheden, som den er. Han kan kun se (og forholde sig til) sin model.

Thorleif og Gudrun

I tredje kapitel følges konflikten fra første kapitel op, da Thorleif og Gudrun bliver indhentet af kongens elitekriger. Det viser sig, at denne kriger er lige så meget et offer for kongens handlinger, som de personer krigeren er udsendt for at dræbe. I fjerde kapitel er fokus er vendt imod mennesker, som alt for villigt lader sig styre og manipulere af herskere, uden at stille spørgsmålstegn ved disse herskeres intentioner eller interesser. I sidste kapitel er hovedpersonen den levende natur, som belønner de mennesker der tager hensyn til den, og straffer dem som ikke gør.

Farver