ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Storm P.

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Storm P.jpg
Robert Storm Petersen
Født:

19. september 1882

Død:

6. marts 1949

Robert Storm Petersen, eller Storm P. som han blev kaldt, var en folkelig og berømt tegner og maler, der var en af de danske pionerer inden for tegneserien. Ligeledes stod han bag den første danske tegnefilm.

Storm P. er kendt for sin karakteristiske simple streg, hans vanvittige opfindelser samt hans vagabonder der ofte spiller en central rolle i hans historier.

Biografi

Tidlige år

Robert Storm Petersen blev født i 1882 og voksede op i København. Han var elev på Teknisk Skole og fik 1899-1900 undervisning hos Valdemar Neiiendam. Derefter uddannede han sig på egen hånd til bladtegner, men under påvirkning fra Aksel Jørgensen og de øvrige medarbejdere ved magasinet Gnisten, hvortil Storm P. også selv leverede bidrag.

Det satiriske magasin Klods Hans var med til at introducere tegneserieformen i Danmark. Storm P. medvirkede som tegner på bladet i århundredets første tiår og lod sig måske inspirere lidt af sine kollegers flirten med tegneserieformen. Samtidig var han kraftigt inspireret af samtidens amerikanske tegneserier samt af svenske humorister og satirikere. Det så man allerede i 1906-07, hvor han leverede 24 tegneserier til dagbladet Ekstrabladets ugetillæg i farver, Lurifax.

I Klods Hans blev han lidt overset af både kolleger og læsere, og selv om han også fik afsat tegninger til Ekstrabladet og Blæksprutten, måtte han i årevis høre sine kolleger udtale sig om sine manglende tegnekundskaber. Ikke desto mindre kan man i dag konstatere, at han i tegneserieforløb som Vækkeuret og Sociallovgivning i 1910 udnyttede det dengang nye mediums muligheder for at levere kontante, morsomme og bidske pointer på en så indforstået facon, at de endnu har værdi i 1990'erne.

De tre små mænd

Først i 1913 var Storm P. dog for alvor parat til at introducere tegneseriemediet i Danmark. Det skete i ugebladet Verden og Vi 7. marts 1913, hvor den opfindsomme mand i Storms tegneserie Kan De det? bogstaveligt kasseres af sine assistenter gennem de sidste par måneder, de tre små mænd. Et par måneder senere introducerede Storm P. en figur, som fik til opgave at nummerere billederne, og dermed var tegneserien De tre små mænd og Nummermanden en realitet.

Serien løb i Verden og Vi indtil 1916, hvorefter den indtil 1923 var at finde i B.T. og i det svenske Vecko-Journalen. Derefter vedblev Storm P. periodevis at få nye ideer til serien - og genbruge mange af de gamle - indtil 1940'erne, hvor De tre små mænd og Nummermanden endeligt stoppede. Men man må erkende, at perioden 1913-23 så absolut er den bedste og mest originale. Da var serien fuld af overraskende og barokke indfald og præget af en total mangel på respekt overfor alt, der smager af lov og orden - uden dog at nå de samme anarkistiske højder, som en anden af datidens tegneseriesuccesser, den amerikanske Knold og Tot. De tre små mænd kom også til at optræde i Danmarks første tegnefilm, som Storm P. producerede i samarbejde med filmfotografen Karl Wieghorst. Den havde premiere til jul 1920 i Paladsteateret i København. Inspirationen til denne tegnefilm havde Storm P. fået under en rejse til USA i 1919.

Desuden sørgede han for yderligere PR til serien ved at stille sig til rådighed som hurtigtegner med sine tre små mænd på programmet ved diverse arrangementer.

En underlig mand

Robert Storm Petersen sprudlede af ideer og indfald til De tre små mænd og Nummermanden, men ikke alle var lige egnede til denne series univers. Derfor skabte Storms pantomimestriben En underlig mand, som han anvendte som forum for mere spidsfindige, barokke indfald med jævne mellemrum indtil 1949.

Peter og Ping

Storm P.'s mest berømte og elskede tegneserie var (og er) Peter og Ping, som startede i 1922 i dagbladet B.T. Storm P. havde siden B.T.'s start i 1916 været medarbejder på avisen, så da bladets redaktør Gunnar Helweg Larsen i 1922 ønskede en tegneserie i bladet, henvendte han sig til Storm. På et redaktionsmøde blev det besluttet, at den skulle dreje sig om en københavners oplevelser, men i øvrigt fik Storm P. frie hænder.

Den 8. marts samme år præsenterede Storm P. sin nye hverdagsstribe Peter Vimmelskaft, hvori en lang, ranglet, cigarrygende herre med minimalt overskæg oplevede dagligdags fortrædeligheder i humoristisk indpakning. Den 7. november samme år gik figuren - som nu var blevet en lille, trivelig herre - på restaurant medbringende en pingvin, og dette skabte startskuddet for tegneserien Peter og Ping. Storm P. tegnede striben, som efterhånden også blev til en søndagsside i farver, indtil sin død i 1949. Ikke kun danskerne tog imod den med begejstring. Den blev Danmarks første internationale tegneseriesucces.

Oscar den tavse detektiv

Storm var en flittig tegner lige til sin død i 1949. Udover de nævnte tegneserier og et hav af vittighedstegninger med vagabonder og andre mennesker, beskæftigede han sig med endnu en tegneserie. Den gik i Politikens søndagstillæg Magasinet i 30rne og bar titlen Oscar den tavse detektiv.

Robert Storm Petersen døde i 1949. Men hans tegneserier lever stadig. Ud over billedbogsversioner udgivet i mange oplag er både De tre små mænd og Peter og Ping udgivet i hæfteform i flere år - både før og efter 1949. Storm P. virkede ikke kun som tegneserieskaber, men også som satirisk tegner til bl.a. årshæfterne Blæksprutten og Svikmøllen. Han var også en af sin tids mest originale og barokke danske malere og forfattere - ligesom han med held forsøgte sig som skuespiller bl.a. på revyscenen. Hans mangesidede virke får man indtryk af på Storm P. museet ved Frederiksberg Runddel. I øvrigt gav Storm P.s figur Ping navn til Søndags B.T.s børneklub i et par årtier fra 1930'erne, ligesom den lægger navn til den danske tegneseriepris Pingprisen, som blev uddelt 1986-1996 af tegneserieforlagene sammen med B.T. i form af en statuette, et diplom og 25 000 danske kr. Prisen bliver genoptaget i 2012 af Dansk Tegneserieråd, Nummer 9, Komiks.dk og Storm P. Museet.

Værker

Storm P. har bl.a. skabt:

Litteratur

Eksterne links