ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Tove Jansson

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Tove Jansson.jpg
Tove Marika Jansson
Født:

9. august 1914 i Helsinki

Død:

27. juni 2001 i Helsinki

Tove Jansson, finlandssvensk forfatter, illustratør og tegneserieskaber, skabte den verdensberømte bog- og tegneserie Mumitroldene. Hendes forældre var kreative, moren var tegner og faren var billedhugger. Hun er selv uddannet indenfor kunst. Arbejdet med Mumitroldene begyndte allerede i midten af 1940erne, hvor den første bog kom frem. Hun begyndte at tegne Mumitroldene i 1953 som en avisstribe; hun stod for tegningerne fra 1953 til 1959. Udover arbejdet med Mumitroldene har hun også været satirisk tegner for flere aviser. Hendes bror, Lars Jansson, var involveret i historieskrivningen til mange af historierne, og han overtog også tegnearbejdet i 1959, da Tove var blevet for træt af det stressende arbejde med tidsfrister; hun havde det ikke godt med at skulle være kreativ på tid.

I 2008 begyndte Carlsen at udgive serien kronologisk i fem bind, med et bind planlagt om året udgivet på Tove Janssons fødselsdag. Udgivelserne er oversatte udgaver af de engelske udgaver.

Tove Jansson and childrens culture Obverse.jpgTove Jansson and childrens culture Reverse.jpg

Eksterne links