ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Turbot

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
En Turbot Rhino I bygget i det virkelige liv!
En Turbot T2 I bygget i det virkelige liv!
Turbot Rhino I i tegneserien
Turbot T2 i tegneserien

En af de mere mindeværdige ting fra historierne om Splint & Co. er naturligvis Splint og Kviks bil, Turbot'en (eller Turbomobilen), som Franquin designede. Ved at læse historierne i kronologisk rækkefølge, kan man stykke bilens historie sammen fra start til slut, og det er næsten en hel sidehistorie i sig selv:

I Arvestriden møder Splint og Kvik for første gang Martin og Rulle-Børge fra bilfirmaet Turbot, da Kvik som en del af prøverne fra testamentet skal deltage i et racerløb. Det er Turbots racermodel, han fuldfører løbet i.

Martin og Rulle-Børge optræder igen i Næsehornets hemmelighed, hvor Turbot-fabrikken har været udsat for sabotage og spionage i forbindelse med det hemmelige arbejde på deres nye turbo-motor. Splint og Kvik hjælper med at tilvejebringe de hemmelige planer over motoren og modtager som tak herfor den første færdigt udviklede Turbot-model i gave af Rulle-Børge, modellen "Turbot Rhino I", opkaldt efter hele affæren med næsehornet. Historien er fra 1953.

I historien Ægget fra fortiden fra 1957 kører Splint og Kvik stadig i denne ældre model, men i den efterfølgende korte historie, Oliesheik på afveje, trykt i albummene Et værre cirkus og Guld og gorillaer, kører en farveblind oliesheik galt i deres bil og totalskader den. Som bod herfor forærer ham dem en nyere Turbot-model, "T2", hvor designet er blevet opdateret betydeligt, og funktionaliteten er helt i top:

  • Når dørene åbnes, glider de ind i karosseriet og skjules fuldstændigt.
  • Modellen er en cabriolet, og 'kalechen' er lavet af et klart gennemsigtigt materiale, så det føles som om man sidder under åben himmel selv med kalechen oppe. Når den skjules, glider den ned under bagagerummet.

Ahh... hvem ville ikke gerne have en bil der kunne det!

Turbot model "T2" holder faktisk i 11 år! Men designmæssigt var den også langt forud for sin tid. Først i Franquins sidste album, Ballade i Champignac fra 1968, skifter Splint og Kvik bil igen, denne gang til et virkeligt mærke, nemlig en lille Honda S800 sportsvogn, der går videre i Fourniers historier.