ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Ørsted – han satte strøm til verden

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Ørsted-forside.jpg

Udkom 22. juni 2020.

Forlagets beskrivelse

En forårsdag i 1820 lod Hans Christian Ørsted under en forelæsning strømmen fra et batteri løbe gennem en platintråd hen over et kompas – og kompasnålen bevægede sig! Ørsted havde dermed påvist den sammenhæng mellem elektricitet og magnetisme, der er forudsætningen for, at vi kan tænde lyset, bruge vores telefon og køre en tur i vores elbil.

H.C. Ørsted er en af Danmarks allerstørste naturvidenskabsmænd. I efteråret 2018 besluttede Jens Olaf Pepke Pedersen, seniorforsker ved DTU SPACE Institut for Rumforskning, og Forlaget Eudor derfor, at Ørsted i 200-året for sin opdagelse af elektromagnetismen fortjente at blive hædret med en tegneserie. To af Danmarks førende tegneserieskabere, Ingo Milton og Sussi Bech, er lige nu ved at lægge sidste hånd på en 80-siders grafisk roman, der udkommer 22. juni.

"ØRSTED – han satte strøm til verden" kommer hele vejen rundt om Ørsted, der forelskede sig i chefens husholderske, studerede i Napoleons Paris, oplevede Københavns bombardement, var i familie med Adam Oehlenschläger, blev en af den danske guldalders ledende kulturpersonligheder, inspirerede H.C. Andersen til flere eventyr, fik den unge Grundtvig til at se rødt, lagde grunden til DTU og meget, meget mere.

Videoer

Op til albummets udgivelse producerede de tre ophavsmænd 19 promotion-videoer, der blev offentliggjort på forlagets YuTube-kanal, og hvor de fortalte om forskellige aspekter omkring albummets indhold og tilblivelse.

Oplag

Albummet er trykt i følgende oplag:

  • 22. juni 2020: 1. oplag, trykt i Ungarn
  • 22. juli 2020: 3. oplag, trykt i Danmark
  • 5. august 2020: 2. oplag, trykt i Ungarn
  • 10. oktober 2020: 4. reviderede oplag, trykt i Ungarn
  • 25. marts 2021: 5. oplag, trykt i Ungarn
  • 17. december 2021: 6. oplag, trykt i Ungarn
  • 22. september 2023: 7. oplag, trykt i Letland


Ifølge forlaget [1] er albummet dermed trykt i mere end 6.000 eksemplarer og solgt over 5.600 eksemplarer, hvilket ifølge Sussi Bechs hjemmeside "gør Ørsted-tegneserien til den mest solgte danske tegneseriefortælling fra 2020." [2]

Engelsk udgave

En engelsk udgave, "Ørsted. He electrified the world", udkom 21. august 2020.

E-bogsudgave med tale/lyd

I 2021 blev "Ørsted - han satte strøm til verden" udgivet som e-bog med tale/lyd, hvor tegneseriens replikker var indtalt af Ingo Milton. Der blev produceret én udgave til bibliotekerne, og én til salg gennem netboghandelerne. Begge var i EPUB3 format, men i salgsudgaven zoomes der ind på de enkelte billeder under replikkernes oplæsning, mens biblioteksudgaven viser hele siden.

De sætter streger til "Ørsted"

Ingo Milton

Ingo Milton er født i 1954 i Viborg og uddannet på Kunsthåndværkerskolen i Kolding, linien for tegning og grafik. Ingo Miltons tegneserieproduktion omfatter en bearbejdning af H.C. Andersens Skyggen, middelaldertegneserien Skalken Joff for forlaget Carlsen, den manga-inspirerede Alfa, Sepp & Stick for forlaget Fahrenheit og Den behøvlede svend for Den Gamle By i Aarhus. Desuden historiske visualiseringer for Museum Østjylland, Moesgård Museum, Orlogsmuseet og Den Gamle By. Modtog Hanne Hansen-prisen i 2014.

Sussi Bech

Sussi Bech er født i 1958 i Birkerød. Uddannet på Skolen for Brugskunst 1983. Hun har lavet over 20 tegneseriealbum med Nofret, Aida Nur, Dalila den Drevne og andre figurer – ofte med oldtiden som tema. Har desuden leveret tegneserien Eks Libris til Weekendavisen, illustreret Kaj og Andrea, Snus Mus og Emmy og skrevet bøgerne om "Aziru" og "På ferie med Emil". Sussi Bech har modtaget bl.a. BØFA-prisen, Ping-prisen, Orla-Prisen, Birkerød Kulturpris, Hanne Hansen-prisen og i 2015 modtog hun den svenske Adamsonstatuetten, der blev uddelt ved Svenska Serieakademins 50 års jubilæumsfest i Stockholm.

Jens Olaf Pepke Pedersen

Jens Olaf Pepke Pedersen er født 1958 i Aabenraa. Han er ph.d. i fysik og seniorforsker på DTU Space, hvor han forsker i klimaændringer og arbejder med anvendelse af satellitdata især i Arktis. Han har tidligere arbejdet på Aarhus og Københavns Universiteter, det europæiske forskningscenter CERN i Geneve samt på flere amerikanske universiteter. Han skrive om videnskab for Weekendavisen, er redaktør af fysik- og astronomitidsskriftet Kvant og har modtaget Det naturvidenskabelige Fakultets formidlingspris på Københavns Universitet. I 2017 vandt han prisen for årets danske forskningsresultat efter en afstemning på videnskab.dk.

Nomineringer

"Ørsted - han satte strøm til verden" blev nomineret til Claus Deleuran Prisen i kategorien Bedste Danske Tegneserie 2020.

Eksterne links

  • https://www.eudor.dk/shop-2/boeger-for-boern-fra-8-aar/oersted-han-satte-stroem-til-verden/
  • https://www.sussibech.dk/om-sussi-bech/