ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Akira

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Kaneda.jpg
Akira logo.gif


Akira er en manga (japansk tegneserie) af Katsuhiro Otomo. Den foregår i en nær fremtid, hvor Tokyo trues af et hemmeligt våben. Serien har forlængst opnået kultstatus, og regnes for et af de vigtigste gennembrud for manga i vesten.

Om serien

Akira – et episk værk på mere end 2000 sider – er tegnet i årene 1982-1990. Otomos fantastiske urbane fremtidsunivers udfolder sig som en langsom eksplosion for øjnene af læseren i kraft af seriens flotte grafiske udtryk og filmiske fortælleform. Akira blev efterfølgende lavet som stærkt forkortet tegnefilm i 1988, hvilket, grundet dens meget uvestlige form og udtryk og dens (for den tid) høje tekniske kvalitet, var med til at udbrede og popularisere manga og anime i vesten.

Ligesom Otomos andre værker (som f.eks. Domu), tager fortællingen udgangspunkt i ideen om personer med overmenneskelige kræfter, som f.eks. evnen til at kontrollere fysiske ting med sindet. Men historiens egentlige fokus ligger mere på de involverede personer, sociale sammenhænge og de politiske konsekvenser ved eksistensen af personer med sådanne kræfter i vores samfund.

Resumé

Akira foregår i en nær fremtid efter en formodet – og uprovokeret – atombombe-sprængning har lagt Tokyo øde, hvilket resulterede i en tredje verdenskrig. Tre årtier senere har "Neo-Tokyo" rejst sig af asken, bygget på en ø i Tokyo-bugten. Byen plages af optøjer – rivaliserende bander kæmper indbyrdes om magten i lokaloråderne, terrorister og oprørsgrupper hærger byen i kamp mod det korrupte militante styre. De to venner Tetsuo og Kaneda er begge medlemmer af en motorcykelbande. Under et ræs på motorcykler blokeres Tetsuos vej pludseligt af et barn på vejen, og inden han kan nå at undvige, sprænger hans motorcykel uforklarligt i luften, og Tetsuo skades. Få øjeblikke senere bliver gruppen omringet af millitærhelikoptere, der uden forklaring tager det uskadte barn og den sårede Tetsuo med sig, til Kanedas store forvirring og frustration. Kanedas forsøg på at finde Tetsuo igen gør det efterhånden klart for ham, at de og det mystiske barn er involveret i noget, der går langt ud over lokale bandekrige, og rækker tilbage til Tokyos oprindelige ødelæggelse.

Den danske oversættelse

Akira blev oprindeligt udgivet på japansk i 1984-1990. Siden oversat til amerikansk og udkommet fra Epic Comics (ejet af Marvel Comics) i 1988-1995 i i alt 38 bind. Katsuhiro Otomo var med til at lave den amerikanske udgave, som nu kunne læses fra venstre mod højre og ikke, som er tradition indenfor manga, fra højre mod venstre. Ved samme lejlighed blev serien farvelagt, få sektioner blev fjernet, og slutningen blev skrevet om for at være mere spiselig i vesten.

Den danske udgave er oversat fra den amerikanske af Niels Søndergaard og håndtekstet af Lisette Frederiksen. Det er derfor tvetydigt, om det er den amerikanske eller den japanske udgave, der skal betragtes som den originale for den danske.

Hvis man ønsker at læse Akira som den oprindeligt er tiltænkt, bør man læse nyudgivelsen fra Dark Horse (2000-2002) i 6 bind, nu i sort-hvid. Hvis man derimod foretrækker at læse den i farver og kan leve med ændringerne, er den danske udgave fuldt acceptabel.

Album i serien

Serien er udkommet i 20 bind på dansk fra Carlsen og er dermed komplet.

 1. Den gamle by
 2. Tetsuos magt
 3. Fælden klapper
 4. Mutanternes kamp
 5. Opvågningen
 6. Dræbersatellitten
 7. Sakakis mission
 8. Takashis sejr
 9. Hersker over kaos            
 10. Åbenbaringen
 1. Blodbad i templet
 2. Det tredje fænomen
 3. Kanedas drømmesyn
 4. Magtens bevis
 5. Kraftprøven
 6. Transmutation
 7. Gensynet
 8. Drømme fra fortiden
 9. Venner for altid
 10. Legenden

Forsider

Andre forsider

Forsiderne på genudgivelserne af Akira fra Dark Horse:

Eksterne links