ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Marvel Comics

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning

Amerikansk forlag der blev grundlagt i 1961. Virksomheden var oprindeligt grundlagt som Timely Comics i 1939. Selv om forlaget gennem tiderne har udgivet serier i en lang række genrer, er det fortrinsvist gennem skabelsen af en række serier med superhelte, skabt af Stan Lee og Jack Kirby, at forlaget blev etableret.

Marvel.jpg

Baggrund

Trods en række op- og nedture er Marvel i dag etableret som en mediekoncern der anvender de superhelte som man har etableret siden tresserne til at udgive indhold indenfor både tegneserier, bøger, computerspil og film. Ikke mindst filmafdelingen som i en årrække blev ledet af Avi Arad har været medvirkende til at etablere superheltene på det store lærred gennem store publikumssucceser som Spider-Man og de tre X-Men-film.

I dag ledes tegneseriedelen af Marvel af chefredaktør Joe Quesada, som har vist en stor evne til at tiltrække talentfulde forfattere og tegnere. Gennem sit engagement i Hollywood har Marvel også formået at tiltrække en del kreative folk som tidligere har arbejdet indenfor film og tv, for eksempel Joss Whedon som har forfattet Astonishing X-Men og senere overtog serien Runaways.

Gennem hele sin levetid har Marvel været i stadig konkurrence med DC Comics, som man fører en indædt kamp med om kreative talenter, blandt andet gennem eksklusive kontrakter som har medført at de to forlags tegnere og forfattere ikke har kunnet arbejde for konkurrenten. Dette har dog ikke stået i vejen for at figurerne fra de to universer har kunnet mødes i forskellige eventyr, for eksempel Superman og Edderkoppen og Justice League og Avengers.

Den 31. august 2009 blev det offentliggjort, at Disney ønskede at købe Marvel for en samlet sum på fire milliarder dollars. I den forbindelse udtalte Robert Iger fra Disney, at man så opkøbet af Marvel som et sidestykke til det tidligere opkøb af Pixar. Marvels store marked blandt mænd ventes at supplere Disneys allerede stærke position hos det kvindelige publikum gennem serier som Hannah Montana.

Dansk kontra engelsk navngivning

En kontroversiel og ofte diskuteret beslutning i den danske udgivelse af Marvel var, at man i 1999 overgik fra danske til engelske navne på serierne og de medvirkende helte. Tidligere havde udgivelserne af Marvel traditionelt haft specielle danske navne til de medvirkende, for eksempel Edderkoppen (Spider-Man) og Jærven (Wolverine). Imidlertid stiftede stadigt flere læsere bekendtskab med figurerne under deres oprindelige amerikanske navne, blandt andet via forskellige tegnefilm som kunne ses på danske TV-kanaler, så udgiverne traf beslutningen om at overgå udelukkende til amerikanske navne.

Skiftet medførte heftige diskussioner iblandt danske fans. I dag, hvor figurerne optræder ikke bare på tegnefilm, men også i spillefilm og computerspil, virker argumentet for at skifte til de amerikanske navne styrket, men omvendt kan man med rette forsvare at et specielt dansk stykke kultur går tabt ved at give afkald på dem, idet det ikke er unormalt at fordanskninger af amerikanske udtryk ender med at indgår i dagligsproget, jævnfør for eksempel brugen af Langtbortistan i den danske udgave af Anders And.

Marvels digitale univers

Marvel Comics har været på forkant med udviklingen på internettet i en længere periode. Forlagets hjemmeside tilbyder ud over almindelige oplysninger om Marvel-universet og nyheder om kommende udgivelser også en række digitale tjenester, såsom podcasts i MP3 format hvor forfattere bliver interviewet omkring deres arbejde. Disse er siden blevet suppleret med video-versioner med blandt andet den ugentlige opdatering "The Weekly Watcher" med Alexa Mendes som værtinde. Marvels hjemmeside byder også på digitale tegneserier, hvor flere udgivelser fremover vil blive lavet specifikt til den digitale afdeling. Desuden kan man på siden se gratis udgaver af animerede film med blandt andet Fantastic Four og X-Men Evolution.

Marvels chefredaktør Joe Quesada optræder jævnligt på MySpace siden for amerikanske tegneserier og forlaget har sin egen kanal på youtube.

Udgivelser fra Marvel

Serier fra Marvel og andre artikler med tilknytning til Marvel findes under kategorien Marvel Comics.

Eksterne links