ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Bill Watterson

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Bill Watterson2.jpg
William Boyd Watterson
Født:

5. juli 1958 i Washington D.C.

Bill Watterson er forfatter og tegner af den succesfulde serie Steen & Stoffer.

Baggrund

William B. "Bill" Watterson II er født i Washington D.C. den 5. juli 1958. Som 6-årig flyttede familien til Ohio, hvor han også bor den dag i dag. Watterson har altid været vild med tegneserier og har tegnet hele sit liv. Han er uddannet på Ohio's Kenyon College i 1980 med afgangseksamen i politisk kundskab. Igennem collegeårene tegnede han striber til den lokale skoleavis, "The Kenyon Collegian".

Bill Wattersons inspirationskilder tæller Walt Kellys Pogo, Charles Schulz' Radiserne og George Herrimans Krazy Kat, og han har udtalt stor beundring for disse tre serier, der i hans øjne både underholder samtidig med at de beskæftiger sig med vigtige problematikker. Disse serier var med til at åbne hans øjne for mulighederne i tegneseriemediet.

Under de 10 år, Steen og Stoffer kørte i aviserne. tog han to gange orlov fra serien.

Gennembrud

Han fik sit første job som tegneserietegner lige efter han havde færdiggjort sin uddannelse, hvor han tegnede politiske striber til avisen Cincinatti Post. Dette faldt dog ikke i hans smag, og han stoppede i enighed med avisens ledelse efter et halvt år, med begrundelsen at han var mere vild med humor end med politik. Igennem de følgende år havde han diverse småjob som han hadede - han arbejdede bl.a. for en mindre avis, hvor han satte annoncer op og lavede grafik til dem. Han følte sig aldrig til rette og så sig selv og de andre ansatte som veritable lønslaver. Arbejdet var simpelthen noget der måtte gøres for at tjene til føden.

Sideløbende forsøgte han igen og igen at sende tegneserieidéer til udgiverne og aviserne i USA, og med det femte forsøg gav det pote: hans stribe "In the doghouse" åbnede udgiverne United Features' øjne. De overtalte dog Watterson til at fokusere mere på hovedpersonens lillebror og hans plystiger, hvilket Watterson ikke havde nogle problemer med. Men da de bad ham om at tegne en anden af deres figurer, "Robotman", ind i serien, nægtede han, og UF frasagde sig aftalen. Heldigvis så Universal Press potentialet i serien, og den første Steen & Stoffer så dagens lys i 1985. Serien har gået i 2400 aviser i USA, kun overgået af Charles Schulz' Radiserne med 200 aviser.

Kamp for rettigheder

Bill Watterson i arbejde

Watterson har været en dedikeret forkæmper for tegneres forhold overfor udgiverne ("syndikaterne") i USA, samt seriestriber og deres format-begrænsninger i aviserne. Han mener, at udgiverne udnytter deres monopol-lignende magt og tramper på tegnernes rettigheder ved bl.a. at fastholde lave priser for striberne og kræve, at tegnerne afgiver deres rettigheder til figurerne og materialet, hvilket giver usle forhold for tegnerne og maksimal profit til udgiverne. Han var meget åben og direkte i sine meninger - her følger et link til en tale, han holdt på "Festival of Cartoon Art" i Ohio 1989, hvor han slår ud mod "syndikaterne".

Derfor har han også nægtet tilladelse til at producere nogen form for merchandise til Steen & Stoffer udover to kalendere, en t-shirt for MoMa (Museum of Modern Art) og en tekstbog for børn. Deraf kommer, at alt hvad man kan finde på markedet af krus, t-shirts, sengetøj osv. med Steen & Stoffer på, stort set er ulovligt. Med hans egne ord var det ikke en håndfast beslutning fra begyndelsen, men jo mere han tænkte over det, jo mere følte han, at hver eneste genstand, der kunne sælges som merchandise, modsagde sig den frie ånd i serien og dermed var i konflikt med hele seriens grundlag.

Watterson har også altid kæmpet imod den konstant svindende spalteplads, avisstriber bliver trykt i, og føler, at det begrænser formatet af serierne og ødelægger friheden i fortælleform og udtryk. For ham er tegneserien som genre en kunstform og et medium for seriøst personlige udtryk og meninger. Da han besluttede sig for at stoppe arbejdet med serien i 1995, var en af hans begrundelser, at han følte han havde gjort hvad han kunne med daglige deadlines og så begrænset fortælleplads. Han ønskede at arbejde i et roligere tempo og uden at skulle gå på kunstnerisk kompromis. Læs hans brev til redaktørerne her.

Watterson i dag

Bill Watterson - selvportæt

Watterson er en yderst privat og tilbageholdende mand og har kun sjældent ønsket at medvirke i interviews. Han bor i dag stadig i Ohio med sin kone og tre katte, hvor han efter sigende fokuserer mere på en anden af sine store interesser, maleri. Det rygtes, at han brænder malerierne, fordi han har hørt at de første 500 malerier man laver kun er øvelse.

Priser

Selvom Bill Watterson aldrig blev medlem af NCS (National Cartoonists Society), har han dog vundet to af deres Reuben-priser for "Outstanding Cartoonist of the Year" i 1986 og 1988. Han var den yngste tegneserietegner, der havde vundet den. Han blev nomineret igen i 1992, men på det tidspunkt ændrede NCS deres politik på området til, at prisen kun kunne vindes én gang per person.

Trivia

  • Det kendte udtryk fra serien, "at bygge karakter", stammer efter sigende fra Bills egen far.
  • Bill Watterson ynder at cykle, hvilket der også er mange referencer til i tegneserien.
  • Hans kat "Sprite" har været en stor inspiration til tigeren Stoffer i serien.

Eksterne links