ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Bruce J. Hawker

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Bruce J Hawker vignet.jpg

Bruce J Hawker logo3.jpg


Historisk spændingsserie skabt af William Vance. Serien handler om en ung engelsk flådeofficer i det 18. århundrede. Søslag, spionage og forræderi er hverdagskost for den unge hovedperson.


Lidt om serien

William Vance har beskæftiget sig med emnet engelske flådeofficerer før. Det var med serien Howard Flynn, som han skabte i samarbejde med Yves Duval. Men hvor Howard Flynn mest er en klassisk hollywoodhelt, er Bruce J. Hawker en del mere nuanceret. Den unge officer, som burde have en lys og lovende fremtid i udsigt, er ikke udpræget succesfuld. Han bliver behandlet uretfærdigt af sine overordnede, udstødt af sine adoptivforældre, og hans forlovede ophæver sin forlovelse med ham. Dette giver Vance mulighed for med stor autenticitet at beskrive den historisk æra mere beskidt og rå. Som for eksempel i historien Dømt til undergang.

Udgivelser i serien

Bruce J Hawker billede.jpg

Serien udkommer første gang med historien Kurs mod Gibraltar (Cap sur Gibraltar) i det belgiske magasin Femmes d'aujourd'hui i 1976-77 med Vance som både forfatter og tegner. I 1979 bliver historien fra Femmes d'aujourd'hui totalt omredigeret. Der bliver både fjernet og tilføjet sider til historien, foruden at mange af siderne får en ny farvelægning. Resultatet bliver to historier: en kort, med titlen La ruche infernale, og en lang, der beholder den oprindelige titel Cap sur Gibraltar. Begge historier udkommer i seriemagasinet Tintin i Belgien og Frankrig. Serien forsætter i det franske Tintin og dets efterfølgere frem til 1993. Sideløbende udgives historierne i 7 album.

I 1986 havde Vance travlt med andre serier som f.eks. Ramiro og XIII og blev enig med André-Paul Duchateau, den daværende redaktør af Tintin, om at de samme skulle fortsætte serien med Bruce J. Hawker. Vist nok fordi at André-Paul Duchateau ikke ønskede, at Vance skulle gå til et andet forlag. I hvert fald skrev Duchateau serien fra og med album nr. 4. I det danske album nr. 3 står der, at det er skrevet af André-Paul Duchateau. Dette kan ikke være korrekt, idet det album var den sidste Hawker-historie, som Vance selv skrev.

I Danmark får serien premiere i Seriemagasinet i 1983. Efter at Carsten Søndergaard var blevet redaktør på Seriemagasinet, var en del franske og især belgiske serier begyndte at dukke op i bladet. Bruce J. Hawker var en af dem. I Seriemagasinet udkommer de to første omredigerede historier fra Tintin - La ruche infernale og Kurs mod Gibraltar. Desværre bliver det ikke til mere Hawker i Seriemagasinet, da bladet kort efter går ind.

I 1985 påbegyndes den danske albumserie med Bruce J. Hawker. Frem til 1988 udkommer der i alt 5 album, hvorefter serien stoppes midlertidigt. Forlaget Donovan Comics udgiver de sidste to 2013-2016.

På fransk genudgives serien for tiden i en komplet bogudgave.

Oversigt

Årstallet viser, hvornår historien første gang bliver udgivet. For alle historier på nær den sidste, er dette som føljeton, enten i magasiner eller serieblade. Fransk nummer henviser til albumudgave.

Bruce J. Hawker
Fransk originaludgave Sider Forfatter Dansk udgave
Nr År. Titel Titel Serie, nr. og år
1976 La ruche infernale 16 William
Vance
Bruce J. Hawker Seriemagasinet nr. 308, 1983
1 1976 Cap sur Gibraltar 46 Kurs mod Gibraltar Seriemagasinet nr. 308-309, 1983
Bruce J. Hawker nr. 1, 1985
1980 L'écervelé 10
2 1981 L'orgie des damnés 46 Dødens kyst Bruce J. Hawker nr. 2, 1986
3 1985 Press gang 46 Dømt til undergang Bruce J. Hawker nr. 3, 1987
4 1986 Le puzzle 46 André-Paul
Duchâteau
Brikkerne samles Bruce J. Hawker nr. 4, 1987
1987 Top secret 2
5 1987 Tout ou rien 46 Sidste indsats Bruce J. Hawker nr. 5, 1988
6 1990 Les Bourreaux de la Nuit 45 Nattens bødler Bruce J. Hawker nr. 6, 2013
7 1996 Le royaume des enfers 46 Underverdenen Bruce J. Hawker nr. 7, 2016

Forsider

Eksterne links