ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Diskussion:Forside/Resumer med spoilere

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning

Jeg har bemærket, at retningslinierne angiver, at resumer ikke bør indeholde spoilere. Jeg mener at resumeer ofte tjener to formål:

1. At give en kort intro til et album så man kan finde ud af det et man bør læse

2. Some referencemateriale efterfølgende, når man godt vil genopfriske et album man læste for lang tid siden (og måske lånte på biblioteket) eller som man diskuterer med venner og godt vil refererer til.

De spoilerfrie resumeer opfylder kun punkt 1. Er der nogen der har nogen indvendninger med indhold som på Galningen uden navn eller Den gamle by (på sidstnævnte er det spoilerfrie indhold på Akira). Dermed bliver formål nr. 2 også opfyldt.

Hvis det er acceptabelt, vil jeg helstille til, at retningslinierne rettes til så det ikke direkte opfordres at sådanne sektioner skrives om.

Hvad synes I andre?

Marner 5. feb 2008, 22:12 (CET)

Et resume kan skrives tilpas tvetydigt til at nye læsere ikke får spoleret oplevelsen og gamle læsere får genopfrisket albummet. Med hensyn til spoilerfrit indhold, holder det ikke med efterfølgere. Eksempel; Tintins »Enhjørningen«s hemmelighed: "finder Tintin mon alle tre skattekort?" og i efterfølgeren Rackham den Rødes skat: "Med skattekortene i hånden, finder Tintin så skatten?". Man skal ikke være Einstein for at regne ud at Tintin fandt skattekortene i »Enhjørningen«s hemmelighed.--Lars And 5. feb 2008, 22:59 (CET)
Ang. at det er svært at lave spoilerfrit indhold for enkelte dele i en serie, er også årsagen til at jeg på Akira (serien) valgte at have den korte spoilerfrie introduktion, mens der kun er et spoilerresume for bog 1. Jeg synes ikke det giver mening at skrive et resume for Akira bog 2, hvis der ikke kan fortælles noget om plottet. Så nej, jeg tror ikke kan man kan skrive spoilerfrie resumeer der kan bruges til at genopfriske albummet. Marner 6. feb 2008, 11:11 (CET)
Som en sidebemærkning vil jeg gerne henlede opmærksomheden på at vi har spoileradvarsels skabeloner:
Joen 6. feb 2008, 12:47 (CET)

Det er muligt at det er mig som er for meget regelrytter, men på retningsliniersiden står:

<quote>

Resuméer er gode til at give et kort indtryk af, om et album ville interessere én - men de bør ikke indeholde spoilere om historiens vigtige vendepunkter eller slutning. Der er ikke noget værre end at få fortalt slutningen af en serie man ikke selv har læst færdig!!

  • Støder man på et resumé et sted, der virker lidt for afslørende, kan man vælge at foreslå det til omskrivning ved at indsætte skabelonen {{resumestub}} og evt. skrive en kommentar herom på diskussionssiden.
  • OBS! Andet indhold i wikien, såsom kronologier, figurbeskrivelser eller trivia kan forventes at indeholde spoilermateriale, og man bør som forfatter af artiklen gøre læseren opmærksom på dette ved at indsætte en spoiler skabelon på disse steder: {{spoilere}}

</quote>

Dette antyder at resumeer ikke bør indeholde spoilere og at det er dårlig stil at bruge spoiler skabelonen med mindre det er kronologier, figurbeskrivelser, etc.

Jeg vil bare være sikker på at indhold som det jeg lavede på Galningen uden navn eller Den gamle by er acceptabelt. Hvis ikke, vil jeg ikke spilde tid på at skrive flere resumeer~af den karakter. :) Marner 6. feb 2008, 15:49 (CET)

Kunne man ikke lave en spoiler-skabelon, der virkede sådan her:

Jeg har snydt og brugt oversigtsskabelonen, for det var hurtigt at vise effekten med, men ville det ikke være smart? Så kunne der i princippet, være så detaljeret et resume som muligt i artiklen - alt andet end det overordnede plot ville alligevel ikke fylde mere end en linje, medmindre, man bad om at se det. --S-mand 6. feb 2008, 16:35 (CET)

Jeg kigger lidt med fra sidelinjen her og vil blot tilføje to ting til diskussionen:
1: Vi kan godt ændre i retningslinjerne baseret på hvad i når frem til her.
2: S-mand, fantastisk dejligt spoiler eksempel. God idé -- men måske kun til VIRKELIGT spoiler-agtigt materiale, såsom "Darth Vader er Lukes far" fra før-vi-alle-vidste-det. (Ha ha, enig, i øvrigt, med dit spoiler eksempel :) ). Joen 6. feb 2008, 17:35 (CET)

Okay, det lader ikke rigtig til at der nogen indvendinger med de resumeer jeg allerede har lavet, så dem vil jeg fortsætte med at lave. Hvis der ikke er nogen der har yderligere indvendinger synes jeg du skal rette retningslinierne Joen, sådan at det er okay at lave et resume med spoilere så lang tid det er markeret tydligt med spoiler skabelonen. Marner 6. feb 2008, 17:48 (CET)

Retningslinierne er netop kun retningslinier... det er i praksis umuligt altid at overholde dem, specielt mht. resuméer. Nu står der jo også i retningslinierne at resuméer ikke bør indeholde spoilere, så det er jo ment med sans for hvad der kan lade sig gøre. Og så længe at man ihvertfald indsætter spoileradvarslen, synes jeg det er fint nok. (Iøvrigt er det IKKE ment som at det er dårlig stil at indsætte spoileradvarsel - hvis retningslinierne er blevet opfattet sådan, vil jeg straks gå ind og prøve at skrive det lidt om.) ezme 8. feb 2008, 14:15 (CET)