ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Fantomet

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Frem til i dag har der været 21 forskellige Fantomet. En af dem var kvinde.

Fantomet så dagens lys som avistegneserie i 1936. Historierne var fra start skrevet af Lee Falk og tegnet af Ray Moore. Fantomet bærer i de nordiske lande en blå dragt med hætte, en sort maske og sorte støvler. Uden på dragten bærer han et sæt rød- og sortstribede shorts. Hans navn er i virkligheden Christopher Walker, forkortet til Kip eller Kit. Fra allerførste historie har han været kæreste med Diana Palmer fra USA. I de tidligste historier kom han fra et land i Asien, senere flyttedes dette land til det østlige Afrika og skiftede navn til Bengali.

På nogle områder ligner Fantomet superheltene, men han er også meget anderledes, dels har han ingen superkræfter, dels kan han dø.

Oprindelseshistorie

Fantomet har mange navne: Et af dem er Hævneren, der kan føres tilbage til det første Fantomet. Denne blev i 1536 Fantomslægtens stamfader, da han efter et piratoverfald drev i land som eneste overlevende. På stranden fandt han sin fars morders lig, og ved dennes kranie svor han, at han ville bekæmpe sørøveri og alskens ondskab, og sagde "Lad mine sønner følge mig". Herefter har alle ældste sønner og en enkelt datter svoret eden og er blevet Fantomet.

Det nuværende Fantomet er nummer 21. Han er blevet gift med bardomskæresten Diana, og de har tvillingerne Christoffer (Kit) og Heloise.

Tegnere

Fantomets oprindelseshistorie fortalt i den første søndagsside.
Oprindelseshistorien genfortalt i en dagstribe.

Den første tegner var Lee Falk selv. Efter at have lavet de føste ca. 18 striber af det første eventyr, overlod han tegnearbejdet til Ray Moore. Han var fast tegner på serien indtil ca. 1947. Herefter blev serien overtaget af assistenten Wilson McCoy. Denne havde dog kort vikarieret for Moore, mens denne var deltager i anden verdenskrig. McCoy blev afløst af Sy Barry.

Siden 60'erne har der været en rigelig licensproduktion til det skandinaviske marked, af forskellige europæiske og amerikanske tegnere, der sammen kalder sig Team Fantomen (efter seriens svenske titel). I skrivende stund (2009) har Team Fantomen produceret over 800 eventyr.

Foruden USA og Skandinavien er der blevet produceret originale eventyr bl.a. i Italien og Tyskland.

Venner og følgesvende

Det nuværende Fantomet har nogle venner som altid følger ham.

  • Guran: Nuværende høvding i Bandarstammen, den stamme der oprindeligt fandt det senere første Fantom.
  • Lamanda Luaga: Præsident for landet Bengali.
  • Devil: En ulv.
  • Hero: En hvid hingst.
  • Diana Palmer Walker: Fantomets kone - ansat ved FN i Bengali.
  • Rex King: Et plejebarn Fantomet har taget sig af, siden drengen blev fundet på trinet til en missionærstation.

Fjender

  • Singh-piraterne: Et meget gammelt piratbroderskab, der er fulgt med tiden til moderne terrorister. De pirater der angreb det første Fantom var Singh-pirater.
  • Vampyrene: Et gammelt broderskab, der plyndrer de svage og følger i krigens kølvand. Er kronragede og har et stort rødt "V" tatoveret på issen. Oprindeligt står V'et for Vulture (grib), i de svenske serier er det oversat til Vråkar (spurvehøg), og på dansk blev det til Vampyr.

Fantomet i Danmark

Første serie

I Skipper Skræk fra 1938 og Kong Kylie fra 1948 var Fantomet en fast bestandel. I 1952 fik han sit eget blad. I perioden 1952 - 1954 udkom der 23 blade i denne serie, Fantom-hefterne.

Anden serie

I 1971 startede Interpresse det månedlige serieblad Fantomet. Senere blev bladet udgivet hver 14. dag for senere igen at blive månedsblad. Dette blad stoppede i 1994 med nummer 358.

En slags afløser var kvartalsudgivelsen Fantomet krønike, som tidligere 1986-87 var udkommet parallelt med månedshæftet. Flere af historierne havde før været bragt i det ordinære blad. I denne serie udkom der 15 blade.

Tredje serie

I 1998 genoptog Egmont Serieforlaget udgivelsen af et månedligt Fantomet-serieblad. Første hæfte havde nr. 359, idet udgivelsen fortsatte Interpresses nummerering. I modsætning til tidligere hæfter var dette i farver. Serien afsluttedes endeligt med nummer 369.

Andre udgaver

Fra starten er der kommet albumudgivelser med Fantomet. Senere er der kommet gavehæfter og årsalbum. I Interpresses serie Serie-pocket kom der 11 udgivelser med Fantomet. Egmont har udgivet hardcover-bogen Fantomet - Sy Barry Søndagshistorier fra 1962-1964

Fantomet på norsk

Fantomet er langt mere populær i de andre nordiske lande, og i Norge er der mindst tre bogserier, der genoptrykker historierne med Fantomet.

Der findes et par netsider med oversigt over, hvad der er udgivet på norsk med Fantomet:

Fantomet på svensk

Den danske bog Fantomet - Sy Barry Søndagshistorier fra 1962-1964 er efter svensk model, hvor man også udgiver en række indbundne bøger.

Eksterne links