Hjælp:Automatisering
Sider Generelt • Redigering • Kategorisering Opsætning Skabeloner • Rammer og bokse • Tabeller Husk! Copyright • Kategorisering • Retningslinier Andet Din profil • Overvågningsliste • Diskussionssider • Navigation • Automatisering | ||
Se også Introduktion og Hvorfor ComicWiki? For yderligere ekstern dokumentation om redigering, se MediaWiki Help. |
Velkommen til hjælp!
Denne side omhandler emnet Automatisering.
Fjernstyring
Fjernstyring er en delvis form for automatisering. Som bruger sætter du selv processen i gang, typisk en kortere proces. Dette kunne f.eks. være en indsættelse af en specifik skabelon på en side.
Autohotkey
AutoHotkey er en applikation til Microsoft Windows der kan fjernstyre hele systemet. Når programmet er installeret kan man udføre lange sekvenser af taste-tryk og sågar musebevægelser, igen og igen og igen.
For at kunne benytte AutoHotkey skal man først downloade og installere programmet. Det er gratis og kan findes på den officielle hjemmeside.
Fjernstyring ved hjælp af AutoHotkey (forkortet AHK) foregår ved at man laver et såkaldt AutoHotkey Script. Scriptet skrives i f.eks. Notesblok og gemmes som en fil med titlen filnavn.ahk
. Når man så efterfølgende dobbeltklikker på denne fil, vil scriptet enten eksekveres med det samme, eller hvis det er knyttet til en genvejstast (f.eks. F1
), dukke op nede i tray-panelet i højre hjørne af Windows skærmen. Til ComicWiki er det nok smartest at knytte sine scripts til en genvejstast, så man kan have dem liggende mens man redigerer.
Her er et eksempel på et AutoHotkey script skrevet til at fungere i Mozilla Firefox.
; Indsæt Greycommons skabelon #NoEnv SendMode Input SetWorkingDir %A_ScriptDir% $F1:: Loop { Send, {SHIFTDOWN}{ALTDOWN}e{ALTUP}{SHIFTUP} Sleep, 4000 Send, {SHIFTDOWN}{ALTDOWN},{ALTUP}{SHIFTUP}{CTRLDOWN}{ALTDOWN}77{CTRLUP}{ALTUP}greycommons{CTRLDOWN}{ALTDOWN}00{CTRLUP}{ALTUP}{SHIFTDOWN}{ALTDOWN}s{ALTUP}{SHIFTUP} Send, {SHIFTDOWN}{ALTDOWN}s{ALTUP}{SHIFTUP} if not GetKeyState("F1", "P") break } return
Ovenstående script er beregnet til at blive kørt når man er på en billedside der mangler en Skabelon:Greycommons skabelon. Scriptet gør følgende:
- Initialiserer (linje 1-5)
- Knytter sig til
F1
tasten (linje 6-8) - Sender kommandoen
Shift
+ALT
+e
, der i Firefox er det samme som at trykke på "rediger" knappen (linje 10) - Sover i 4 sekunder (linje 11)
- Sender følgende kommandoer (linje 12):
Shift
+Alt
+,
, der i Firefox sætter fokus på det redigerbare tekstfelt- Skriver teksten
{{greycommons}}
Shift
+Alt
+s
, der i Firefox er det samme som at trykke på "Gem side" knappen.
For at benytte ovenstående script, så installer da AutoHotkey og brug Firefox. Dernæst, kopier ovenstående kode ind i Notesblok og gem filen. Dobbeltklik på den gemte fil, og der skulle dukke et lille grønt "H" op nede i højre hjørne af skærmen. Gå dernæst ind på et ComicWiki billede der mangler en greycommons skabelon, og tryk F1. Resultatet skulle være at din browser -- uden at du gør noget selv -- indsætter skabelonen for dig.
Makroer
En makro er en serie gemte rettelser der kan afspilles på kommando. Det kunne f.eks. være en "søg og erstat", eller et såkaldt regulært udtryk (regular expression, også kendt som regex).
For at bruge makroer, skal du redigere ComicWiki i et eksternt program. Det nemmeste er at bruge Mozilla Firefox med It's All Text udvidelsen.
Sådan gør du:
- Sørg for at bruge Mozilla Firefox.
- Installer It's All Text extension.
- Konfigurer It's All Text til at pege på dit yndlings redigerings program.
- Rediger en side på ComicWiki, og tryk "Edit" fanebladet.
- Rediger siden i dit yndlings program, og gem. Hvis alt går godt blinker ComicWiki tekstfeltet gult, og din redigering er blevet overført fra dit redigeringsprogram til ComicWiki.
- Gem ændingen i ComicWiki.
Robotter
Med en robot, menes der et decideret server-program der er programmeret til at lave mange ændringer på en Wiki. Da man typisk selv skal programmere denne robot, eller tilpasse den fra eksisterende robot, kræver denne form for automatisering en del teknisk kunnen.
ComicWiki, ligesom alle andre MediaWiki baserede wikier, er udstyret med et såkaldt API (Application Programming Interface). Ved hjælp af dette API kan man programmere en robot der kan logge ind på ComicWiki, finde en, flere, en liste, eller en hel kategori af sider, og foretage ændringer på disse. Alt efter hvor avanceret robotten er programmeret kan der være tale om ændringer så simple som at omdøbe kategorier eller indsætte copyright skabeloner på billeder, til at lave avancerede tekst rettelses filtre.
Hvis du mener at have den tekiske kunne til at slippe en robot løs på ComicWiki, så kontakt da først en administrator og få robotten godkendt. Så vil din robot-bruger desuden få de nødvendige robot-rettigheder for at kunne redigere wikien.