ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Jordi Bernet

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning

Jordi Bernet Cussó, spansk tegner, født 14. juni 1944.

Serier

Karriere

Jordi Bernet voksede op under sin fars tegnebord. Faderen Jorge, aktiv under borgerkrigen og tidligere fange i en af Francos koncentrationslejre, tegnede den i Spanien populære humorstribe Doña Urruca, som Jordi overtog i en alder af 15 år. Det var han nødt til for at forsørge sin familie efter faderens død i 1960. Serien gav tag over hovedet og brød på bordet, men dens karikerede streg kunne ikke realisere Jordis kunstneriske ambitioner – hans forbilleder var adventure-tegnere som Hal Foster, Alex Raymond og Milton Caniff.

I 1965 – efter et par års prøvetid med at lave småting for engelske og italienske forlag – skaffede Jordis onkel Miguel Cussó den 20-årige tegner fast job på det belgiske Spirou-magasin. Her lavede de sammen eventyrserien Dan Lacombe og skabte selv den lignende serie Paul Foran. For tyske udgivere skabte Bernet endvidere endnu en eventyrserie – Andrax – og den lummert-humoristiske WAT 69. Op gennem 70'erne udviklede han sig til den realistiske side af sit talent til det yderste. Hans onkel blev stadig krediteret som forfatter, men reelt skrev Bernet størstedelen af sin produktion selv. Paradoksalt nok udkom han først i sit hjemland i 1981, men han blev med det samme en publikumsfavorit i Spanien, og de spanske forlag stod i kø for at hyre ham.

Franco var død i 1975, og Spanien var nu et demokratisk land. Bernet vendte hjem og fandt sammen med to forfattere, der skulle få stor betydning for hans karriere som en moden tegner – Sanchez Abuli og Antonio Segura. Sammen med Segura skabte han først serien Sarvan om en yppig fortidsamazone og hendes eventyr og senere den meget populære Kraken om et politikorps i et fascistoidt fremtidssamfund, der har deres hyr med et kloakmonster – som serien er opkaldt efter – men samarbejdet med Abuli skulle vise sig endnu mere givtigt.

I starten af 80’erne tegnede Bernet en del enkeltstående, kortere historier efter Abulis manuskripter – senere samlet under titlen Historias Negras. Abuli havde kort tid før startet serien om den grumme lejemorder Torpedo, alias Luca Torelli, i forbudstidens USA med den anerkendte Alex Toth som tegner. Da samarbejdet mellem Abuli og Toth efter ganske få afsnit gik i hårknude, lå det lige for at overlade Torpedo-tjansen til Bernet – og den gav ham hans egentlige, internationale gennembrud omtrent samtidig med, at han rundede de 40 år.

Hvor Bernet i sine yngre dage havde været optaget af realismen og den klassiske, amerikanske action-adventure-stil, udviklede han i Spanien sin helt egen, ekspressive streg. Bl.a. også fordi han arbejdede sammen med forfattere, der var langt mere outrerede og 'vilde', end de pæne, nordeuropæiske forlag ville have accepteret. Abuli, Segura og senere også Carlos Trillo skrev grovkornede manuskripter med sex, vold og absurditeter som de bærende elementer til Bernet, og hans stil tog farve herefter. Perioden 1983-89 rummer de bedste værker fra Bernets pen – heriblandt de enkeltstående album De vuelta a casa og La naturaleza de la bestie sammen med Abuli samt Light and Bold og Ivánpiire med Trillo.

Samarbejdet med sidstnævnte kom efterhånden til at fylde det meste af Bernets tid ved siden af Torpedo (hvis niveau faldt noget i 90’erne). Sammen skabte de i 1992 Clare de Noche ("Betty by the Hour") – gag-serie om en enlig mor og prostitueret, som blev den mest oversatte og bedst sælgende i Bernets karriere – og i 1998 den rendyrket pornografiske Cicca Dum-Dum, der kom fem album af. Op igennem 90'erne arbejder Bernet med at forenkle og karikere sit udtryk og især Clare minder til tider om hans fars og hans egne tidligste serier.

Samtidigt får især amerikanerne øjnene op for Bernets kvaliteter. Carlos Trillo har tidligere arbejdet sammen med 100-Bullets-tegneren Eduardo Risso, der er en stor beundrer af Bernet, og herigennem kommer Bernet i kontakt med de store, amerikanske forlag. Han leverer bidrag til serierne Batman Black and White og Solo – bl.a. i samarbejde med Howard Chaykin og Brian Azzarello – og er senest blevet inviteret til at tegne tre numre af den relancerede Jonah Hex, som skulle være udkommet i løbet af 2006.

Eksterne links