Runernes verden
|
Danske udgaver:
|
Forlagets beskrivelse
I "Runernes verden" bliver runernes historie præsenteret i tegneserieform af en historiker, en runeforsker og videnskabstegner, og vi gør det på grundlag af de originale indskrifter. Tegningerne bygger på arkæologiske og fund og historiske kilder, men i billederne og fortællingen tager vi os også nogle kunstneriske friheder; for eksempel har vi bedt tre skikkelser fra fortiden om at hjælpe os med at fortælle runernes historie gennem deres næsten to tusind år; en gud, en dronning og en håndværksmester.
Runerne ændrede sig en del i de mange år, de var i brug. Der findes i grove træk tre forskellige runerækker fra Norden. Hæftet her er derfor delt ind i tre dele, med hver sin runerække: Odin fortæller om de første runer, fra ca. år 150 til år 800. Dronning Thyra fortæller om de mellemste runer fra ca. 800 til 1000, og smedemesteren Jakob Rød fortæller om de seneste runer, som var i brug fra omkring år 1000 og fremefter.
Oplag
- 1. oplag, marts 2022
- 2. rettede oplag, april 2022
Undervisningsmateriale til skoler
Til brug for skolernes undervisning i runerne og Jelling-monumentet er produceret gratis undervisningsmateriale[1] til mellemtrinnet, der frit kan benyttes sammen med tegneserien.
Anmeldelser
Historie-online.dk[2] (Anders Ellegaard) skrev bl.a.: "En historiker, en tegner og en runolog. Så er alle sejl sat, for at saglighed, faglighed og troværdighed skal ske fyldest. I tegneserieformat. En lille perle af en bog, som giver en spændende og god introduktion til runernes verden."
Podcasten "Tosset med tegneserier"[3] (Mads Bluhm, bibliotekar) sagde bl.a.: "Hvis man gerne lynhurtigt og på en spændende og lækkert visualiseret måde vil dykke ned i runernes historie, så er det simpelthen RUNERNES VERDEN, man skal have fat i!"