ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Steen & Stoffer

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
(Omdirigeret fra Steen og Stoffer)
Skift til:navigering, søgning

Amerikansk avistegneserie i stribeformat skrevet og tegnet af Bill Watterson i årene 1985 - 1995. Serien bliver udgivet i danske dagblade og er udgivet komplet på dansk både i albumserier og bogserier.

Steen og stoffer ikon.jpg

Lidt om serien

Steen og Stoffer billede.jpg

Humoristisk serie om den seksårige dreng Steen og hans tøjdyr, tigeren Stoffer. Stoffer er Steens bedste, ja faktisk eneste ven, og i Steens verden er Stoffer mere levende og virkelig end menneskene og virkeligheden omkring ham. Sammen med Stoffer udforsker og tester Steen verdens besynderligheder, lige fra underlige ordsprog og skikke, til samfundets opbygning og vores filosofiske syn på livet og tilværelsen.

Serien opnåede fantastisk popularitet i dens levetid, hovedsageligt på grund af dens brede appeal og umiddelbare tilgængelighed. Bill Watterson er først og fremmest en habil tegner, der mestrer mange områder indenfor sin tegnestil. Han tegner abstrakt, grafisk eller realistisk, alt sammen med en forståelighed og humor, der er letlæselig af de fleste. Derudover rammer hans beskrivelser af en seksårig drengs syn på verden oftest lige i plet - ja faktisk er serien bemærkelsesværdig, fordi den strækker sig ud over Steens seksårige sind, og fortæller om en verden vi alle kan sætte os ind i, hvad enten vi er unge eller gamle, mænd eller kvinder, piger eller drenge. Eller tøjdyr.

Steens problemer med verden, Steens udforskning af verden, Steens glæde ved verden, og ikke mindst alle andres problemer med Steen, skaber til syvende og sidst et nuanceret billede af det at være menneske, og det gør serien til vores allesammens laboratorium - et sted hvor vi kan få mulige syn på, hvorfor verden er, som den er, og hvordan vi skal takle den (eller netop ikke skal takle den) - og dét er en af de store kvaliteter ved Steen & Stoffer, en af de ting, der gør serien til sådan en global succes: Steen stiller alle de spørgsmål, vi ikke altid selv tør; han gør alle de ting, vi ikke selv gør, men trods alt glædes han også og morer sig, akkurat som vi alle kan, og dermed får vi del i de prøvelser og anstrengelser, han går igennem. Og dét er guld værd!

Persongalleri

Steen.gif

Stoffer.gif

 • Steen (Calvin)
 • Stoffer (Hobbes)

Stoffer er Steens tøjdyr: en tøjtiger, der i Steens øjne er levende og sprudlende, klog og sjov. Men i andre menneskers øjne er Steen bare et dødt tøjdyr, som Steen er lige lovlig tæt knyttet til, og som han slæber rundt alle steder han kan komme af sted med det. (Igennem serien oplever vi dog også, at i hvert fald Steens forældre i en vis grad også får et vist knyttet forhold til Stoffer). Stoffer er på mange områder Steens forbillede: netop fordi han ikke er Steen selv, har han en masse egenskaber Steen ikke selv har, hvorfor Steen kan spørge Stoffer til råds om ting han ikke selv er velbefaret i. Bestemt ikke altid med heldigt udfald, men...
Stoffer er vild med tunfisk. Stoffer er vild med at sove. Stoffer er vild med Steens ærkefjende Susie, selvom han er medstifter af klubben G.I.S.P. (Godkender Ikke Slimede Piger). Stoffer er fri for bekymringer og repræsenterer alt det, Steen ikke kan - alt i alt er Stoffer ret dobbelttydig, og skaber ligeså mange problemer for Steen, som han spreder glæde. Men Stoffer er også Steens trofaste følgesvend, og støtter ham når tingene går rigtig galt; altså er han en rigtig ven.

Steens forældre.gif

 • Steens mor
 • Steens far

Sussi.gif

 • Sussi (Susie Derkins)

Sussi er Steens klassekammerat, og yndlings hadeobjekt af det modsatte køn. Sussi er personificeringen af alt, hvad der er dårligt ved piger. Når som helst han kan se sit snit til det, bagtaler han hende, sætter fælder for hende og snyder eller driller hende. Sussi er grundlaget for, og som regel hovedemnet i Steen og Stoffers klub G.I.S.P. (Godkender Ikke Slimede piger), hvor de sværger til absolut afstandtagen til piger. Sussi har dog forlængst gennemskuet Steen, og forsøger sit bedste at holde sig på afstand af ham. Men det er ikke altid lige let, når de går i skole sammen, og hun iøvrigt er ret vild med Steens tøjtiger, Stoffer. Og Stoffer synes faktisk også at Sussi er "en lille godte", til Steens store frustration.

Marlene-Rosa.gif

 • Marlene (Rosalyn)

I den danske avisoversættelse foretaget af Per Vadmand hed hun Rosa, i albumudgaven oversat af først Paul Schiøtt og senere Niels Søndergaard hed hun Marlene. Dette til trods for, at der lå en aftale mellem Vadmand og Schiøtt om at bruge samme navne - det glippede i enkelte tilfælde [1]. Marlene er et af Steens frygteligste mareridt - for ham er alt, hvad Marlene gør, ondt og udspekuleret. Derfor gør Steen også sit yderste for at gøre børnepasningen sur for hende, og man må sige, at det lykkes til fulde. Til gengæld giver hun oftest igen med samme mønt, hvad Steen gang på gang må erfare.

Kurt.gif

 • Kurt, skolens bølle

Kurt er den klassiske skolebølle, der gør livet surt for Steen i skolen (altså når Steen ikke gør livet surt for sig selv). Kurt spiser Steens madpakke, giver ham gerne en olfert eller buksevand, og skubber Steen af gyngen i frikvarteret. Steen hader Kurt, men forsøger alligevel indimellem at stille sig op imod ham. Som regel med fatale konsekvenser.

Frøken Mortensen.gif

 • Frøken Mortensen (Miss Wormwood)
 • Inspektøren (Mr. Spittle)

Steens alter-egoer

Rumagent Spiff, (som så ofte) nødlandet på ukendt planet
 • Rumagent Spiff (i avisoversættelsen kaldet Steen Lyn)
Når Steen har brug for at slippe væk fra virkelighedens begivenhedsløse daglidag (hvilket han ofte har), drømmer han sig ud i universets uendelige muligheder, og antager skikkelse af den utrættelige, evigt udforskende rumagent Spiff. Alting tager sig anderledes ud i Spiffs øjne, så selv ganske hverdagsagtige situationer bliver omformet til at foregå på fjerne verdener, hvor han kæmper med uhyggelige rumvæsener og foretager fantastiske flugtaktioner (hmm, ganske som i virkeligheden).
 • Superhelten Sluppermand (i avisoversættelsen kaldet Kraft-man)
Sluppermand er Steens superhelte alter-ego. Sluppermand kan klare alle de ting, Steen ikke selv magter, hvad enten det er i skolen eller hjemme. Hvis altså bare ikke lynlåsen i kostumet sætter sig fast mens man er ved at skifte...
 • Snushanen Sniff
Ligesom Rumagent Spiff er Snushanen Sniff et alter ego der trænger sig på når Steen skal stikke af fra en hverdagsbegivenhed, for eksempel et vanskeligt regnestykke. Sniff er en privatdetektiv hvis fortællende monologer leder tanken hen på Raymond Chandler, ligesom brugen af lys og skygge i tegningerne peger tilbage mod tidligere tiders Cinema Noir film.

Steens opfindelser

En af Steens mange opfindelser består af en papkasse, vendt på forskellige måder. Herunder er beskrevet papkassens forskellige anveldelser.

 • Transmogriffen
Når den vender på hovedet (med åbningen nedad), fungerer den som en såkaldt transmogrif - en maskine der kan forvandle en person til hvad som helst. Steens første forvandling er til en tiger, der ligner en miniudgave af Stoffer påfaldende meget. Det eneste tigeren Steen kan tænke på er mad - meget sigende!
Senere videreudvikler Steen Transmogriffen, så den kan bruges med en pistol, og forvandler det, man peger på. Det ender dog (som så ofte) galt, med en indædt kamp mellem Steen og Stoffer, der forvandler hinanden til alskens dyr og monstre, indtil transmogriffen løber tør for strøm, og Steen er fanget som en ugle. Virkningen fortager sig dog.
I tidens løb har Steen været en tiger, en tudse, en høne, en (meget lille) pterodaktyl, en gris, en blomst, et bæltedyr, en ugle, et pengeskab...
 • Tidsmaskinen
Når papkassen er vendt med åbningen opad, fungerer den som tidsmaskine! Alt efter om man sidder i den ene retning eller den anden, rejser man frem eller tilbage i tiden, hvilket ikke engang Steen vidste i starten, hvorfor han og Stoffer blev noget overraskede, da de troede de rejste til fremtiden, og fandt sig selv blandt dinosaurer i stedet! Som Steen også bemærker, er det vigtigt at have flyvebriller på når man rejser, da man både skal igennem rum/tids-hvirvler og flyve med lyshastigheder.
 • Duplikatoren
Når papkassen vender på siden, og man altså kan gå (eller kravle) direkte ind i den, fungerer den som en duplikator: man kan lave et uendeligt antal kopier af genstanden indeni. Dette udnytter Steen til fulde, da han kopierer sig selv, så han ikke behøver at rydde op på sit værelse eller lave lektier. Men Steens kopi er en fuldstændig kopi, på godt og ondt, hvilket Steen må erkende på frustrerende vis, og det går grueligt galt inden han får løst sit lille problem ved hjælp af transmogriffen.
 • Stofferbold
Stofferbold er et af Steen og Stoffers yndlingsspil, og deres helt egen opfindelse. Spillets regler er noget uklare, men der er i hvert fald tre hovedområder:
 1. Spillerne bærer maske
 2. Spillet indeholder brugen af en rugby bold og/eller flag
 3. Og bestemt den vigtigste regel er, at man opfinder nye regler som spillet skrider frem - det er helt klart en dyd at presse spillet til dets yderste, og ændre spillets forhold undervejs, så det bliver så overraskende som muligt.
Således har man set Steen skulle suse rundt til baser i hele haven, huset og området bag huset, før han kunne komme i 'mål' med bolden. Andre gange har han måttet ydmyge sig selv overfor Sussi, hvilket tyder på, at som i mange andre sammenhænge, er det i virkeligheden Stoffer, der har overtaget.

Danske udgaver

Serien har været med i følgende numre af Bassebladet: 257-260, 287, 387, 617, 657, 660, 663, 666, 669, 672, 684, 686, 688, 690, 692, 694, 698, 702, 703

Steen & Stoffer album

Dette er de første udgivelser. Nr. 1-6 fra Interpresse, nr. 7-15 fra Carlsen Comics. De var udvalgt og samlet af de oprindelige dagbladsstriber, men fulgte ikke den kronologiske rækkefølge.

 1. Smil, vi er på!
 2. - for fulde gardiner
 3. Bare for sjov!
 4. Hovsa!
 5. Jeg ♥ dig!
 6. - en tiger for meget!
 7. - venner for altid...?
 8. ...dybt at falde!
 9. - Skønheden og uhyret
 10. - tør hvor andre tiger!
 11. En for alle...
 12. Hvo intet vover...
 13. I mørke er alle katte grå...
 14. Tak for dansen!
 15. - vover pelsen!

Steen & Stoffer bøger

Trods titlen er der tale om album. Format ca. 22×19 cm. Nr. 1-3 fra Interpresse, nr. 4-9 fra Carlsen Comics

 1. Tab og vind...
 2. Ude med snøren
 3. Lykkens pamfiliusser
 4. Er du dus med himlens fugle...
 5. Tungen lige i munden!
 6. Sigter godt, men rammer skidt...
 7. Bare vent til mor kommer hjem!
 8. Vilddyr er vidunderlige! Vilddyr er vidunderlige!

Steen & Stoffer samlemappe

Afslutningen på ovenstående serier, abum nr. 15 og bog nr. 8, blev udgivet i en samlemappe.

Steen & Stoffer i kronologisk orden

Senere blev striberne samlet og udgivet kronologisk i nogle større bind og i andre formater. Fra Carlsen Comics.

 1. Tunfisk og tøjtigre
 2. - Vildnissets vovehalse
 3. Kammerater på krigsstien
 4. Stilhed før stormen
 5. Mislyde i mørket
 6. - På jagt efter jordforbindelse
 7. Magiens mestre

Steen & Stoffer bøger i kronologisk orden

Ny komplet og kronologisk bogserie i 11 bind med kartonomslag, bind 1-7 også i indbundet luksusudgave. Nr. 1-2 fra Carlsen Comics, nr. 3-11 fra Cobolt, der også har genoptrykt nr. 1-2. Se anmeldelse på Nummer .

 1. Steen & Stoffer bog 1
 2. Er der nogen uhyrer under sengen?
 3. Lapmarkens helte
 4. Varyler fra en anden verden
 5. Hjemlig psyke
 6. Kundskabens kræ
 7. Snemænd uden grænser
 8. Kronede dage
 9. Spændingens tiger
 10. Ædelsten og antistoffer
 11. Det er vildt derude

Udenfor serierne

Engelsk samleudgave

Eksterne links