ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

300 (serie)

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
300 af Frank Miller og Lynn Varley


300.jpg


Amerikansk serie skrevet og tegnet af Frank Miller, farvelagt (malet) af Lynn Varley.

Forhistorie

300 fortæller historien, lidt frit fortolket, om det berømte slag ved Thermopylæ mellem den spartanske konge Leonidas I og den persiske konge Xerxes I. Tiden er 480 f.Kr., og Grækenland er opdelt i selvstændige bystater, som går i alliance mod den enorme persiske hær, der truer med at invadere landet.

Selvom grækerne var i vanvittigt undertal, lykkes det dem heroisk at forsinke og holde stand mod den persiske hær i flere dage i et lille snævert bjergpas. Perserne ender med at vinde slaget, og Leonidas og hans mænd dør, men først efter at perserne har lidt uproportionelle store tab. Forsinkelsen betyder, at grækerne når at samle og omgruppere sig.

Leonidas havde kun 300 spartanske elitesoldater og 700 frivillige fra Thespiæ med i kampen, og slaget bliver brugt som et godt eksempel på betydningen af god militær træning, godt udstyr og en optimal udnyttelse af terrænet. Perserne vinder kun fordi forræderen Ephialtes fra Trachis viser Xerxes en hemmelig sti, så de kan falde Leonidas i ryggen.

Slaget ved Thermopylæ bliver ofte også omtalt som demokratiets og den vestlige verdens fødsel, dels fordi det lykkes at holde perserne ude af Europa, og dels fordi det er kampen mod perserne, der for første gang samler grækerne som en nation i stedet for at være uenige bystater.

Udgaver

Serien er udgivet på engelsk af Dark Horse Comics, først som fem hæfter i 1998 og efterfølgende som en samlet bog i 1999. På dansk er serien kun udkommet i den samlede udgave i 2007 fra forlaget G. Floy Studio.

Forsider

Hæfter

300 nr. 1 300 nr. 2 300 nr. 3 300 nr. 4 300 nr. 5

Samlet udgave

300 samlet

Filmatiseringen

Sammenligning af tegneserie og film

300 blev i 2006 filmatiseret til det store lærred. Den havde verdenspremiere 9. marts 2007.

Filmudgaven blev instrueret af Zack Snyder, der har stået for bl.a. Dawn of the Dead fra 2004 og for filmatiseringen af Watchmen fra 2009. Filmen benytter sig af samme metode som gav Sin City-filmen sit særlige grafiske udseende. Filmen tjente en hel del penge, men fik kun middelmådige anmeldelser. Filmen har allerede fået kultstatus, især for citatet "This is Sparta", og filmen blev hurtigt parodieret af f.eks. Meet the Spartans, som fik forfærdelig modtagelse af nærmest alle anmeldere, og blev nomineret til 4 razzier, inklusiv værste film.

Relaterede links