ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Frank Miller (f. 1957)

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Frank Miller at San Diego Comic-Con 2008.jpg
Frank Miller
Født:

27. januar 1957


Amerikansk tegner, forfatter og filminstruktør.

Miller slog sit navn fast ved at genoplive Batman hos DC og Daredevil hos Marvel i mere barske versioner end fans tidligere havde været vant til. Igennem arbejdet på Daredevil skabte Miller den hårdkogte kvindelige lejesoldat Elektra, der skulle blive en kæmpesucces, og med udgivelsen af den banebrydende fortælling Nattens ridder, der beskriver en aldrende Batmans tilbagevenden til bekæmpelse af kriminalitet, blev hans navn for alvor slået fast. Begge serier har været udgivet på dansk. Miller var sammen med blandt andet Alan Moore med til at inspirere en generation af superhelte-skabere til at afprøve genrens muligheder for at fortælle historier der rakte ud over "ugens superskurk" konceptet, og i stedet udforskede figurernes indre psykologi eller de politisk/samfundsmæssige implikationer af at have personer der opererer udenfor det etablerede retssamfund.

I nyere tid har Miller forsøgt at arbejde videre på sin oprindelige udgave af Nattens ridder og deltaget i endnu en genoplivning af Batman-figuren i Absolute Batman. Sidstnævnte er løbende blevet udgivet i Danmark af Egmont Serieforlaget. Modtagelsen blandt fans og kritikere af Millers nyere versioner har været mere blandet.

Millers evner rækker dog langt ud over selve superhelte genren, hvilket han har vist gennem sin cinema noir serie Sin City, som blev filmatiseret af Robert Rodriquez med Miller selv som med-instruktør (Rodriquez blev i denne forbindelse nødt til at udtræde af foreningen af instruktører, da de ikke ville anerkende Miller). Sin City udmærker sig ud over sin meget markante brug af sort-hvidt cinama noir billedsprog ved, at de forskellige historier ofte er indbyrdes forbundne - det der er hovedhandlingen i én historie, kan i nogen tilfælde ses fra andre synsvinkler i en anden historie. En fortælleteknik der ofte har ført til sammenligninger med Quentin Tarantinos "Pulp Ficton".

På film-fronten er Miller også aktuel med "300", som er en fortælling henlagt til antikkens Grækenland.

En anden vigtig udenlandsk inspiration hos Miller er japanske tegneserier, hvor han blandt andet selv fremhæver Ensom ulv og Hvalp. Indflydelsen kan blandt andet ses i hans udgave af Wolverine hvor han sammen med Chris Claremont stod for den første solo-historie med figuren. Tilsvarende inspiration kan ses i Ronin, som blander en klassisk japansk samuraihistorie med cyberpunk.

Millers superhelte-historier har ofte visse politiske undertoner, men det er specielt i serien om Martha Washington, at Miller begynder at give los. Historien blander politiske kommentarer med et nær-fremtids samfund, hvor den Nixon-lignende præsident Rexall har får tiltaget sig næsten diktatorisk magt. Gennem Martha Washingtons, en sort kvinde som er vokset op under Rexalls administration, følger man et USA i opløsning i perioden efter at et arabisk bombeattentat udsletter det meste af den korrupte administration.

Miller har i perioden efter 11. september været fremme med en række markante udtalelser omkring patriotisme, som kan tolkes som et holdningsskift i forhold til hans tidligere kritiske holdning til det amerikanske samfund. I den forbindelse annoncerede Miller, at han ønskede at anvende Batman-figuren i en historie med titlen Holy Terror, Batman, hvor han skulle kæmpe imod Osama bin Laden. Senere blev titlen ændret til Holy Terror, og den indeholder ikke nogle af de kendte superhelte, men alene Millers egne nye figerer.

Udgivelser

Listen er ikke komplet

Eksterne links