ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Anders And i den tredje verden

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
 
 

Anders And i den tredje verden.jpg

   
Forfattere: Ariel Dorfman & Armand Mattelart
Tegnere: Forskellige
Oversætter: Søren Vinterberg
Originaltitel: Para leer al pato Donald
Originaludgave: 1971

Danske udgaver:

Andre udgaver:

Forord af Jens Lohmann, efterskrift af Søren Vinterberg.

I 1971 udkom i Chile en bog med titlen "Para leer al pato Donald" om imperialistisk ideologi i Disney-serierne. Bogen var skrevet af Ariel Dorfman, chilensk professor i spansk-amerikansk litteratur og Armand Mattelart, belgisk sociolog, bosat i Chile. Bogen vakte betydelig interesse og udkom i en række lande blandt andet i USA, Sverige og Danmark.

Det skal lige kort nævnes, at bogens med skiftende litterære, kunstneriske, socialpolitiske og tredje verdens perspektiver ikke lægger fingrene imellem – med en enkelt undtagelse – i gennemgangen og analyserne af Disneykoncernens produktion. Carl Barks' (myreflittige) produktion nævnes og behandles dog kort som en meget positiv undtagelse med ganske betydelige, kunstneriske kvaliteter.

Forsider

Som billederne viser, har "man" (Dorfman eller Mattelart eller?) med vid og humor lavet bogens forside med en drejning af Barks' forsidetegning fra US nr. 33. Desværre har man ikke ulejliget sig med at nævne hverken Barks som tegner af den originale forside eller ophavsmanden af den kreative genbrug heraf til bogens forside.