ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Carl Barks

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Carl Barks 1982.jpg
Carl Barks
Født:

27. marts 1901 i Merrill, Oregon

Død:

25. aug. 2000 i Grants Pass, Oregon

Carl Barks underskrift.jpg
Barks-parret og Burne Hogarth til 1982 San Diego Comic Con. Foto af Alan Light.
Carl Barks signatur.jpg


Carl Barks var en amerikansk Disney-illustrator, animator, tegneserietegner, tegneserieforfatter og maler. Han er verdenskendt som manden der opfandt Andeby og en hel del af figurerne i Andeby-universet, så som onkel Joakim, fætter Højben, Georg Gearløs, Bjørnebanden, Guld-Iver Flintesten og Hexia de Trick. Hans store evner som tegneserieformidler gav ham tilnavnet Den gode tegner, og Will Eisner kaldte ham "Tegneseriernes Hans Christian Andersen".

Flere kilder angiver Carl Barks til at være det 20. århundredes mest læste forfatter [1] [2] [3], og han regnes af mange som verdens bedste tegneserieskaber, der både mestrede humor og spænding og især havde en helt eminent fantasi. Han blev født den 27. marts 1901 på forældrenes gård i nærheden af Merrill i delstaten Oregon, USA. Den 25. august 2000 - syv måneder før han ville være fyldt 100 år - døde Carl Barks i sit hjem i Grants Pass, Oregon. Carl var igennem to ægteskaber før han i 1954 blev gift med maleren Garé Barks (1917-1993), som hjalp ham med tegneserierne og vakte hans interesse for malerier. Deres ægteskab holdt indtil Garés død i 1993.

Produktion

Vittighedstegninger

Bl.a. til Calgary Eye-Opener.

Tegnefilm for Disney

Se separat artikel: Carl Barks' tegnefilm

Barks er krediteret for at have medvirket på 36 tegnefilm for Disney-studierne 1935-1942. De er alle udgivet på DVD i serien Walt Disney Treasures. Her kan du finde en filmografi.

Western Publishing

 • Skrev (1942-72) og tegnede (1942-66) Disney-serier for Western Publishing, i alt over 6000 sider. I 2005 startede Egmont Serieforlaget en 30 binds komplet udgave af hans Disney-tegneserier under navnet Carl Barks' Samlede Værker. Det er dog "kun" hans Disney-tegneserier, der udgives komplette i dette værk, mens der vises eksempler fra hans andre arbejder.
 • Skrev (1942-53) og tegnede (1942-47) andre serier for Western:

New Funnies

Four Color

Our Gang Comics

Historierne er alle bragt på dansk i Tom & Jerry. Endvidere er nogle af de første historier udgivet i albumserien Bruno Bjørn og Benny Æsel.

Alle historierne er desuden genudgivet i Barks Bear Book i sort-hvid og desværre i en ret svingende kvalitet.

Tom & Jerry Winter Carnival

Tom & Jerry Summer Fun

Mickey Maandblad

The Comic Book Price Guide

 • Porky Pig: Porky of the Mounties (nr. 7, 1977)

Carl Barks' Samlede Værker

Fra 2005 til 2008 udgav Egmont Serieforlaget så godt som hele Carl Barks' Disney-produktion i Carl Barks' Samlede Værker.

Der er tale om en eksklusiv bogserie på ca. 8 000 sider, fordelt over 30 bind i 10 kassetter - og den er dermed den største tegneserieudgivelse i Skandinavien nogensinde.

Andet

Et oliemaleri med Anders And og ungerne
 • Han har skrevet synopsis til nogle nyere Disney-historier, som for det meste er tegnet af Daan Jippes, bl.a. Anden, der kom til middag; nogle er endda tegnet i to udgaver, bl.a. Et job med mening
 • Hans historier har været inspiration til TV-serien "Rip, Rap og Rup på eventyr"
 • Efter 1972 har han malet ca. 150 malerier med Disney-figurer
 • Nogle nyere blyantskitser med Disney-figurer
 • Han har også malet ca. 20? landskabsmalerier og ca. 80? malerier med egne fantasifigurer

Udgivelser i Danmark

På dansk er Carl Barks' mange historier om Anders And først og fremmest udkommet i Anders And-bladene lige siden starten i 1949. Siden engang i 1960'erne har hans historier haft den fængende undertitel En udvalgt serie.
Men hans historier er også blevet forsøgt samlet i flere forskellige omgange:

 • Bedste historier om Anders And. Fra 1974 til 1994 udkom denne albumserie i formatet ca. 21 x 29 cm og 52 sider. De 38 album indeholder 192 af Barks' historier, både med Anders And, onkel Joakim, Georg Gearløs og Andersine And.
 • Udvalgte serier af Carl Barks (Guldbøgerne). Fra 1984 til 2000 udkom 17 bind med Carl Barks' historier, denne gang i det lidt mindre hæfteformat, 17½ × 25½ cm, til gengæld indbundne bøger på knap 200 sider. I alt 153 historier om ænderne.
 • Carl Barks' jul, bog i samme stil som Guldbøgerne, indeholder en samling på 15 Barks-historier.
 • Carl Barks' bedste - stor luksusbog i samme udstyr som CBSV, hvori der er samlet et udvalg på 13 historier.
 • Walt Disney's Hall of Fame, en kæmpeudgivelse fra Serieforlaget. Den danske serie består af 26 store bind, hvoraf 4 af dem præsenterer Carl Barks' historier, og resten beskæftiger sig med andre tegnere af Disneys univers. Et af de fire bind præsenterer 12 historier skrevet af Barks og tegnet af den hollandske tegner Daan Jippes.
 • Carl Barks' Samlede Værker - Sidst, men ikke mindst, er der selvfølgelig denne kæmpe udgave. De 30 bind indeholder så godt som alle de over 6000 sider af Barks' Disney-tegneserier. Men desværre ingen af hans ikke-Disney-tegneserier, malerier og vittighedstegninger; her må man ty til den norske Carl Barks Ekstra.
 • De fleste af Barks' ikke-Disney-serier er udgivet i Tom & Jerry fra Interpresse. Nogle af historierne er også udgivet i albumserien Bruno Bjørn & Benny Æsel fra Carlsen Comics.

Udgivelser udenfor Danmark

I Norge blev Carl Barks Ekstra udgivet som indirekte fortsættelse af Carl Barks Samlede Værker. De seks bøger består af to oversigter, Indeks og Hvem er hvem i Andeby, samt af fire bøger med andet end Disney-tegneserierne, Eye-Opener, Bruno Bjørn og venner, Tegnefilmene og Malerier og tegninger. Efter færdiggørelsen af Carl Barks' Samlede Verk og Carl Barks Ekstra startede norske Egmont forfra med Carl Barks' Andeby i indbundne bøger i lidt mindre format end CBSV.

De vigtigste engelsksprogede genudgaver af Barks' Disney-serier er The Carl Barks Library, The Carl Barks Library in Color og The Complete Carl Barks Disney Library. Hans ikke-Disney-tegneserier er udgivet på engelsk i The Carl Barks' Big Book of Barney Bear, The Unavailable Carl Barks (in color) og Restoring Carl Barks.
Hans malerier og akvareller er samlet i bøgerne The Fine Art of Walt Disney's Donald Duck, Barks Treasury og Animal Quackers.

Barks er populær i mange lande, og nogle af de udenlandske Barks-samlinger findes i kategorien Fremmedsprogede Carl Barks-samlinger.

Dokumentation

Barks under Europa-turneen 1994

Der eksisterer et hav af litteratur om tegneserieskaberen og kunstneren Carl Barks, og der er optaget en lang række videoprogrammer med ham.

Bøger

Danske bøger

Norske bøger

Engelsksprogede bøger m.m.

Andre udenlandske bøger

Tidsskrifter

Danske tidsskrifter

Udenlandske tidsskrifter

120-121: Carl Barks
221: Korrespondens med en mästare

Videoprogrammer

Se separat artikel: Carl Barks dokumentarprogrammer

Publicerede videoprogrammer

 • The Duck Man (USA, 1984)
 • The Overstreet World of Comic Books (USA, 19??)
 • Entenhausen ist überall (Tyskland, 1994)
 • Carl Barks - The Duck Maestro (Finland, 1994)

Transmitterede videoprogrammer

Eksterne links

Danske links

Udenlandske links

Referencer