ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Batman. Masken og manden - en biografi

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
 
 

Batman Masken og manden-en biografi.jpg

 
Forfatter: Søren Elmerdahl Hemmingsen
Tegnere: Forskellige

Danske udgaver:

Batman - en biografi er skrevet som en regulær biografi af en superhelt. Den er skrevet af cand.mag. i historie og forfatter Søren Hemmingsen. Bogen falder i to dele, hvoraf den første består af en historisk gennemgang af Batmans udviklingshistorie fra 1939 til i dag, og anden del i 6 kapitler skildrer væsentlige facetter af Batman-universet såsom Batmans forhold til politikommissær James Gordon, kvinderne omkring Batman, og tegneseriens talrige farverige skurke. Batman - en biografi er på 160 sider med ledsagende illustrationer fra Batmans 70-årige karriere som en af verdens allerstørste tegneseriehelte.

Forlagets beskrivelse

I anledning af Batmans 70-års fødselsdag udkommer verdens første biografi om den populære superhelt.

En mand, der klæder sig ud som en flagermus, banker forbrydere om natten og svirrer rundt som playboy om dagen, har formentlig mere end én skrue løs.

Hvor galt det egentlig er fat med en af verdens mest populære tegneserie-figurer giver historikeren Søren Hemmingsen og tegneserie-eksperten Morten Søndergård et personligt bud på i verdens første regulære Batman-biografi.

Bogens første del er en tegneseriehistorisk rundfart i den amerikanske superheltegenre fra dens guldalder i slutningen af 1930'erne til i dag, hvor den kulørte mytologi er så kompleks og vidt forgrenet, at det kræver ekspertviden at fange alle referencerne i en tilfældig superhelte-udgivelse.

Bogens anden del tegner et nærgående portræt af Batman og den udvikling, han har gennemgået, siden han for 70 år siden debuterede i det amerikanske tegneseriehæfte Detective Comics 27 i maj 1939.

I seks kapitler kommer forfatteren Søren Hemmingsen omkring Batman-figurens besværlige forhold til venskab, sex, religion, moral og andre såre menneskelige forhold. Selvom tegneseriefiguren har taget sig vidt forskelligt ud igennem sin 70-årige udviklingshistorie – fra dyster selvtægtsmand i 1940'erne til pjattet kitsch i 1950'erne og tilbage til en stadig mørkere tone fra slutningen af 1970'erne til i dag – er der en række grundpiller i hans karakter, der kan forklare figurens enorme popularitet. Således er Batmans psykologi og livshistorie et modsætningsfyldt miskmask af fortrængninger og skæbnesvangre valg, som de fleste mennesker i mild grad vil kunne genkende fra sig selv. Millioner af læsere og biografgængere igennem 70 år taler i hvert fald for sig selv.

Problematik omkring kreditering

Bogen krediterer Morten Søndergaard som medforfatter. Han har efterfølgende udtalt til DR Kulturnyt (citeret fra forlagets hjemmeside):

"Jeg blev bedt om at skrive et historisk rids over Batman-figuren, som skulle udgøre bogens første del. Men på grund af forskellige problemer fik jeg ikke bogen at se, før den blev sat i tryk. Da jeg så så den færdige bog, var den både omredigeret og omskrevet i en sådan grad, at jeg ikke rigtig kunne stå inde for det. Det er overhovedet ikke min tekst, og der er slet ikke nogen berettigelse for at jeg står på som medforfatter. Jeg har det utrolig dårligt med det."

Forlaget lover at problemer omkring kreditering vil være løst i fremtidige udgaver af bogen.

Senere har Morten Søndergaard oversat Bogen om Nattens ridder om serien Batman.

Anmeldelser

Eksterne links