ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Batman

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Batman
Batman jimlee.jpg
Batman i Jim Lees streg
Virkeligt navn:

Bruce Wayne

Tilknytning:

Pt. ingen, men har tidligere været tilknyttet Justice League, The Outsiders, Justice Society of America og All-Star Squadron

Evner:

Ingen superkræfter, men er fysisk i topform og på linje med verdens top-atleter. Mestrer de 127 kendte kampsports-teknikker og har en høj IQ. Har desuden studeret kriminologi og andre videnskaber på højeste niveau.

Udgivelse
Udgiver:

DC Comics

Dansk udgiver:

Seriebladets Forlag, Allers Forlag, Interpresse, Williams Forlag, Frederik E, Egmont Serieforlaget

Debut:

Detective Comics #27, 1939

Dansk debut:

Som Læderlappen i Superman nr. 1, 1950

Skabere:

Bob Kane og Bill Finger

Batmans debut i Detective Comics No. 27, maj 1939. Dette eksemplar af bladet blev solgt i 2010 for USD 1 075 000.
Batmans første optræden i eget serieblad, Batman nr. 1 fra foråret 1940.
På bagsiden af Batman nr. 1 bliver man opfordret til at klippe siden ud af bladet!

Batman.jpg


Batman er en amerikansk tegneseriefigur skabt af Bob Kane og Bill Finger. Batman blev set af verden for første gang i 1939 i det amerikanske tegneseriehæfte Detective Comics 27 i historien The Case of the Chemical Syndicate.

Batman hører hjemme i det amerikanske superhelte-univers fra forlaget DC Comics, omend han rent faktisk ingen superkræfter har selv. I stedet er han veludstyret med den nyeste teknologi, som han selv finansierer, da han til daglig lever under sin virkelige identitet som multimillionæren og playboyen Bruce Wayne (se også Rigdom). Et mindre kendt alter ego er "Matches" Malone som Batman har skabt for at kunne infiltrere underverdenen uden at blive genkendt.

Batmans baggrund

Bruce Waynes forældre blev skudt, da han var dreng, og denne uretfærdighed er drivkraften, der får ham til at bekæmpe forbryderne om natten, iklædt maske og kappe, der får ham til at minde om en flagermus. Historien om mordet på Waynes forældre er fortalt og genfortalt adskillige gange.

I de tidlige historier med Batman er der ikke tale om en egentlig kontinuitet i historierne. Først da Julius Schawarts overtager jobbet som redaktør hos DC, begynder der at blive en sammenhæng i Batmans univers.

Der etableres blandt andet en Batman som vi kender ham, mens Batman på den alternative jord-2 er gift med den tidligere Catwoman Selina Kyle og far til Huntress.

Et grundlæggende tema i Batmans historie er tab, gengældelse og retfærdighed. Bruce Wayne mister sine forældre som barn og vier sit liv til at ingen andre børn skal lide samme tab som han. Senere tager han Robin til sig da han oplever et tilsvarende skelsættende tab. Batman arbejder i nogen tilfælde udenfor loven, nogen gange med stiltiende samtykke, nogen gange i konflikt med ordenshåndhævere som James Gordon.

Batman ud over Bruce Wayne

Batman har flittigt gennem årene brugt andre til at optræde i rollen som Batman, for eksempel for at beskytte sin identitet. Dette omfatter blandt andet hans butler Alfred, den oprindelige Robin iført en speciel dragt, Superman og en robot.

Mere drastisk er imidlertid de mere permanente udskiftninger af Batman. Den berømte "Knightfall"-saga efterlod ham med en brækket ryg, hvilket førte til introduktionen af Azrael som en midlertidig erstatning. Efter at Bruce Wayne havde overvundet virkningerne af nederlaget til Bane kæmpede han mod Azrael og genvandt retten til at optræde som den mørke ridder. Ovenpå hændelserne overlod han dog midlertidigt rollen som Batman til den oprindelige Robin Dick Greyson.

I "No mans land" tager Huntress midlertidigt over og prøver at give illusionen af at Batman stadig er aktiv selv om han har valgt at forlade Gotham. Hun bliver dog mere opfattet som en ny Batgirl, indtil Oracle skrider ind.

Efter den højt profilerede "Batman R.I.P" har Nightwing, den tidligere Robin overtaget rollen som Batman, mens Damian har overtaget rollen som Robin. Hvorvidt denne ændring skulle være permanent er det for tidligt at spå om.

Igennem årene har der også eksisteret en række Batman-lignende helte som er inspireret af hans berømmelse. Eksempler er Bat-hombre, Knight, Squire, Musketeer, Legionary, El Gaucho, Ranger og Chief Man-of-the-bats som optrådte i 50'ernes udgave af Batman. Disse figurer trådte siden i baggrunden, men i forbindelse med at Grant Morrison overtog historien er de blevet genintroduceret.

Udstyr

I mangel af superkræfter benytter Batman sig af en del avanceret udstyr. Først og fremmest bærer han et bælte som indeholder en lang række avancerede hjælpemidler, både forskellige våben og diverse sporsikrings-udstyr.

Som transportmidler råder han over en bil, kendt som Batmobilen, en autogyro, forskellige former for fly, en båd og en motorcykel. Dette udstyr er skjult i bathulen, som befinder sig under Wayne Manor.

Persongalleri

Alfred

Alfred Pennyworth er Bruce Waynes butler på Wayne Manor. Han er fuldt bekendt med Bruces identitet som Batman, og har ofte hjulpet Batman igennem tiden, både med sin snarrådighed og når Batman er blevet såret og har haft brug for hjælp.

Selv om Alfred optræder som butler antydes det i Batmans historie at det er gennem Alfreds ambitioner om at blive skuespiller at Batman har lært evnen til at forklæde sig.

Alfred er udover at være en kapabel butler også i besiddelse af en medicinsk viden som sætter ham i stand til at lappe Batman sammen efter hans kampe mod diverse skurke.

Leslie Thompkins

Leslie Thompkins var en personlig ven af lægen Thomas Wayne. Da hendes arbejde var ganske nær ved stedet hvor Bruce Waynes forældre blev skudt var hun den første person til stede for at trøste den unge Bruce indtil Alfred Pennyworth kunne tage hånd om ham.

Leslie Thompkins blev ved med at arbejde i området omkring Crime Alley, men hendes indstilling til mange ting er væsentligt anderledes end Batmans. I forbindelse med War games kom det frem at Thompkins havde undladt at behandle Spoiler efter de overgreb Black Mask udsatte hende for, udelukkende for at give Batman en lektion i konsekvenserne af at lade teenagere deltage i bekæmpelsen af forbrydere. Thompkins stak efterfølgende af til Afrika.

Som følge af begivenhederne i Infinite Crisis er disse begivenheder ikke længere en del af kontinuiteten og Leslie Thompkins optræder fortsat i Gotham, inklusive den nye Batgirl serie hvor Spoiler overtager uniformen.

Kommissær Gordon

James Gordon er kommissær ved Gotham Central Police Department (GCPD eller Gotham Central) og optræder i serien både som ven og fjende til Batman. Gordon repræsenterer den officielle lov og orden i Gotham, som modsætning til Batmans selvtægt. Trods modsætninger omkring midler har de to gennem årene udviklet en gensidig respekt og et samarbejde. Gordon har således adgang til det kendte bat-signal, en kraftig projektør som viser Batmans logo mod Gothams nattehimmel som signal til at der er behov for at Batman kontakter Gordon.

Robin

I mange udgaver af Batman ledsages han af en ung hjælper: Robin - the Boy Wonder. Den første Robin, Dick Grayson, oplevede ligesom Batman, at hans forældre blev dræbt mens han selv var ung. Bruce Wayne blev juridisk værge for den unge dreng, men adopterede ham ikke. I 70'erne forlod Dick Greyson Wayne Manor for at påbegynde sine studier, men de to arbejdede fortsat sammen. I 80'erne fik Robin en fremtrædende rolle i Teen Titans hvor han valgte at skifte til sin nye identitet som Nightwing.

Efterfølgende er rollen som Batmans hjælper er blevet udfyldt af forskellige personer, mest nævneværdigt Jason Todd som blev dræbt af Jokeren efter en læserafstemning og Tim Drake som på egen hånd var i stand til at opdage Batmans hemmelige identitet.

Yderligere eksempler på personer der har optrådt som Robin findes i artiklen om Robin.

Batgirl

Batgirl er et kvindeligt modstykke til Batman. Rollen har gennem årene været udfyldt af flere forskellige kvinder, men mest kendte er nok Barbara Gordon og Cassandra Cain.

Batwoman

I Batmans univers har Batgirl i nyere tid været det mest fremtrædende kvindelige medlem, men i forbindelse med begivenhederne i 52 blev Batwoman gen-introduceret. Hun optræder for øjeblikket i Detective Comics under titlen "Batwoman in Detective Comics" skrevet af Greg Rucka.

The Huntress

Oprindeligt en datter til Bruce Wayne og Selina Kyle i en alternativ verden, men i en mere moderne udgave er hun datter af en mafia-boss. Helena Bertinelli fastholder et ofte averst forhold til Batman, samtidig med at hun også medvirker i Birds of Prey sammen med den tidligere Batgirl Oracle. Se også selvstændig artikel under The Huntress.

Damian

Damian er søn af Bruce Wayne og Talia al Ghul (datter af Ra's). Han er en nyere tilføjelse til Batmans univers.

Superman

Superman er ikke direkte en figur i Batmans univers, men de to har gennem tiderne arbejdet sammen, både som duo og som medlemmer i Justice League. Selv om de to har en gensidig respekt er Batman forberedt på det værste og har sikret sig et stykke kryptonit i tilfælde af at de to skulle ende i en fjendtlig konfrontation.

Skurke

Batmans univers indeholder et rigt persongalleri af onde eller gale superskurke, som f.eks. Gækkeren (The Riddler), Ra's al Ghul, Jokeren (The Joker), Catwoman, Dobbeltfjæs (Two-face) og Pingvinen (The Penguin).

Flere nyere fortolkninger af figuren har påpeget et symbiotisk forhold mellem Batman og de groteske udklædte skurke som han bekæmper, ikke mindst i historien Den der ler sidst... som udforsker forholdet mellem Batman og hans nemesis Jokeren.

Film og tegnefilm

Tegneserien er filmatiseret flere gange, både som tegnefilm og med levende skuespillere. Tv-serien i 120 afsnit, der første gang løb over skærmen i perioden 1966-1968, havde Adam West i hovedrollen og var en meget humoristisk slapstick-udgave af Batman. Tv-serien blev også lavet som en spillefilm i 1966, under titlen Batman The Movie, stadig med Adam West i rollen som Batman og Burt Ward som Robin.

Langt mere dyster i tonen er den filmserie, der begyndte med filmen Batman fra 1989 med Michael Keaton som Batman og Jack Nicholson som The Joker. Filmen er foreløbigt blevet efterfulgt af Batman Returns, Batman Forever og Batman & Robin. Sidstnævnte film lå langt fra det dystre udgangspunkt i de to første film og blev hverken kunstnerisk eller kommercielt nogen succes. Instruktøren Joel Schumacher lægges derfor ofte for had af fans for at have aflivet den ellers lovende række af filmatiseringer.

En femte film, Batman Begins, som viser Bruce Waynes baggrund, havde premiere 2005 og viste en tilbagevenden til den mere dystre stil. Filmens succes var med til at genoplive Batman-filmene, og blev fulgt op af The Dark Knight som havde premiere i sommeren 2008. Specielt Heath Ledgers Oscar-belønnede præstation i rollen som Jokeren var med til at gøre denne film til en kæmpe publikumssuccess der slog alle tidligere rekorder for indtjening.

Udgivelser

Batman er udkommet på danske i flere omgange. En del af udgivelserne kan findes under kategorien om Batman.

På amerikansk er mange af de tidlige udgivelser blevet genoptrykt i "The Batman Chronicles". Tilsvarende er Batman også genoptrykt i tykkere format men på dårligere papir under Showcase presents mærket. Det er værd at bemærke at Batman både optråder under eget navn i disse udgivelser, men også under "The brave and the bold" som dækker historier hvor Batman optræder sammen med andre figurer fra DC universet.

Større begivenheder i Batman universet, såsom Frank Millers "Dark knight returns" og senere udgivelser som "Hush" er desuden samlet i indbundne luksusudgivelser i kasetter med en del ekstramateriale.

Batman er på amerikansk udgivet under flere forskellige titler som ikke direkte refererer til hans navn. Ud over "Detective Comics" optræder han også i "The Brave and the Bold" som indeholder historier hvor Batman optræder sammen med andre helte.

Desuden optræder Batman i flere grupper af superhelte, blandt andet "Batman and the Outsiders", "Justice League", mens han mere perifert har optrådt i "Teen Titans" og "Gotham Central".

Bøger om Batman

På dansk er udkommet den kontroversielle Batman. Masken og manden - en biografi, mens der på engelsk findes en lang række bøger om figuren.

De mange figurer i persongalleriet gennem årene har nødvendiggjort et helt leksikon med titlen "The Essential Batman Encyclopedia". Værket er blandt andet omtalt i denne anmeldelse på Tegneseriesiden

Eksterne links