ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Dilbert

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning

Amerikansk avistegneserie af Scott Adams. Er udkommet siden 16. april 1989 med 6 dagstriber og en søndagsside hver uge. I Danmark kan den læses dagligt i "Børsen" og en gang om ugen i Ingeniøren.

Dilbert.JPG

Lidt om serien

Serien er en blanding af nørdet humor og satire over den måde store organisationer fungerer på. Dilbert er derfor specielt populær blandt ansatte i denne type virksomheder, hvor man ofte kan se udvalgte striber hængt op på væggen i kontorlandskabet. Det der gør Dilbert specielt interessant er med den præcision serien kan ramme de problemstillinger og absurditeter man kan komme ud for som informationsmedarbejder.

Serien indeholder også noget meget sær humor - såsom sekvensen hvor Dilbert opdager at dinosaurerne ikke er udryddede, men gemmer sig. Disse sekvenser er knapt så vellykkede som de mere traditionelle dele.

I starten var seriens fokus at beskrive hjemmelivet for en ingeniørnørd, men senere skiftede serien til mere at fokusere på arbejdslivet i en stor teknologikoncern.

Ud over Dilbert og en række kolleger, ikke mindst hans chef, medvirker en række mere fantasifulde figurer såsom hunden Dogbert, katten Catbert og rotten Ratbert. De talende dyr bruges flere gange til at kommentere på absurde beslutninger og rådgivning som man kan finde den i visse dele af erhvervslivet, således optræder Catbert som ond personalechef og Dogbert som management konsulent.

Distributørens beskrivelse

Man kan beskrive dette amerikanske tegneserie-fænomen på mange måder, og det er serien da også blevet. Nogle kalder den en tegneserie om IT-verdenen, andre kalder den en "nørd-serie", andre igen kalder den for en managementserie, og andre igen for en kontorserie osv. Alle bekrivelser er lige rigtige og lige forkerte. Sandheden er først og fremmest, at serien er næsten usigelig morsom, der er "snaps på bordet" hver dag, i modsætning til mange andre gode serier, hvor der kan være "lidt længere mellem snapsene". Dilbert er en serie om enhver moderne kontor-arbejdsplads, og udgangspunktet for seriens uhyrligheder er det efterhånden verdensberømte "Dilbert-princip". "Dilbert-princippet" tager sit udgangspunkt i Scott Adams tese om, at vi alle sammen er idioter. Måske er vi ikke idioter hele tiden, men ind imellem er vi idioter. Scott Adams udbygger så "Dilbert-princippet" og forklarer, hvorfor så mange chefer er større idioter end de almindelige lønslaver. Forklaringen er, at man i de fleste virksomheder har nogle ihærdige idioter, som slider og slæber, som lytter og forklarer, som er JA-sigere og fedterøve, og som i bund og grund aldrig opnår resultater, men virker som en flittig, men også irriterende og intetsigende medarbejder. Og hvad gør man så ved denne type medarbejdere? Joh, ifølge "Dilbert-princippet" flytter man disse medarbejdere hen til det sted i virksomheden, hvor de gør mindst skade – man forfremmer dem, så de bliver chefer!! Fik du den?

DILBERT kendes især på sin aflange hovedfacon, sygekassebrillerne og slipset, der altid er fremadrettet med sving på, og ikke mindst på hans evner til at stille idiotiske spørgsmål og få idiotiske svar. Og så har han det i øvrigt svært med det modsatte køn. Det er svært at tro det, men hans bedste ven er hunden DOGBERT, en lille irriterende glatbarberet uldklump med sygekassebriller, hvis vigtigste mission her i livet tilsyneladende er at genere og håne DILBERT. Men tag ikke fejl af DOGBERT, for hans hjerne har sikkert flere folder end din, og derfor har han efterhånden også udviklet sig til en af verdens mest anerkendte ledelses-konsulenter. Han baserer sine egne ledelsesteorier på "Dilbert-princippet", og blandt hans mange gode råd til de moderne virksomhedsledere er: "Inspirer dine medarbejdere ved at give dem små, værdiløse gaver", "Lad som om, du interesserer dig for medarbejderne – lær at høre uden at lytte", "Giv tomme løfter om forfremmelser i fremtiden – og nyd uden omkostninger afkastet".

DILBERT og DOGBERTs oplevelser i det moderne kontorarbejde er global humor på et så højt niveau, at det nogen gange kan være svært at forstå dybden i ord og tegninger – men det gør ikke så meget, for hvem tør indrømme, at man ikke forstod dagens DILBERT? Man er vel ikke idiot – hele tiden!

Scott Adams baggrund

Scott Adams arbejdede i en årrække i en række store amerikanske virksomheder som Crocker Bank og Pacific Bell. Han hævder selv at Dilbert er sammensat af egenskaber hos forskellige tekniske medarbejdere han mødte gennem sit arbejde der.

Persongalleri

 • Dilbert

Dilbert er hovedpersonen i serien. Han er den arketypiske IT/elektro-ingeniør nørd, der arbejder i en stort unavngiven teknologikoncern. Han er grim. Han har en dårlig tøjsmag, repræsenteret ved hans strittende slips og hans tre penne i skjorten. Han panikker når de har "casual day" på arbejdet for så skal han faktisk tage modebeslutninger. Dilbert mener selv at han er dygtig til sit job men han får sjældent udført noget på grund af (i følge ham selv) inkompetente kollegaer og ledelse. Dilbert har problemer med at omgås det modsatte køn, men det lykkedes ham dog en overgang at have en kæreste.

 • Dogbert

Dilberts hund. Dogbert er en lille narscisistisk hund med store evner til at få sin vilje. Den har gentagne gange skabt (eller erobret) virksomheder i multi-milliard-klassen og solgt det hele igen. Dogbert er generelt doven og arrogant og udnytter ofte de andre i serien.

 • Dilberts mor

Dilberts mor. Unavngiven i serien. Dilberts mor er af den generelle opfattelse, at hendes opdragelse af Dilbert er slået fejl siden, han ikke har et "rigtigt job".

 • Dilberts far

Dilberts far. Unavngiven i serien. Dilberts far blev væk i stormagasinet da Dilbert var lille fordi han fandt en restaurant, hvor man kunne købe en "spis alt hvad du kan". Og så tog han opfordringen om og er endnu ikke kommet hjem derfra.

 • Wally

Wally er Dilberts dovne og inkompetente ingeniør-kollega. Wally har gjort det til en dyd at undgå at arbejde. Han er egoistisk, han afskyr sine kollegaer og er generelt bare ikke nogen god ven.

 • Alice

Alice er Dilberts dygtige og stressede ingeniør-kollega. Hun arbejder hele tiden og er den der mest afskyr de andres dumheder. Det antydes fra tid til anden, at hun har en familie men man møder dem aldrig. Når hun bliver sur er kun kendt for at give folk en proper næve.

 • Dilberts boss

Dilberts boss. Unavngiven i serien. Bossen er fremstillet som ekstrem inkompetent og dum. Serien gør en dyd ud af at vise at ledere netop er blev ledere fordi de ikke kan bruges i produktionen.

 • Catbert

I starten af serien var Catbert som Dogbert jagtede lidt. Senere blev Catbert personalechef (HR Manager) hos Dilberts firma. Her er han sadistisk og ond. Catbert finder dagligt på nye personalepolitikker med det eneste formål at genere folk.

 • Knud-Erik hertug af halvmørket (engelsk: Phil, Duke of Insufficient Light)

En dæmon som kommer at hjemsøger alle dem som laver små forseelser og giver dem små straffe.

 • Ratbert

Ratbert blev introduceret i serien som en laboratorierotte, der flygtede og flyttede ind hos Dilbert. Han brugte siden meget tid på at blive en del af familien indtil han endelig blev accepteret af Dilbert. Han bliver nu mest brugt i serien på hjælper til Dogbert, når Dogbert har brug for en han kan udnytte. Ratbert er dum som en dør og er stolt af det.

 • Dinosauren Kalle (engelsk: Bob the Dinosaur)

Dinosaurerne uddøde ikke da jorden blev ramt af en meteor. De gemte sig bare. Bob er den dinosaur som gemte sig i Dilberts hjem indtil Dilbert en dag finder ham og hans kone. I starten bliver Bob mest brugt til at lave dinosaur jokes, mens han senere bliver brugt som en stor dum bølle der kan udnyttes af Dogbert. Hans primære angrebsform er at hive i folks underbukser bagfra.

 • Ted

Ted er Dilberts "anonyme" medarbejder. Hver gang der skal bruges en statist-kollega er der en god chance for at det er Ted. Han er blevet fyret utallige gange i seriens levetid. På den måde minder han lidt om Kennys rolle i South Park.

 • Carol

Carol er bossens/afdelingens sekretær. Hun føler sig underbetalt og set ned på (med god grund) og vælger derfor bevidst at sabotere sine omgivelser og bossen ved at lave så lidt som muligt og ved at være fuldstændig ligeglad med kvaliteten af hendes arbejde.

 • Tina

Tina er teknisk forfatter. Hun skriver teknisk dokumentation til de produkter ingeniørene laver. De andre ser ned på hende for hendes mangel på tekniske viden og hun hader dem for det. Hun er feminist.

 • Skraldemanden

Skraldemanden er seriens faste geni. Han kender alt til naturvidenskab på højeste niveau og er så god at han stadig har overskud til at være skraldemand i det daglige.

 • Asok

Indisk praktikant i Dilberts firma. Oprindeligt var Asok blot en naiv praktikant, der skulle lære at arbejde i et firma. Han blev set ned på og udnyttet på alle mulige måder. I senere årgange af serien er det kommet frem at han er fra Indien, hyperintelligent og faktisk har telekinetiske evner. Det har dog ikke hjulpet ham, da han stadig udstråler en naivitet og optimisme om livet.

Trivia

I Doonesbury opdager Mike at hans virksomhed er nået ud af opstarts-fasen ved at medarbejderne er begyndt at hænge Dilbert-striber op.

Siden Dogbert er en hund, Catbert er en kat, og Ratbert er en rotte, er der selvfølgelig lavet en joke om at Dilbert må være en "Dil".

Danske udgaver

Album

 1. Sørg altid for at udskyde møder med idioter, der bare spilder din tid
 2. Bring mig kontorbudets hoved!
 3. I jeres tilfælde kan I altså ikke nøjes med at bruge jeres forstand
 4. Pas på! Det er en fælde!
 5. Rigtige mænd pumper mus

Bøger

 1. Samtaler med Dogbert
 2. Man behøver ikke nogen erfaring hvis man bare er fræk nok
 3. Dilberts lille blå bog
 4. Egoerne må ikke fodres - og andre tips til overlevelse i forretningsverdenen

Eksterne links

 • dilbert.com (inkl. den komplette engelske udgave af Dilbert)