ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Diskussion:De sorte smølfer

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning

Dette er i virkeligheden nr. 1, sådan som den er blevet nummeret i den nye serie Carlsen minicomics! Derfor stod der ikke noget nummer udenfor serien. Benadikt 2. Nov 2007 kl. 19:02 (CET)

Den afbildede forside har nummer 6 påtrykt, Smølferne og kraxelikroxen har Smølferne 1 øverst - jeg har aldrig rigtig forstået nummereringen. --Lars And 2. Nov 2007 kl. 19:59 (CET)
Ja, nummereringen kan være et mysterium medmindre man har fulgt med i lang tid. Tidligere udgav de fleste af de danske forlag serierne i en tilfældig rækkefølge i forhold til den oprindelige. Det havde som regel noget at gøre med, at forlagene regnede med at de nyere album solge bedre end de gamle. Derfor er den første danske nummerering ofte meget tilfældig i forhold til den rigtige originale. Mange af de mest populære serier bliver så senere genudgivet på dansk i den "rigtige" rækkefølge, bl.a. smølferne nu i serien Carlsen minicomics.
Et leksikon skal give præcise oplysninger, derfor kan jeg ikke lide, at en forkert dansk nummerering står alene i ruden. Jeg synes at begge nummereringer skal oplyses sidestillet, enten i boksen eller ved siden af under andre oplysninger.
Men ikke alle er enige med mig i dette synspunkt. Bl.a. har jeg indtryk af at ezme mener at den forkerte danske nummerering skal have højere prioritet end den rigtige nummerering. Benadikt 2. Nov 2007 kl. 21:46 (CET)
Man kunne så diskutere, om det overhovedet har nogen betydning, om der står et "rigtigt" eller "forkert" nummer eller slet ikke noget ved serien. I 99% procent af tilfældene er det nok ret ligegyldigt. Men jeg har f.eks. været ude for, at nogle venner har væddet en ølkasse om, hvem der havde ret om, hvilket nummer Tintin i Congo er. Efter min opfattelse er det lige så rigtig at sige 1, 2 eller 22, alt efter hvilke forusætninger man har. Og alle tre resultater skal være lige nemme at finde på ComicWiki. Benadikt 2. Nov 2007 kl. 21:58 (CET)
Så tror jeg at jeg fjerner min nummerering. --Lars And 2. Nov 2007 kl. 22:01 (CET)

Nummerering

Ja det er en tricky sag med de nummereringer (se også den tidligere diskussion på forsiden).
Mit syn på nummerering er generelt den, at nummereringen i infoboksen bør være den danske, og bør afspejle den nyeste udgivelses nummerering. Hvis en serie er blevet genudgivet med ny nummerering, bør vi som et nutidigt leksikon reflektere dette. Dette gælder f.eks. for Tintin, hvilket fungerer godt. Hvis en serie ikke er genudgivet, bør vi selvsagt vise de numre, der står på de gamle album - det vigtigste er, synes jeg, at et nummer i en artikel reflekterer nummeret på et album købt i en butik herhjemme.

Numre fra udgivelserne i de originale lande synes jeg bør stå i selve artiklen.

Hvad vi gør med en serie som f.eks. Smølferne eller Splint & Co., der er ved at blive genudgivet, og i ny rækkefølge, ved jeg ikke helt. Wikipedia har ingen numre på deres artikler om Tintin albums, mens de på f.eks. Splint og Co. har brugt den franske nummerering (måske fordi de ikke er udgivet på amerikansk?)

Det vigtigste er, at en artikel er informativ, uden at være forvirrende. Som jeg ser det, er der to muligheder: 1) Man kan fjerne nummeret helt, som der her er gjort, og simpelthen nøjes med at skrive i artiklens rum, hvad de forskellige udgivelsesnumre er (vi kunne endda lave en tabelopstilling til det, hvis det er) 2) Man kan løbende opdatere de nye numre. På nyudgivne album kunne man skrive:

"Smølferne 6 (nyudg.), 5 (opr.udg.)"

mens man modsat på et endnu u-udgivet album kunne skrive

"Smølferne 5 (opr.udg.), 6 (forv. nyudg.)"

Nr. 2 bliver dog hurtigt lidt kryptisk, for der kunne jo teoretisk set godt komme endnu flere udgivelser med andre numre, og så bliver det for alvor noget rod :) Så personligt hælder jeg nok til nr. 1: at fjerne nummeret helt på de fler-udgivne serier, og skrive info om dette i artiklen. Desuden ville det måske være en idé, at skrive de forskellige udgivelses-lister på hovedsiden om serien, så man kan se et overblik over, hvordan albummene er byttet rundt.

Hele denne diskussion falder også lidt sammen med rækkefølgen af album i serieoversigter (dem der er i bunden af hver album-side). Der er jeg godtnok stadig af den overbevisning, at rækkefølgen bør reflektere den danske udgivelse (selvsagt den nyeste danske udgivelse), og ikke det oprindelige udgivelseslands rækkefølge. Hvis en serie ikke er udgivet kronologisk i Danmark, synes jeg heller ikke den skal skrives sådan i serieoversigterne - rækkefølgen bør tilsvare de danske. Den oprindelige udgivelses nummerering (kronologisk rækkefølge) mener jeg bør skrives i artiklen om hovedserien, som der også bliver gjort på stort set alle de sider, hvor rækkefølgen afviger fra den danske.ezme 9. Nov 2007 kl. 02:22 (CET)

I nogle tilfælde vil den tilfældige danske rækkefølge være forvirrende mht. udviklingen af serien og introduktionen af personerne.
Tintin møder kaptajn Haddock første gang i Krabben med de gyldne kløer, der var nr. 17 i den første danske serie - men kendte ham i de fleste af de foregående album.
Smølferne bliver først introduceret i De sorte smølfer, der var nr. 6 i den første "Smølferne"-serie på dansk.
Alix generes i Oribals krone af storvesiren Arbaces, en gammel fjende fra albummet Alix l'intrépide, ikke udkommet på dansk.
--Lars And 10. Nov 2007 kl. 04:31 (CET)
Det er sandt at når de danske udgivelsers numre ikke "passer" til de originale, opstår der problemer med historiernes kontinuitet. Splint & Co. er også et almindeligt eksempel på dette, sammen med de album du selv nævner. Jeg føler dog det er irrelevant i forhold til, at vi er et dansk leksikon der bør reflektere hvordan serierne er udgivet i danmark. Det er vores opgave at vise faktuel information om de danske udgivelser.
En normal artikelside på ComicWiki består som regel af noget tekst om albummet, en album-infoboks (i højre side), samt en serieoversigt (i bunden). Jeg føler, at album-infoboksen og serieoversigten bør vise den danske udgivelsesrækkefølge, sådan at brugerne f.eks. ikke skal lede efter det album nr. 1, de kender, på plads nr. 7 nede i serieoversigten. Og således, at nummeret der står i album-infoboksen viser det nummer, der er trykt på det danske album.
Som nævnt tidligere, synes jeg bestemt at den originale kronologiske rækkefølge er vigtig at fortælle om -- den er vigtig for forståelsen af seriens oprindelige kontinuitet. Men disse oplysninger synes jeg bør stå i selve artiklens tekst som en yderligere oplysning, samt på seriens hovedside, hvor der som regel også er en kronologisk liste i et afsnit der hedder "kronologisk rækkefølge".
Det skal dog også siges, at både Joen og jeg arbejder med at få lavet en kronologisk navigation, der kan indsættes i bunden af album-infoboksen, hvor det vil være muligt at klikke sig frem eller tilbage mellem albummene i kronologisk rækkefølge. Joen har lavet et brugbart eksempel på serien Linda og Valentin (klik ind på et album for at se), og jeg har selv arbejdet med en opdateret album-infoboks der kan ses på min brugerside. Det kræver dog opdatering af wiki-softwaren, før det kan lade sig gøre, men det arbejder vi på.ezme 10. Nov 2007 kl. 15:43 (CET)