ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Linda og Valentin

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning

Linda og Valentin Logo.jpg     Linda-og-Valentin-Logo.gif


Linda og Valentin.jpg

Linda og Valentin - agenter i tid og rum (på fransk oprindelig Valérian, agent spatio-temporel, nu Valérian et Laureline) er en science fiction-serie, skrevet af Pierre Christin og tegnet af Jean-Claude Mézières, oprindelig skabt til og publiceret i det franske tegneserieblad Pilote.

Linda og Valentin er to rumtids-agenter for den jordiske organisation Rumtidstjenesten. Med deres rumskib kan de rejse til et hvilket som helst punkt i universet og i tiden. Gennem deres eventyr besøger de bl.a. både Jordens fortid og fremtid samt mange fjerne planeter og steder.

I løbet af de forskellige album i serien følger man en længere historie om de to agenter, som udvikler sig over flere album, men også små historier der i og for sig kan stå alene.

Seriens univers

Historien

Linda og Valentin 1-2.jpg

Med opfindelsen af den øjeblikkelige teletransport af mennesker og genstande gennem tid og rum i 2314 er behovet for manuelt arbejde stort set forsvundet på Jorden. I stedet har man i Jordens hovedstad, Galaxity, oprettet Rumtidstjenesten, hvis opgave det er, til dels at patruljere tid og rum mod rumpirater, dels at finde nye ressourcer af råstof til Jorden. (Onde drømme)

I en intens jagt på en eks-agent i Rumtidstjenesten, Xombul, rejser Linda og Valentin tilbage i tiden til New York 1986. Byen er blevet lagt under vand efter en mystisk eksplosion af et brintbombedepot på Nordpolen har smeltet polerne. Imidlertid er tidsrejser til denne periode generelt blevet forbudt, idet selvsamme globale katastrofe dengang var med til at forene Jordens nationer i Galaxity, og risikoen for at Galaxity ville ophøre med at eksistere på grund af ændringer i fortiden simpelthen er for stor. (Storbyen der druknede)

Det var dog ikke Xombul, der var årsag til atomeksplosionen på Nordpolen i 1986. Idet Jordens herredømme var begyndt at række ud i universet, så det gamle centrum for magt i universet - Hypsis og dets falske guder - det nødvendigt at kvæle Jordens ulmende imperium ved fødslen. Selvom det lykkedes Linda, Valentin og hr. Albert at tale de falske guder fra at udviske Jorden fra rumtiden, er processen allerede begyndt. Jorden og Galaxity forsvinder fra tid og rum. (Tordenkilen fra Hypsis)

Persongalleri

 • Valentin (Valérian)

Valentin er agent for rumtidstjenesten i Galaxity. Hans opgave er at beskytte Jorden mod farer i tid og rum. På en rejse til fortiden møder han Linda, som han af forskellige grunde bliver nødsaget til at rekruttere til rumtidstjenesten.

 • Linda (Laureline)

Linda er en ung kvinde fra Arelauneskoven i Jordens middelalder. En dag møder hun Valentin, der er på jagt efter skurken Xombul, der søger at ændre Jordens fremtid. De fortsætter sammen jagten på Xombul, en jagt der ender med at skurken med magi forsøger at forvandle Linda til et uhyre. Heldigvis har Linda så ren en sjæl, at hun *kun* bliver til en enhjørning. Sammen fanger de Xombul, og Linda bliver tryllet til et menneske igen. Enhjørninger er tankelæsere, så fordi Linda fik indsigt i Valentins "fortid", tog han hende med til Galaxity.

 • Hr. Albert (monsieur Albert)
Monsieur Albert.jpg

I tiden før Galaxity forsvandt, var hr. Albert Linda og Valentins kontaktperson i Jordens nutid.

Shingouzer.jpg
 • Shingouzerne (les Shingouz)

En art af små rumvæsener med særlige evner for at handle i information.

Dødens Kvartet.jpg
 • Dødens Kvartet (Quatuor Mortis)

Dødens Kvartet er fire lejemordere, der bruger musikudtryk på "arbejdet". Eksperter i våbenhandel, smugleri, afpresning, attentater, kommando-raids, infiltration, bortførelser… (Ultralummets gidsler, Hittebarnet fra stjernerne og Tidsåbneren)

Lokaliteter

 • Galaxity
Primær artikel: Galaxity

I år 2720 er Galaxity på en gang Jordens hovedstad og centrum for Jordens galaktiske imperium. Da New York bliver lagt under vand i 1986 af en atomeksplosion på Nordpolen, forsøger Linda og Valentin at rette op på deres fejl ved at manipulere yderligere med tiden. Desværre med det katastrofale resultat, at Jorden holder op med at eksistere.

 • Navlen (Point Central)

Navlen er universets "hovedstad". Det er en kolossal kunstigt konstrueret rumstation med arkitektur og ambassader fra alle universets hjørner og kroge. Det er et universelt centrum for handel.

 • Planeten Rubanis

Rubanis er en sprudlende aktiv planet, styret i flere cirkler af magt. Linda og Valentin lander her for at få repareret deres rumtidsskib.

 • Planeten Hypsis

Hypsis er hjemplanet for de falske guder. Det er en planet, der på mystisk vis kan strejfe rundt i universet og således skifte plads fra tid til anden.

 • Det Store Intet (le Grand Rien)

Ingen ved præcis, hvad Det Store Intet er, andet end at det er et sted uden stjerner. Rygterne siger, at der er mange muligheder for folk, der søger at gøre sin lykke.

Tidslinie

Tidslinje, år 1000-3152
Periode År Begivenhed
År 1000-2000 1000 Valentin jagter Xombul i Frankerriget og møder Linda. (Onde drømme)
1881 Linda og Valentin på ureglementeret ferie i pariserforstaden Chatou. (I den falske verden)
1980 Småpirater fra Elsinn-asteroidebæltet prøver at sælge de fire elementer til jordiske multinationale selskaber.
(Metro Chatelet, retning Cassiopeia og Brooklyn Station, endestation Kosmos)
1985 Linda og Valentin opdager det falske sejlskib Hvexdet ved Nordpolen. (Tordenkilen fra Hypsis)
1986 Brintbomber sprænger på Nordpolen og udløser en oversvømmelse på Jorden. (Storbyen der druknede)
1988 Tidligere rumagent Jal forsøger at genskabe atomkatastrofen fra 1986. (Over ukendte grænser)
År 2000-3000 2001 Vivaxis indgår kontrakt med Treenigheden fra Hypsis. (Gennem usikre tider)
2010 Linda og Valentin (som børn) adopteres af M. Albert. (Tidsåbneren)
2314 Rumtidstjenesten grundlægges som følge af opfindelsen af tidsmaskinen. (Storbyen der druknede)
2713 Valentin uddannes på Megakademiet til rumtidsagent. (På randen af Det store Intet)
2720 Xombul laver uorden i Galaxity. (Onde drømme)
2721 Linda optages i Rumtidstjenesten.
År 3000-4000 3005 Jorden udelukkes fra sin plads på Navlen i 100 år. (Skyggernes ambassadør)
3152 Jorden er forsvundet på grund af, at katastrofen i 1986 blev annulleret. (Gennem usikre tider)
År 4000-? 4016 Galaxity genopstår. (Tidsåbneren)

Baggrund

Festival 1976.jpg
Sammenligning med Star Wars. Fra forordet i Linda og Valentins samlede eventyr 1.

Seriens stil

Stilistisk set har Linda og Valentin lavet kolossale skift gennem tiden. I den første historie, Onde drømme fra 1967, er stilen mest sammenlignelig med Comic-Dynamic-serier såsom Vakse Viggo eller Splint & Co. Mézières bevarer denne stil og udvikler den gennem de første 5 album. Stilistisk set kulminerer det hele i den kompositorisk og grafisk udfordrende Jævndøgnets helte, hvis detaljegrad, farvelægning og komposition er meget gennemført.

Her begynder dog et stilskifte for Mézières, idet han i Metro Chatelet, retning Cassiopeia bevæger sig henimod en mere realistisk stil. Således kan man i albummet bl.a. se avisudklip, der indeholder rigtige fotos. Fortælleglæden og den ekstreme detaljegrad er dog stadig på plads og kommer især til udtryk i ekspressive baggrunde.

Med albummene Spøgelset fra Inverloch og Tordenkilen fra Hypsis begynder den realistiske stil i høj grad at tage over, og Comic-Dynamic-stregen er næsten helt overtaget af en mere naturalistisk skitse-stil. Der er stadig en høj detaljerigdom, men der er flere skraveringer og "løse" streger, end man så i de tidligere album.

Udviklingen mod denne lidt løsere og mere naturalistiske stil skulle vise sig at fortsætte over de næste tre album. Det kulminerede i Ultralummets gidsler, hvis detajlerigdom sank til fordel for skraveringer. Stilistisk set havde Linda og Valentin nu skiftet fra en klassisk belgisk Comic-Dynamic til en mere rå og voksen, næsten storyboard-streg.

Hittebarnet fra stjernerne introducerede yderligere et element, der brød med den klassiske fransk-belgiske skole, nemlig en ny form for farvelægning. De fladere farver fra de tidligste album påbegyndte her en udvikling henimod mere grafisk tekstur, en udvikling der skulle vise sig at fortsætte.

Således er de sidste tre udgivne album med Linda og Valentin grafisk set milepæle fra den oprindelige stil. Stregen og kompositionen er mere voksen, og farvelægningen af visse billeder viser tydelig tekstur. Man kan sige, at den mere løse streg, de mere rodede kompositioner og de mere malede baggrunde er med til at skabe et mere dystert billede af en fremtid, hvor Jorden ikke længere eksisterer, men grafisk set er det svært at se, at det er den samme tegner som tegnede Storbyen der druknede.

Der sker dog et interessant skift i det allersidste album i serien, Tidsåbneren. Hvor vi i løbet af de forrige især to album, På randen af Det Store Intet og Stenenes orden, har set en malerisk Mézières, er det som om han her til sidst har besluttet at kæde serien sammen i en stor helhed, også stilistisk. Således oplever vi faktisk alle de stilarter, vi har set i løbet af hele serien; den naivistiske unge Mézières fra Onde drømme, den klassiske belgiske Mézières fra Jævndøgnets helte, den storyboardende Mézières fra Hittebarnet fra stjernerne og også den seneste maleriske Mézières. Stilblandingen er skrevet ind i historien. Når vi besøger wolocherne i Det Store Intet, er stilen detaljeret, udpenslet og præget af tekstur, præcis som de sidste to historier. Når vi besøger Simlane eller Navlen, er stilen flad og mindre skitse-agtig, næsten som i gamle dage. Vi ser sågar et rigtigt foto af Navlens præsident, indsat i en tegnet ramme som en reference til de avisudklip, vi så i Metro Chatelet for år tilbage. På et tidspunkt bliver stilen næsten helt Comic-Dynamic igen, idet vi ser en reference til Onde drømme -- den første historie med Linda og Valentin.

Det er en spændende beslutning, Mézières har taget, at spole stilen tilbage -- ja sågar forsøge at spole sin egen udvikling som tegner tilbage. Man kan spekulere, at med dette sidste album ville han sende et takkebrev til sin fanskare efter at have fulgt serien siden 1957. Resultatet af dette takkebrev er en stilistisk flot afrunding af serien.

Linda og Valentin i populærkultur

Flere kommentatorer i medier verden over har noteret seriens bidrag til moderne science fiction. Heriblandt er fænomænet Star Wars blevet anklaget for at kopiere elementer og stilarter fra forskellige Linda og Valentin-album. Der nævnes bl.a. følgende elementer:

 • Linda og Valentins rumskib bliver nævnt som grundlag for designet af Tusindårsfalken fra de gamle Star Wars-film.
 • Han Solos carbon-nedfrysning i Star Wars-filmen Empire Strikes Back minder meget om en historie i De tusinde planeters imperium, hvor Valentin bliver forstenet i flydende plastik.
 • I en scene fra Star Wars-filmen Return of the Jedi tager Darth Vader sin hjelm af og fremviser et brændt og arret ansigt. Dette bliver sammenlignet med en historie i De tusinde planeters imperium, hvor autoriteterne på planeten -- en af "de vidende" tager sin hjelm af og viser brandsår og ar.
 • Slave-Leias kostume fra Return of the Jedi bliver sammenlignet med Lindas lignende kostume i Landet uden stjerner.
 • Der bliver draget paralleller mellem shingouzernes udseende og mekanikeren Wattos fra Star Wars-filmen The Phantom Menace.
 • I The Phantom Menace anvendes der implosionsbomber á la flogumbomber fra Landet uden stjerner.

En anden science fiction-filmklassiker, Alien fra 1979, hvor et rummonster vokser ud af et stakkels menneskes brystkasse, leder tanken hen på historien Venskabens fflumgluff (1972 på fransk) fra Ad rummets veje.

Den franske tegnefilmserie Il était une fois... l'Espace (sendt på svensk tv som Det var en gång - rymden) fra 1982 har et rumkorps, der minder om Rumtidstjenesten.

Den danske dogmefilm "Mifunes sidste sang" (Søren Kragh-Jacobsen, 1999) indeholder en figur, Rud, som er en fanatisk fan af serien og mistager den kvindelige figur Liva for at være Linda.

Linda og Valentin samlet 1-1.jpg Rummets veje smal.jpg
Storbyen der druknede.jpg De tusinde planeters imperium.jpg
Landet uden stjerner.jpg Linda og Valentin 2 2.jpg
Herskerens fugle.jpg Skyggernes ambassadør.jpg
I den falske verden.jpg Jævndøgnets helte.jpg
Metro Chatelet, næste stop Cassiopeia.jpg Brooklyn Station, endestation Kosmos.jpg
Spøgelset fra Inverloch.jpg Tordenkilen fra Hypsis.jpg
Over ukendte grænser.jpg De levende våben.jpg
Magtens cirkler.jpg Ultralummets gidsler.jpg
Hittebarnet fra stjernerne.jpg Gennem usikre tider.jpg
På randen af Det Store Intet.jpg Linda og Valentin 20.jpg
Linda og Valentin 21.jpg Linda og Valentins samlede eventyr 1.jpg
Linda og Valentins samlede eventyr 2.jpg Linda og Valentins samlede eventyr 3.jpg
Linda og Valentins samlede eventyr 4.jpg Linda og Valentins samlede eventyr 5.jpg
Linda og Valentins samlede eventyr 6.jpg Linda og Valentins samlede eventyr 7.jpg
Folk og fæ 2.jpg Erindringer fra fremtiden.jpg
Lininil a disparu.jpg Valentin af Manu Larcenet F 01.jpg
Les Extras de Mezieres 1.jpg Les Extras de Mezieres 2.jpg

Trivia

 • Det var engang meningen, at Linda og Valentin skulle animeres til en TV-føljeton. Det første forsøg på et afsnit resulterede i historien Shimballils asteroider, som man kan læse som en slags billedbog i Fortællinger fra rummet. Efterfølgende er serien faktisk blevet animeret under titlen Time Jam, dog med en meget anderledes og mere anime-inspireret stil.
 • Albummet Magtens cirkler var med til at inspirere filminstruktøren Luc Besson til filmen Det femte element. Således blev Mézières også hyret til at tegne konceptskitser til filmen.

Album og bøger i serien

De første to album i serien kom først ud på dansk i albumserien Superserien Senior fra Lademann, og det var Lademanns oversætter, der gav serien og hovedpersonerne danske navne.

Carlsen if / Comics overtog serien i 1975 og udgav album 1-20 i mellem et og fire oplag i generelt de samme udgaver.

I 2008 blev serien overtaget af forlaget Cobolt, der har udgivet de sidste album og en komplet bogudgave af serien, Linda og Valentins samlede eventyr.

I Danmark - såvel som Norge og Sverige - blev albummene om Linda og Valentin ikke udgivet i kronologisk rækkefølge, derfor er den danske nummerering angivet i parentes efter titlen.

Linda og Valentin - oversigt
Fransk originaludgave Dansk udgave
 Nr. Serieblad Album Titel Titel og nr. Bog
  0 1967-11-09 – 1968-02-15  1983 Valérian contre les mauvais rêves Onde drømme[1] Samlede
eventyr 1
  1 1968-07-25 – 1968-10-24

1969-04-10 – 1969-07-10
 1970 La Cité des eaux mouvantes

Terres en flammes
Storbyen der druknede[2] (S3, 7)
  2 1969-10-23 – 1970-03-19  1971 L'empire des mille planètes De tusinde planeters imperium[3] (S14, 5)
1969-04-03  1997 Le grand collectionneur Den store samler[4] Ad
rummets
veje
[4]
1969-06-12  1979 Les engrenages d'Uxgloa Universets port
1969-10-23 Tsirillitis l'astéroïde Asteroiden Tsirillitis
1969-12-25 La planète triste Den triste planet
1970-03-19  1997 Drôles de specimen De særeste prøver[4]
1970-06-25  1979 Le Fflumgluff de l'amitié Venskabens fflumgluff
1970-10-29 Triomphe de la technique Teknikkens triumf
  3 1970-10-08 – 1971-03-11  1972 Le pays sans étoile Landet uden stjerner (1) Samlede
eventyr 2
  4 1971-12-16 – 1972-05-11 Bienvenue sur Alflolol Velkommen til Alflolol (2)
  5 1973-06-14 – 1973-09-06  1973 Les oiseaux du maître Herskerens fugle (3)
  6 1975-07-01 – 1975-10-01  1975 L'Ambassadeur des Ombres Skyggernes ambassadør (4) Samlede
eventyr 3
  7 1976-11-30 – 1977-03-01  1977 Sur les Terres truquées I den falske verden (6)
  8 1978-03-21 – 1978-06-27  1978 Les Héros de l'Equinoxe Jævndøgnets helte (8)
  9 1980-03-01 – 1980-06-01  1980 Métro Châtelet, direction Cassiopée Metro Chatelet, retning Cassiopeia (9) Samlede
eventyr 4
 10 1981-03-01 – 1981-06-01  1981 Brooklyn Station, Terminus Cosmos Brooklyn Station, endestation Kosmos (10)
 11 1983-07-01 – 1984-02-01  1984 Les spectres d'Inverloch Spøgelset fra Inverloch (11)
 12 1985-01-01 – 1985-09-01  1985 Les foudres d'Hypsis Tordenkilen fra Hypsis (12)
 13  1988 Sur les frontières Over ukendte grænser (13) Samlede
eventyr 5
 14  1990 Les armes vivantes De levende våben (14)
 15  1994 Les cercles du pouvoir Magtens cirkler (15)
 16  1996 Otages de l'Ultralum Ultralummets gidsler (16) Samlede
eventyr 6
 17  1998 L'orphelin des astres Hittebarnet fra stjernerne (17)
 18  2001 Par des temps incertains Gennem usikre tider (18)
 19  2004 Au bord du Grand Rien På randen af Det store Intet (19) Samlede
eventyr 7
 20  2007 L'Ordre des Pierres Stenenes orden (20)
 21  2010 L'OuvreTemps Tidsåbneren (21)
 1991 Les Habitants du Ciel Folk og fæ i himmelrummet

Linda og Valentins galaktiske leksikon
 2013 Souvenirs de Futurs[5] Erindringer fra fremtiden
 2019 L'Avenir est avancé volume 2 Retur til fremtiden
 2009 Lininil a disparu[6] Lininil er forsvundet
 2011 L'armure du Jakolass[7] Jakolassens rustning
 2017 Shingouzlooz Inc.[8] Shingouzlooz Inc.
 2017 Pilote spécial Valérian[9] Ekstraordinære rejser i tid og rum

Et hyldestalbum med Linda og Valentin
 2017 Le guide des mille planètes[10] (De tusinde planeters guide)
 Noter
 1. Onde drømme er på 30 sider og ikke udgivet selvstændigt på dansk. Foruden i Samlede eventyr 1 er den udgivet i Fortællinger fra rummet.
 2. Storbyen der druknede blev oprindelig udgivet som føljeton og som to historier på 28 sider hver, i alt 56 sider. Første franske albumudgave
  fra 1970 blev forkortet ned til 47 sider, denne udgave kan læses i Superserien nr. 3. Anden franske udgave fra 1976 blev "kun" forkortet ned
  til 52 sider, den udgave kan læses i Linda og Valentin nr. 7. Den uforkortede historie er først udgivet på dansk i Samlede eventyr 1.
 3. De tusinde planeters imperium udkom først som Superserien nr. 14 og med titlen De tusind planeters rige.
 4. Anden- og tredjeudgaven af Ad rummets veje indeholder alle de 7 historier. Førsteudgaven mangler de to markerede historier.
 5. Andenudgaven hedder "L'Avenir est avancé volume 1".
 6. Roman af Pierre Christin.
 7. Af Manu Larcenet.
 8. Af Mathieu Lauffray.
 9. Skrevet og tegnet af en lang række kunstnere
 10. Skrevet af Christophe Quillien.

Udenfor serierne

Les Extras de Mézières

Ikke udgivet på dansk.

 1. Les Extras de Mézières
 2. Mon cinquième élément

Ekstraordinære eventyr med Linda og Valentin

Med Tidsåbneren besluttede Christin og Mézières af afslutte deres arbejde med serien, men andre tegneseriekunstnere har fået tilladelse at bruge figurerne i serien. På fransk udkom efteråret 2011 et album af Manu Larcenet som forfatter og tegner. Christin og Mézières er dog krediteret som medforfattere. 2017 udkom to album.

 1. Jakolassens rustning
 2. Shingouzlooz Inc.

   Et hyldestalbum med Linda og Valentin

Linda og Valentin på forskellige sprog

I begyndelsen havde serien - både på fransk og på dansk - kun navn efter den mandlige hovedfigur. På dansk skiftede serien navn, da Carlsen overtog den i 1975. På fransk blev serien omdøbt ved dens 40 års jubilæum i 2007, så at Stenenes orden er det første album, der bærer Laurelines navn.

Flag F.jpg   Valérian, agent spatio-temporel / Valérian et Laureline
Flag DK.gif   Valentin - hemmelig agent i tid og rum / Linda og Valentin
Flag FI.gif   Valerian ja Laureline
Flag NL.gif   Ravian en Laureline
Flag NO.gif   Linda og Valentin
Flag DE.gif   Valerian und Veronique
Flag SE.gif   Linda och Valentin
Flag GB.gif   Valerian and Laureline

Tegnefilm

       
Linda i år 912
 
 
Dane DeHaan som Valentin, Cara Delevingne som Linda og instruktøren Luc Besson i midten fra "Valerian and the City of a Thousand Planets"

Den 7. november 2007 startede Linda og Valentin som tegnefilm med 20 episoder på det franske Canal+.
Personerne ligner langt fra tegneseriens personer og minder om de medvirkende i tegnefilmen Yu-Gi-Oh! Duel Monsters (anime).

 1. Contretemps ≈ Utide
 2. Dans le Temps ≈ Til tiden
 3. Nuit des temps ≈ Tidens nat
 4. Les temps nouveaux ≈ Nye tider
 5. Passe-temps ≈ Tidsfordriv
 6. Sale temps ≈ Møgvejr
 7. Avec le temps ≈ Med tiden
 8. Un temps pour tout ≈ Tid til alt
 9. Entre temps ≈ I mellemtiden
 10. Perte de temps ≈ Tidsspilde
 11. La plupart du temps ≈ Som oftest
 12. Une valse à mille temps ≈ L&V i det Vilde Vesten
 13. La fin des temps ≈ Tidens slutning
 14. Temps retrouvé ≈ Genvunden tid
 15. Le bon temps ≈ Den gode tid
 16. Mi-temps ≈ Deltid
 17. En temps et en heure
 18. Pas de printemps ≈ Intet forår
 19. Temps compté ≈ Tidsregnskab
 20. Par les temps qui courent ≈ Tiden flyver

Filmatisering

20. juli 2017 kommer spillefilmen "Valerian and the City of a Thousand Planets", der er en filmatisering af albummene "De tusinde planeters imperium" og "Skyggernes ambassadør". Luc Besson har instrueret filmen, han har tidligere instrueret "Det femte element" – stærkt inspireret af Linda og Valentin-universet. Cara Delevingne spiller Linda og Dane DeHaan Valentin. Danskerne Alexandre Willaume og Anders Heinrichsen medvirker også.

I forbindelse med filmen udgav Cobolt de to album bag filmen i udvidede filmalbum.

Eksterne links